in

POREČ: Otvorena izložba radova s radionice linoreza za djecu i mlade ususret 61. Annalu

Otvorena izložba radova s radionice linoreza - Foto Andi Bančić

Ususret 61. Annalu likovna radionica za djecu i mlade

U srijedu, 7. srpnja, u foajeu porečkog kazališta predstavljene su grafike nastale na radionici linoreza za djecu i mlade pod nazivom Oštrim na meko. Naziv radionice ujedno objašnjava tehniku: alat koji se koristi vrlo je oštar naspram mekane i glatke ploče linoleuma.

Osvrćući se na radionički tjedan, voditelj Valter Černeka, akademski umjetnik, rekao je: “Želja mi je bila probuditi interes za jedan stari zanat koji stvara nove vrijednosti i novi svjetonazor u jedno novo vrijeme i za novu publiku. Iako je radionica linoreza kratko trajala, bila je vrlo produktivna. Od šest polaznika proizašlo je stotinjak autorskih grafičkih otisaka. Napravili smo grafike u četiri boje s jednom matricom.”

Izložba je zamišljena da se može listati, a osim grafičkih listova izloženi su i početni crteži i matrice, ono što je ostalo od njih. Pojedine grafike dijele autorstvo budući da su nastale preklapanjem različitih matrica. Ova tradicionalna grafička tehnika visokog tiska zahtijevala je puno pažnje i promišljanja unaprijed, a sam proces stvaranja razvija koncentraciju i manualne vještine.

“Kroz likovne umjetnosti daje se oblik i kontekst idejama i željama. U ovoj radionici želje polaznika otkrile su njihove osobne interese kroz boje, forme, odabir slike/kadra ili kompozicijske odnose.” rekao je Černeka.

Snježana Radetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč, koje već drugu godinu organizira likovnu radionicu ususret Annalu, naglasila je da je namjera ovakvih radionica demistificirati stvaralački likovni proces i povezati na novi način djecu i mlade s umjetnošću. “Različita dob polaznika pridonijela je atmosferi suradnje i uvažavanja drugoga. Osim novih znanja i lijepog druženja nadam se da će polaznici s radionice ponijeti i kreativne procese koji su potaknuti i vođeni kroz ovu radionicu. Namjera nam je bila upravo to: omogućiti nova znanja i potaknuti interes djece i mladih u našem gradu za likovnu umjetnost i likovno izražavanje.“

Polaznici radionice bili su vrlo zadovoljni i već su se raspitivali kad će biti sljedeća mogućnost da se uključe u novi radionički ciklus. Izložba je otvorena u foajeu kazališta svakim radnim danom (ponedjeljak-petak) od 9 do 21 sat do kraja srpnja.

61. Annale pod nazivom Krasti bogu dane bavi se temom nepristupačnog i bezličnog administrativnog aparata čije se održavanje temelji na složenom sustavu nadzora.

„Manipulacija emocijama na poslu, na kojem je teško razgraničiti radno od slobodnog vremena, a automatizirane geste od spontane aktivnosti i stvarne relaksacije, čine specifične slike izložbe. Izložba nastaje između karikature hiperaktivnog društva i spekulacije o drugačijem načinu raspolaganja vremenom i tjelesnim kapacitetima, odbacujući neprestani multitasking i mantru samo-optimiziranja u korist bunta pred pomahnitalim diktatom kompeticije. Kombinacijom radova umjetnika različitih generacija, otvaraju se specifične forme otpora, poput testiranja radnih uzusa, izvrdavanja uobičajenih procedura, suzdržavanja od ‘propisne’ radne norme. Izložba je zamišljena kao fragmentarni vodič stranputicama radne prakse: Kako nas rad boli? I tome nasuprot, kako u njemu možemo uživati? Kako se podsmjehnuti strahu od neuspjeha i potaknuti dišpet spram upitnih uvjeta natjecanja?“ naglašava izbornica 61. Annala Ksenija Orel, kustosica MMSU-a u Rijeci.

Na Annalu bit će predstavljeni sljedeći umjetnici: Nadija Mustapić, Igor Eškinja, Iva Ćurić, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Bojan Mucko, Ivana Pegan Baće, Toni Meštrović, Goran Petercol, Pasko Burđelez i Nastasja Špilj, Meriç Algün, Gorgona. Otvorenje 61. Annala bit će u četvrtak, 15. srpnja u 21 sat u Istarskoj sabornici. Izložba će biti otvorena do 12. rujna.

Izvor Pučko otvoreno učilište Poreč

Foto Andi Bančić

TAR: Marko Salković osvojio HTS-ov turnir u Rukavcu – To mu je dosad jedan od najvećih uspjeha

Emma Berta Bočkor izborila nastup na Europskom prvenstvu u Finskoj