in

Poreč odisao u duhu jazza s orkestrom mladih i Alexom Brajkovićem

Poreč je sinoć, 29. srpnja, odisao atmosferom jazza, budući da su u starogradskoj jezgri održana dva zanimljiva muzička događanja. Tako su ispred Istarske sabornice nastupali Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra, odnosno orkestar koji okuplja vrsne mlade jazz glazbenike iz cijelog svijeta predvođene renomiranim američkim trombonistom Luisom Bonilleom, poznatom i po nastupima s Phillom Collinsom. Ovih 20 najboljih jazz talenata između osamnaest i dvadeset i šest godina okupljaju se inače u dvorcu mjesta Weikersheim u Njemačkoj i tu kroz tjedan dana pripremaju program za nastupe na europskoj turneji. Orkestar je projekt Međunarodne glazbene mladeži (Jeunesses Musicales International), a da bi sudjelovali u orkestru, kandidati prolaze strogu međunarodnu audiciju u konkurenciji 150-ak najboljih mladih glazbenika sa svih strana svijeta. Tako su najvećim jazz hitovima u svojoj interpretaciji zabavili i publiku okupljenu ispred Istarske sabornice koja ih je nagradila toplim aplauzom.

Orkestar ispred Istarske sabornice

Na drugoj strani starogradske jezgre, u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine nastavlja se već tradicionalni program Jazz in lap Pučkog otvorenog učilišta Poreč, koji je sinoć ugostio neobičan multi instrumentalan elektro-akustični solo performans Alexa Brajkovića. Riječ je o porečkom glazbeniku s nizozemskom adresom, koji je magistrirao na Konzervatoriju u Amsterdamu na smjeru elektronske glazbe, a voli eksperimentirati s elektronikom, bubnjevima i udaraljkama. Domaća publika imala ga je prilike čuti na predlanjskom Street art festivalu, a poseban ugođaj njegovog performanasa u jedinstvenoj atmosferi lapidarija nije izostao niti ovaj put.

Sezona koncerata u lapidarijumu ove godine bilježi svoje 25 izdanje, a nastavlja se u srijedu 5. kolovoza nastupom Sain Mus dua iz Austrije. S obzirom na posebne mjere za zaštitu od širenja epidemije mole se svi zainteresirani da na koncert dođu na vrijeme jer su mjesta ograničena, a početak je u 21 sat.

NOVIGRAD: Čistila kuću pa pronašla puške i streljivo

U posljednja 24 sata zabilježeno 78 novih slučajeva zaraze, žarišta su tri vjenčanja