in

Dođite u Funtanu na Feštu od grmali

Fešta od grmali - Foto TZ Funtana

Iako je rujan, a jesen nam je sve bliže, u Funtani se i dalje fešta, a sezona traje punim intenzitetom! Ljubitelje morskih delicija i odlične zabave poziva Turistička zajednica Funtana na sjajnu, osmu po redu Feštu od grmali, 17. rujna u šatoru na funtanjanskoj rivi. Organizatori fešte su TZ i Općina Funtana. Ukupno šest ekipa natjecat će se u spravljanju slasnog brudeta od grmali, a za one koji ne znaju, riječ je o vrsti morskog raka koji se još naziva grmalj, grancipor ili žbirac te je poznat po iznimnoj aromi i spada među najukusnije rakove Jadranskog mora.

Fešta od grmali - Foto TZ Funtana
Fešta od grmali – Foto TZ Funtana

Svoje umijeće pripreme brodeta od grmali pokazat će domaća ekipa sastavljena od članica Ženske udruge za zdraviji život Loza iz Funtane, ekipa Shark iz Vrsara, tim kaštelirske Udruge Kreke (Kreativne Kaštelirke), ekipa Veseli Istrijani koju čine poznati kuhar Vladimir Pantović – Panta i njegova supruga Brankica, potom ekipa Munjeni Opatijci – u sastavu Doris Vlah i pjevač Dražen Turina Šajeta te naposljetku ekipa Ribari iz Savudrije.

Fešta od grmali - Foto TZ Funtana
Fešta od grmali – Foto TZ Funtana

Sigurni smo da će zahvaljujući ovim vrsnim znalcima i kulinarskim kreativcima svi brodeti biti izvrsni, pa će biti doista zanimljivo gledati njihovo odmjeravanje snaga u kuharskim vještinama koje počinje u 12 sati. Proglašenje najboljih kuhara predviđeno je za 16 sati, nakon što svoju odluku donese peteročlani stručni žiri.

Fešta od grmali - Foto TZ Funtana
Fešta od grmali – Foto TZ Funtana

Dok traje natjecanje posjetitelji će cijelo vrijeme moći guštati u bogatoj ponudi raznih ribljih jela izvan šatora, dok će se za slastice pobrinuti Ženska udruga za zdraviji život Loza, koja će kolače nuditi na svom štandu. Bit će tu i brojne druge zanimljivosti, poput prezentacije istarskih autohtonih poljoprivrednih proizvoda u organizaciji Udruge Istarska web tržnica, pri čemu će se domaći proizvođači predstaviti sa širokom paletom delicija, poput meda i pčelinjih proizvoda, maslinovog ulja, prerađevina od voća i povrća, proizvoda od žitarica, vina i proizvoda od grožđa te mliječnih proizvoda i prirodne kozmetike. Sve će to pratiti dobra glazba, pa u podne, paralelno s natjecanjem, kreće i zabavni program uz Malvazija band, nastavlja se nastupom veselih glazbenika iz Žurnada banda i Laguna banda, a navečer u 20 sati oduševit će vas koncert Klape Šufit.

Fešta od grmali - Foto TZ Funtana
Fešta od grmali – Foto TZ Funtana

Fešta od grmali je tradicionalna manifestacija koja se u Funtani organizira treće subote u mjesecu rujnu, s ciljem produljenja turističke sezone te intenzivnijeg pozicioniranja Funtane kao jedinstvenog mjesta gastronomskih doživljaja. Fešta je to boja, mirisa i okusa, ali i fešta gospodara pučke ribarske kuhinje našeg malog poluotoka. Iako glavnu namirnicu nazivamo granci-povero, rak siromah, on je za mnoge izuzetna morska delicija i nešto što je neraskidivo vezano za djetinjstvo mnogih Istrijana. Stoga svakako dođite, probajte jedinstvene okuse pripremljenih brodeta i drugih slasnih jela te uživajte u jednoj od najboljih istarskih fešti!

Program fešte:

12.00 – 15.00 h Cooking show – priprema hrane – natjecanje u pripremi brodeta od grmali (grmalji)

16.00 Ocjenjivanje i dodjela nagrada najboljim kuharima

Zabavni program:

12.00 Malvazija band

14:00 Žurnada band

19.00 Laguna band

20.00 Klapa Šufit

22.00 Laguna Band

Voditelj programa: Ditmar Šegon

irides zović vladimir torbica ivana bodrožić

POREČ: Ivani Bodrožić uručena Nagrada BOOKtiga za najčitaniji roman

Kiparska škola Montraker u Vrsaru - Foto Andi Bančić 2022

VRSAR: U subotu svečano zatvaranje Kiparske škole Montraker. Predstavit će se “umjetničke” klupe