in

POREČ: Ivani Bodrožić uručena Nagrada BOOKtiga za najčitaniji roman

Foto Tanja Kocijančić

U četvrtak je u Poreču započeo festival pročitanih knjiga – BOOKtiga i prodajni sajam BOOKtižin, koje su s nestrpljenjem čekali svi ljubitelji pisane riječi. Matični je odjel porečke knjižnice, uz pomoć vrijednih volontera, pretvoren je u mali sajam na kojem ćete zasigurno pronaći nešto za sebe. Ovogodišnja BOOKtiga u paketu nam donosi puno lijepih događanja te nanovo progovara na sebi svojstven način. Ovogodišnjim konceptom, koji potpisuje Studio Sonda, ukazuje na raznolikost i autentičnost naslova svojstvenih festivalu rabljenih knjiga. Tako će vas u Knjižnici, uz tisuće doniranih knjiga na policama, dočekati pripremljeni paketi, spakirani prema području interesa, a nemojte se iznenaditi ako u istom pakiranju pronađete knjige sa savjetima za top formu zajedno s knjigom recepata za kremaste kolače. Ponudu na sajmu i ove su godine upotpunili renomirani antikvarijati iz Zagreba, Rijeke, Ljubljane i Kopra, a posjetiteljima je bila i omogućena procjena te otkup starih izdanja iz njihove kućne biblioteke.

Ivana Bodrožić - Foto Gradska knjižnica Poreč
Ivana Bodrožić – Foto Gradska knjižnica Poreč

Navečer je dodijeljena Nagrada BOOKtiga ovogodišnjoj laureatkinji, Ivani Bodrožić, za najčitaniji roman u svim knjižnicama Istarske županije u 2021. godini – „Sinovi, kćeri“. Okupljene je kroz svečanost vodila ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović, istaknuvši kako je misija porečkoga Festivala okupiti sve zaljubljenike u čitanje, volontere i antikvare te na taj način u nekoliko posebnih dana Festivala obogatiti kulturni život građana i oživjeti starogradsku jezgru. Naglasila je ravnateljica Zović kako BOOKtiga na poseban način okuplja i sve knjižnice Istre i zahvalila svim kolegicama i kolegama iz narodnih knjižnica na suradnji i podršci, građanima na doniranim knjigama te svima onima koji Knjižnici daju podršku u organizaciji sajma.

Ivana Bodrožić - Foto Gradska knjižnica Poreč
Ivana Bodrožić – Foto Gradska knjižnica Poreč

Kontinuitet, ustrajnost i međunarodna suradnja samo su neke od kvaliteta ovoga Festivala koji je od neprocjenjive vrijednosti za porečku knjižnicu. Velik je to poticaj za daljnji razvoj, a u svemu tome Gradskoj knjižnici Poreč pomažu Istarska županija- Regione Istriana, Grad Poreč – Parenzo, Općina Vrsar – Orsera, sponzori, mediji i mnogi ljudi dobre volje.

U ime Grada Poreča – Parenzo, osnivača Gradske knjižnice Poreč, okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika, gospodin Ugo Musizza.

Dodjelom Nagrade BOOKtiga na osobit se način zatvara krug koji čine autor – čitatelj i nanovo – autor. Nakon Umaga, Buja, Novigrada, Buzeta, Pazina, Labina, Pule i Rovinja, „Sinovi, kćeri“ vratili su se u grad pročitanih knjiga, u autoričine ruke, ispisani dojmovima čitatelja, a takva, ispisana, pohabana i iščitana knjiga donosi autoru ono što on najviše priželjkuje: odgovor na pitanje kako je utjecala na njihove živote.

Nagrada BOOKtiga sastoji se od posebnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Hiži od besid i novčane nagrade. Istarska županija- Regione Istriana njezin je pokrovitelj, a Nagradu je Ivani Bodrožić uručio pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica. Pročelnik je čestitao autorici istaknuvši kako je Nagrada BOOKtiga još jedna u nizu nagrada koje su joj dodijeljene u Istarskoj županiji te da ga veseli da istarski čitatelji prepoznaju ovakve hrabre, društveno angažirane i snažne književne teme.

Učenici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč

Nakon svečane dodjele novinarka Eliana Batagelj vodila je razgovor s lauretkinjom te je nagrađeni roman predstavljen brojnim pratiteljima stvaralačkog rada Ivane Bodrožić.

Prigodnim domjenkom, koji su pripremili učenici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, zaokružen je prvi dan svima nam drage porečke BOOKtige.

Program za naredne dane možete vidjeti na mrežnoj stranici Knjižnici te na FB stranici.

mercedes auto pixsell

U Mugebi zapaljen skupocjeni Mercedes

Fešta od grmali - Foto TZ Funtana

Dođite u Funtanu na Feštu od grmali