in

POREČ GRAD MOZAIKA – izložba otvorena u Maloj galeriji pred mnogobrojnom publikom – pogledajte fotogaleriju

POREČ GRAD MOZAIKA naziv je skupne izložbe 8. Međunarodne kolonije izrade mozaika koja je otvorena sinoć, 19. rujna, u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta pred mnogobrojnom publikom.

Izloženi su radovi akademskih umjetnika iz Hrvatske, Italije i Bosne i Hercegovine, a oni su Đanino Božić, Zdravko Milić, Radovan Kunić, Mensud Kečo, Nikola Matašin, Sarah Seidmann i Mirella Brugnerotto. Oni su sudjevali na koloniji koja se proljetos odvijala desetak dana u Poreču.

Isto tako, na izložbi se mogu vidjeti i radovi članova udruge koji čitavu godinu izrađuju mozaike. Izložba je realizirana u suradnji Učilišta s udrugom građana Društvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine – Poreč, Turističkom zajednicom Poreča i tvrtkom Valamar Riviera.

Pozdravne riječi uputili su gradonačelnik Loris Peršurić koji je izložbu proglasio službeno otvorenom, zatim ravnateljica Učilišta Snježana Radetić i povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl koja je govorila detaljnije o izložbi i njenim radovima, te tehnici mozaika.

-Izložba vodi u prošlost. Povezanost Poreča s mozaikom seže unazad 2000 godina, od Rimskog carstva nadalje. To je i nas potaknulo da osmislimo takav događaj i da se kroz izradu mozaika vratimo u našu povijest i kulturnu baštinu i vratimo je u fokus. Sama tehnika mozaika jedna od najtežih umjetničkih disciplina i želimo ovom kolonijom zaintersirati lokalno stanovništvo i turiste da dođu u kontakt s kamenom i vide kako se izrađuje mozaik, objasnio je Dean Jovičević, predsjednik Društva za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine.

Izložba ostaje otvorena do 4. listopada a može se razgledati u radno vrijeme galerije svakim danom od 9 do 12 i od 15 do 20 sati. Nedjeljom i blagdanima zatvoreno.

Foto: Pučko otvoreno učilište Poreč

Za igralište u BUIĆIMA Poreč dobio 129 tisuća bespovratnih kuna

POREČ KAO INSPIRACIJA: Na 37. slikarskoj koloniji Riviera umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Latvije