in

POČINJE MONTE LIBRIĆ: Festival dječje knjige uz dosad najživlju scenografiju

Foto: Grad Pula

Dvanaesti Festival dječje knjige Monte Librić najavljen je na konferenciji za novinare jučer u Zajednici Talijana Pula – Circolo.

Ovogodišnji Monte Librić održat će se od 8. do 14. travnja pod tematskom odrednicom Volim grad / Amo la mia città. Prepoznat kao imaginarno osmo pulsko brdo knjiga za djecu, Festival se predstavlja mnoštvom programa, književnih promocija, literarno-ilustratorskih radionica, kazališnih predstava, filmova i scensko-glazbenih nastupa, koji u svom pristupu i prezentaciji imaju značajnu umjetničku i stručnu dimenziju. 

Svečano otvorenje održat će se 8. travnja u 11 sati na terasi Zajednice Talijana. Ceremoniju otvorenja obilježit će pjesma Volim grad Sedine Cerovac u glazbenom aranžmanu Anice Franjul. Njihovoj izvedbi u glazbeno-scenskoj igri pridružit će se i poznati festivalski lik Baka Librić (Gordana Trajković) te suradnici festivala Jan Franjul, Ornela Oršulić i Iris Mošnja.

Pulski mališani pokazali su kako vole svoj grad kroz akciju Ja sam lice grada / Io sono il volto della cittàu koju su organizatori Monte Librića uključili gotovo tisuću djece, polaznika pulskih dječjih vrtića. Oni su prema ideji Zdenke Bilušić, umjetnice s Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, oslikali autoportrete na platnenim zastavicama, pokazujući tako najživlje, šareno, veselo, ali i najznačajnije lice grada – ono dječje. Izložba je većim dijelom postavljena podno krošnji pulske šetnice Giardini kao svojevrsni putokaz do Circola, gdje se Festival održava, i gdje će se unutar zidina antičkih Herkulovih vrata postaviti i preostale pulske zastavice, kao i još 250 pristiglih iz Šibenika.  

U izložbeno-prodajnom dijelu Monte Librića bit će izloženo više od 2.000 naslova uz popuste od 10 do 50 %.  Uz pedesetak hrvatskih nakladnika sudjelovat će i talijanski nakladnici čija izdanja distribuira tršćanska knjižara Nero su Bianco. Uglavnom će biti izloženi naslovi  izdavačke grupacije Feltrinelli. Uz naslove namijenjene djeci bit će postavljen i poseban edukativno-didaktički kutak sa stručnim knjigama.   

Dvanaesto izdanje Monte Librića obilježava i izuzetna suradnja sa Zajednicom Talijana Pula, koja je i ove godine suorganizator svih zbivanja. Talijanski program pod nazivom Più che una storiadonosi u Pulu značajna imena talijanske književne scene, među kojima su Emanuela NavaFabrizio Altieri i Manuela Salvi

Okosnicu programskog dijela Festivala čine susreti s autorima. U Pikniku s autorom svoje najnovije naslove predstavit će: Zoran FerićJasna Jasna ŽmakTanja KonfortaZdenko Bašić, Peter Škerl, Tatjana Pokrajac-PapucciDavor ŠunkAljoša VukovićVanda Čižmek, Vlasta GolubIvana Francišković Olrom Mario Šimić.  

Svi programi 12. Monte Librića dotaknut će se i/ili nadovezivati na temu grada, posebno kreativne radionice među kojima se ističu radionice Školske knjige u kojima polaznici razvijaju predčitateljske vještine; studenti s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održat će niz radionica O knjizi i s knjigom. Vibor Juhas, autor ovogodišnje ilustracije, vodit će radionice pod nazivom Gradionica, Adriana Beletić kreativne radionice na engleskom jeziku Cityland: Interactive building, dok će radionice Pulske kartolinevoditi Sanja Simeunović Bajec. U programu Piùche una storia održat će se radionice Una farfalla a Pola koju vode Piccoli terremoti, Pale solo al mondo pod vodstvom Teatra Naranča te seminar za nastavnike Emozioni scomode e tabù pod vodstvom Manuele Salvi. Ove godine pokrenut je i novi program Priča u šest u sklopu kojeg će Vibor Juhas i Iris Mošnja u dva nastavka održati program Pula u sedam slika nadovezujući se na interaktivnu knjigu Žive razglednice Pule, koju su kreirali, animirali i programirali Vibor Juhas i Manuel Šumberac, a tekst je napisao Miljenko Jergović. Također, predstavlja se hvalevrijedan projekt Coprnice greju – prema istoimenoj slikovnici koju je napisala Ljiljana Rotar, a maštovito oslikali kreativni članovi Udruge cerebralne paralize Istarske županije. Pripovijesti iz slikovnice uprizorit će u obliku dramske igre članovi Dramskog studija INK s voditeljima.

U suradnji s Javnom ustanovom Pula Film Festival / kinom Valli prikazat će se prvi hrvatski SF film za djecu Moj dida je pao s Marsa, te dva talijanska filma: Gatta Cenerentola i Edhel.   

Svakodnevno će se na terasi Circola od 17 do 18 sati održavati program Tone & Tonka. Čitajući knjige na štulama, uz pjesmu i glazbenu pratnju te pripovijedajući legende o gradu Puli, Sedina Cerovac pokazat će najmlađim čitateljima da se čitati ne mora (samo) u tišini i da čitanje može biti vrlo zabavno i uvijek novi doživljaj koji različite priče povezuje u harmoničnu cjelinu riječi, slike i zvuka.

Piknikiću – tradicionalnom programu Monte Librića rezerviranom za najmlađe autore i njihova prva literarna djela, ove godine predstavit će se Ines Obradović (rođ. 2010.) i Ivan Obradović (rođ. 2006.) svojim višejezičnim knjigama: Poezije-Poesie-PoetryJadranski Arion / Arion Adriatico.

Vikend je na Monte Libriću rezerviran za dvojezičnu kazališnu predstavu Pale sam na svijetu / Pale solo al mondo u produkciji pulskog Teatra Naranča,koji jeuprizorio svevremensku priču danskog pisca Jensa Sigsgaarda i za program Librofonia dječjeg orkestra SO DO centra Istra – El Sistema Hrvatska pod ravnanjem dirigenta Petra Matoševića uz čije će se harmonične taktove glazbe Monte Librić pretvoriti u pravu koncertnu pozornicu.

Svake večeri Festivala najmlađi ljubitelji knjige ponovno će moći uz Baku Librić (Gordanu Trajković) i njezine goste uživati u Priči za laku noćulazeći pomalo u čaroban, izmaštani svijet književnosti i čitanja.

Organizator: Udruga Sa(n)jam knjige u Istri

Suorganizatori: Castropola d.o.o.;  Zajednica Talijana Pula/Comunità degli Italiani di Pola

Plitvička jezera slave 70. rođendan i časte – pogledajte kako do značajno jeftinijih ulaznica

U Rovinju pronađeno beživotno tijelo žene – više informacija nakon očevida