in

POREČ: Otvoren 60. Annale naslovljen “Lonely planet – putovanje u srce domaćeg turizma”

Foto POU

Naslovljen Lonely planet – putovanje u srce domaćeg turizma ovogodišnji Annale, otvoren u porečkoj Istarskoj sabornici, tematizira posljedice masovnog turizma na jadranskoj obali.

Kustosica izložbe i izbornica je Leila Topić, a umjetnici-izlagači Selma Banich, Duška Boban, Tonći Gaćina, Tjaša Kalkan, Željko Kipke, Igor Kuduz, Bojan Mrđenović, Boris Poljak, Renata Poljak, Ivan Ramljak, Jasenko Rasol, Kristina Restović, Lana Stojićević, Šikuti Machine i Bojan Šumonja.

Otvorenju je prethodio performans Šikuti Machine i Selme Banich Ženila se tuga i nevolja, pir delala, kruha ni imala s početkom u 20 sati na Trgu slobode.

Kotrljanjem bale sijena gradskim središtem uz pratnju traktora i zvuk miha, tradicionalnog istarskog instrumenta, uprizorio se svojevrstan podsjetnik na težački posao koji je prethodio dobu lagodnog života i lake zarade uz masovni turizam na ovome području.

Perfomansu su se pridružili i prolaznici – bale sijena dokotrljali su do Istarske sabornice te doveli pozitivnu, razigranu energiju na službeno otvorenje 60. Annala.

Službeni dio otvorenja održali su dogradonačelnica Nadia Štifanić-Dobrilović, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić, izbornica Leila Topić i voditelj Odjela za likovnu djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Poreč Sebastijan Vojvoda. Istaknuta je aktualnost odabrane teme Annala upravo za ovu godinu, u svijetu pogođenom pandemijom, u kojemu se uvidjela pogubnost ovisnosti gospodarstva o turizmu.

Razgledavanje izložbe obogatio je nastup gudačkog Selini Quarteta, održanog u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb. Suvremene skladbe konceptualno su bile savršena podloga žamoru posjetitelja, kojima se na licima iščitavalo srdačno zadovoljstvo. Annale je sinoćnjim otvorenjem potvrdio svoju ulogu i važnost kako za grad, tako i za čitavu regiju te unio vidljivu razdraganost među porečke zaljubljenike u umjetnost.

Izložba ostaje otvorena do 13. rujna u vremenu 10 do 12 i od 17 do 22 sata, priopćio je organizator, Pučko otvoreno učilište Poreč.

Cijelu fotogaleriju pogledajte na našem Facebook profilu https://www.facebook.com/istraterramagicanews/

korona covid maske rukavice maska

Istra u subotu 8. kolovoza – Nijedan novozaraženi, 7 izliječenih i preminuli stranac

Naoružana skupina danima terorizirala ljude u Puli, policija s dugim cijevima im stala na kraj