in

POREČ: Otvara se izložba Geometrija u slovenskoj umjetnosti

Duša Jesih

U četvrtak, 13. travnja 2023. u 19 sati u galeriji Zuccato u Poreču održat će se otvorenje skupne izložbe GEOMETRIJA U SLOVENSKOJ UMJETNOSTI na kojoj će se predstaviti slovenski i inozemni slovenski umjetnici čija djela stilski pripadaju geometrijskoj apstrakciji. Jaka Bonča, Beti Bricelj, August Černigoj, Aleksander Drakulič, Dušan Fišer, Milan Golob, Josip Gorinšek, Matjaž Hmeljak, Cvetka Hojnik, Drago Hrvacki, Danilo Jejčič, Duša Jesih, Janez Lenassi, Roman Makše, Katja Pál, Borut Popenko , Sandi Renko, Oto Rimele, Irena Romih, Nejč Slapar, Katja Sorta, Eduard Stepančič, Franc Vecchiet, Sebastijan Vojvoda, Edvard Zajec. Izložbu je pripremio kustos Denis Volk.

Izložbu je organiziralo Pučko otvoreno učilište Poreč u suradnji s Kulturnim društvom za umjetnost KONS iz Trsta, Uredom Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu.
Izložba će biti otvorena za posjetitelje od 13. travnja do 13. svibnja 2023., svakim danom od 10 do 12 te od 17 -20 sati, nedjeljom i praznicima zatvoreno.
Ulaz je besplatan.

Izložba GEOMETRIJA U SLOVENSKOJ UMJETNOSTI pregled je stvaralaštva umjetnika geometrijske apstrakcije sa slovenskog govornog područja, ne samo iz Slovenije, već i iz inozemstva u Italiji, Mađarskoj i hrvatskoj Istri. Time se dobiva dovoljno dobar pregled umjetničkog stvaralaštva geometrijske umjetnosti u Sloveniji. Počeci uporabe geometrije u suvremenoj slovenskoj umjetnosti sežu u 1924. godinu, kada je avangardist August Černigoj, koji se vratio iz Bauhausa, u Ljubljani pripremio prvu izložbu konstruktivističke umjetnosti u Sloveniji. Izložba tako obuhvaća vremensko razdoblje od dvadesetih godina prošlog stoljeća do danas.

Primjena geometrije u umjetničkom oblikovanju uvijek je prisutna, kako u svijetu tako i kod nas, ali nikad u prvom planu te joj se posvećuju samo pojedini umjetnici, neki samo u određenim razdobljima, a neki su joj posvetili čitav svoj opus. Umjetnici su uzor ili inspiraciju za ovakvo stvaranje nalazili u različitim razdobljima, različitim filozofsko-teorijskim polazištima i umjetničkim strujanjima, posebice u avangardama 20. stoljeća, u djelima različitih umjetnika različitih razdoblja, kao i u pojavi računala i drugih novih tehnologija u svakodnevnom životu, ili su željeli geometrijskom formom istaknuti materijale s kojima su stvarali. Umjetnike također može inspirirati znanost, matematika, arhitektura i iluzionizam.

Izložba je organizirana uz pomoć:
Pučkog otvorenog učilišta Poreč
Kulturno društvo za umjetnost KONS, Trst
Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu i po svijetu
Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu
Ministarstvo kulture i medija republike Hrvatske

NOVIGRAD: Poziv na predavanje – “Važnost konzumiranja ribe u svakodnevnom životu”

Vijeće Funtana - Foto Tanja Kocijančić

FUNTANA: Vijećnici izmjenama urbanističkog plana neće više dozvoliti ravne krovove