in

U PAZINU se otvara izložba “Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju”

Etnografski muzej Istre u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Pazin i Udrugom prijatelja romske folklorne umjetnosti Romano najavljuje otvorenje izložbe

Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju koje će biti  25. kolovoza 2021. u 19 sati na platou Pučkog otvorenog učilišta Pazin, (Spomen dom).

Izložba „Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju nastala je kao rezultat istraživanja plesova južnoslavenskih naroda i romskih zajednica plesne etnologinje Elise Ivancich Dunin.
Kroz fotografije, filmove, nošnje i druge predmete materijalne kulture izložba prikazuje godišnji romski blagdan skopskih Roma, “Erdelezi”, koji se slavi u periodu od 2. do 9. svibnja. Obilježavanje ovog blagdana uvod je toplo (ljetno) doba godine kojeg Romi nazivaju „nilaj“.

Javni aspekt blagdana naglašen je običajem dočekivanja dopreme janjaca u zajednicu, koji se kasnije obredno žrtvuju te svakodnevnom glazbom koja traje od izlaska sunca. Nekada se izvodila na zurlama i tapanima, dok je to u novije doba glasna glazba s radija. Zajedničko „khelibe“ (vrsta kola „ora“) nekada se plesalo na raskršćima, a u njemu je sudjelovala cijela zajednica. Vrhunac proslave je u sumrak posljednjeg dana (9. svibnja) i obilježen je gozbama, druženjem i plesanjem na javnim mjestima.
Promjene vezane uz proslavu ovog blagdana tijekom pet desetljeća na filmskoj vrpci i fotografijama bilježila je američka etnokoreologinja hrvatskog porijekla dr. sc. Elsie Ivancich Dunin čiji je rad predstavljen ovom izložbom.
Republika Makedonija je 2011., a UNESCO 2017. proglasio proslavu ovog blagdana zaštićenim kulturnim dobrom.

Porečanka IVANA DOJKIĆ u Bologni cilja na osvajanje talijanskog prvenstva

Pomahnitali Čeh prijetio i napao ženu, udario policajca, razbijao…