in

POREČ: Dušan Baćac dobitnik ovogodišnje Nagrade sv. Mauro

Dušan Baćac ovogodišnji je dobitnik Nagrade sv. Mauro, koja se dodjeljuje u povodu blagdana gradskog zaštitnika. Zbog epidemioloških uvjeta, dodjela je ove godine prilagođena te je održana kao mala svečanost u krugu obitelji dobitnika i predstavnika Grada i Pučkog otvorenog učilišta Poreč, u četvrtak 19. studenog, u foajeu porečkog kazališta.

Nagradu je dobitniku uručio gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Nakon upućene čestitke slavljeniku gradonačelnik je dodao:

– Iako se dodjela nagrade održava u potpuno jedinstvenim okolnostima, ideja da se oda počast jednom od naših sugrađana postojana je i trajna upravo povodom dana zaštitnika našega grada.

Dušan Baćac kroz glazbu odgojio je generacije Porečana. To je nešto što se ne može odraditi u kratkom roku. To se može ostvariti jedino kroz rad, volju i ljubav prema onome što radimo. Posebno kad govorimo o projektu Porečki delfini. Kroz vaše su vodstvo ta djeca, polako, ali sigurno, poput delfina po kojima su dobili ime, zaronili su u glazbene vode. Od tada s njima, ali i generalno sa svojim radom, uljepšavate svakodnevicu našega grada i na tome vam od srca hvala, rekao je gradonačelnik.

Foto Sebastijan Vojvoda

Prema odluci o priznanjima Grada Poreča, te kriterijima i uvjetima za dodjelu Nagrade „Sv. Mauro“ dodjeljuje se godišnje jedna nagrada fizičkim osobama koje su svojim radom dale doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog područja ili rezultati njihovog rada čine trajne kulturne vrijednosti na području grada. Nagrada je autorsko likovno djelo u vidu skulpture s likom Sv. Maura, rad Melanije Krajine. Povjerenstvo za dodjelu Nagrade, kojeg imenuje Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Poreč, u sastavu: u sastavu: Silvia Milohanić – predsjednica, te članovi: Nadia Štifanić-Dobrilović, Aliče Prhat, Darko Kadum, Tomislav Milohanić, Vesna Baranašić i Vesna Janko Finderle, donijelo je odluku o ovogodišnjem dobitniku Nagrade.

Obrazloženje navodi kako se Baćac, nakon stečene diplome na Pedagoškoj akademiji, smjer Glazbeni odgoj 1974. godine, radi kao učitelj glazbenog odgoja u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Pazinu i predaje solfeggio, klarinet, flautu, saksofon, trubu i trombon u Narodnom sveučilištu u Pazinu gdje preuzima i funkciju voditelja glazbene škole te voditelja dječjeg puhačkog orkestra. Godine 1982. dolazi u Poreč na mjesto učitelja glazbenog odgoja u tadašnjoj Osnovnoj školi „Bratstvo i jedinstvo“. Godine 1992. preuzima vođenje Dječjeg puhačkog orkestra „Porečki delfini“ u Narodnom sveučilištu, današnjem Pučkom otvorenom učilištu Poreč.

Klara Gulić/Foto Sebastijan Vojvoda

Kao voditelj jednog od rijetkih dječjih amaterskih puhačkih orkestara u Hrvatskoj, velikom ljubavlju, upornošću i entuzijazmom, dugi niz godina radio je s porečkom djecom i usadio im ljubav prema glazbi i skupnom muziciranju. Pod njegovim vodstvom „Porečki delfini“ nastupili su povodom mnogobrojnih svečanosti u Poreču, izveli velik broj zajedničkih i samostalnih koncerata, gostovali po Hrvatskoj i inozemstvu. Generacije Porečana odrasle su u „Porečkim delfinima“, a upravo ih je Dušan Baćac odgajao, učio prvim notama i pratio njihov rad i napredak.

Svojim je djelovanjem gospodin Dušan Baćac doprinio promicanju Grada Poreča-Parenzo, odgojio mnogobrojne generacije naše djece i usadio im ljubav prema glazbi.

Baćac se prilikom dodjele u govoru zahvalio svim ravnateljima Pučkog otvorenog učilišta koji su pratili rad Porečkih delfina – od Drage Orlića koji im je i ime nadjenuo, do današnje ravnateljice Snježane Radetić. Zahvalio se i Snježani Lehman na inicijativi, i tome što je za svoga rada u Plavoj laguni pomogla kod nabave opreme za orkestar, a prisjetio se i Big banda Poreč koji je također jedno vrijeme djelovao.

– Oči su mi pune suza, ali radosnica, jer sam iskreno počašćen ovim priznanjem., zaključio je dobitnik.

Svečanost je svojim nastupom uveličala Klara Gulić, učenica 4. razreda gitare Umjetničke škole Poreč pod mentorstvom profesora Hrvoja Hleba.

Podsjetimo, Poreč će i ove godine 21. studenog, obilježiti blagdan sv. Maura, zaštitnika grada i Porečke biskupije, iako u smanjenom obliku, poštujući trenutno važeće epidemiološke mjere i ograničavanje okupljanja. Središnji događaj je svečana misa u čast sveca zaštitnika, koja će se održati u subotu s početkom u 10,30 sati, u Eufrazijevoj bazilici, a predvodit će je mons. Zdenko Križić, biskup Gospićko-senjske biskupije. Misno slavlje ove će se godine održati bez velike procesije ulicama grada s relikvijama sveca koja je tradicionalno dio blagdanskih svečanosti, sve u skladu s propisanim mjerama.

Istoga dana u 18 sati, u porečkoj katedrali misu će predvoditi mons.dr. Dražen Kutleša, nadbiskup, apostolski upravitelj Porečke i pulske biskupije i koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije. Po završetku mise održat će se podjela plaketa zaslužnim vjernicima.

Baćac i Peršurić/Foto Sebastijan Vojvoda

korona covid pixabay

Nacionalni stožer: Imamo 3.164 novozaraženih, umrlo 49 osoba

Emma Berta Bočkor najbolja mlađa kadetkinja po izboru Skupštine Karate saveza Istarske županije