in

PAZIN: Gostovanje izložbe Etnografskog muzeja Istre u Sloveniji

U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri15. srpanj do 30. rujna 2021.

Autorice izložbe su Nikolina Rusac, kustosica i Mirjana Margetić, muzejska savjetnica pedagoginja Etnografskog muzeja Istre u Pazinu. Likovno oblikovanje potpisuje Tina Erman Popović.

Trgovina u Pazinu

Ideja za izložbu inspirirana je višegodišnjim radnom na manifestaciji Dani rukotvorina. Kroz suradnju s brojnim rukotvorcima, autorice su počele promišljati o tome kako oni podaju svoje izrađevine, na koji način dolaze do kupaca te tko sve dolazi na područje Istre danas kao prodavač. Tijekom 2019. krenule su dublje istraživati povijest trgovine, s naglaskom na trgovinu u pokretu. Pripremnim radovima na izložbi prethodila su istraživanja danas još aktualnih tradicijskih sajmova u Istari, razgovori s kazivačima koji su se bavili trgovinom u pokretu, istraživanje arhivskog gradiva i proučavanje literature. Terenskim istraživanjima, ali i analizom dostupne građe, produbila su se saznanja o trgovačkim vezama Istre sa Slovenijom. Izdvajaju se dvije prepoznatljive stvari, a to su dolazak Šavrinki s područja Šavrinije i prodavača suhe robe s područja Ribnice, tzv. Krošnjari (u Istri zvani Sitari, jer su nosili sita i rešeta). Tim povodom autorice su posjetile nadaleko poznat Ribnički sajam i Muzej Ribnica koji je prihvatio poziv za suradnju na izložbi. Zahvaljujući tome izložba je obogaćena dodatnom građom i tekstovima o Krošnjarima te lončarima iz Ribnice koje su pripremile kustosice Ribničkog muzeja. Zanimljiv je i podatak da je obitelji trgovaca suhe robe iz Ribnice svojevremeno imala trgovinu u Pazinu.

Izložba U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri  kroz četiri tematske cjeline ukazuje na pojave i segmente iz svijeta trgovine u pokretu koja se odvijala na području Istre i bliže okolice u okviru 20. stoljeća s naglaskom na ruralne sredine.  Kako se i gdje kretalo te tko je i što sve prodavao prikazano je u prvoj cjelini koja naglasak stavlja na trgovinu u pokretu. Sljedeća cjelina odnosi se na sajmove kao neizostavna mjesta odvijanja trgovine, a ujedno sa značajnom društvenom ulogom. Unatoč patrijarhalnom sustavu, žene su u domeni trgovine nerijetko imale vrlo važnu i odlučujuću ulogu o čemu je riječ u cjelini o ženskoj strani trgovine. Posljednja tema odnosi se na ilegalnu trgovinu, koja je – premda tajna – oduvijek bila prisutna u svakodnevnom životu žitelja Istre.

Izložba se otvara 15.7.2021. s početkom u 20 sati u Rokodelskom centru Ribnica i ostaje otvorena do kraja rujna.

VRSAR: Srebro za Martu Jurčević, Anu Lukez i Emu Brizić u Opatiji

POREČ: Goran Prodan gost u “Sretnim pričama” u Domu za starije i nemoćne osobe