in ,

Plitvička jezera slave 70. rođendan i časte – pogledajte kako do značajno jeftinijih ulaznica

Nacionalni park Plitvička jezera, najstariji, najveći i najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj, koji je lani razgledalo 1,7 milijuna posjetitelja iz svih krajeva svijeta, ovog mjeseca slavi 70. obljetnicu proglašenja nacionalnim parkom.

Stoga je odlučeno tim povodom značajno pojeftiniti cijene ulaznica. Promotivni tjedan trajat će od 22. do 28. travnja pa će ulaznica za odrasle stajati 50 kuna, za studente 30 kuna, a za djecu u dobi od sedam do 18 godina 20 kuna. Djeca do sedam godina ulazegratis. U ovoj rođendanskoj godini pokrenuli su i online prodaju ulaznica, piše portal Poslovni.hr.

 

Promotivne ulaznice moguće je kupiti isključivo online na web stranici Nacionalnog parka, dva dana prije željenog datuma dolaska, a broj je, kažu, ograničen. Inače, cijene ulaznica variraju ovisno o sezoni, na primjer, od 60 do 250 kuna za odrasle.

Park je između planinskog lanca Male Kapele i Plješevice, administrativno na području Ličko-senjske (90,7 posto) i Karlovačke županije (9,3 posto). Godine 1997. prošireno je područje parka i otad zauzima površinu nešto manju od 300 četvornih kilometara. Park je najviše prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio su jezera koja zauzimaju tek nešto manje od jedan posto površine. Sustav čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera.

Sustav je podijeljen na Gornja i Donja jezera. Jezera završavaju impozantnim slapovima Sastavcima, podno kojih počinje tok rijeke Korane. Nacionalni park posjetiteljima nudi osam programa obilaska jezera i četiri planinarske staze, a otvoren je tijekom cijele godine. U prigodi 70. rođendana organizirane su i mnoge aktivnosti i pogodnosti za posjetitelje – četiri tematska tjedna (geologije i šuma, kulturne baštine i povijesti, flore i faune te vode i sedre) i serija od 70 priča o vrijednostima i zanimljivostima parka koje će se objavljivati tijekom cijele godine, piše Poslovni.hr.

Fešta od rožic na renesansnom trgu Svetvinčenta

POČINJE MONTE LIBRIĆ: Festival dječje knjige uz dosad najživlju scenografiju