in

POREČ: Počinje Jazz festival u lapidariju – svake srijede izvrstan izbor glazbe

Goran Bojčevski otvara porečki Jazz festival

U lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine i u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i ovoga se ljeta održava jedan od najposjećenijih programa. Raznolikost i razigranost Jazza u lapidariju u svom 25. izdanju predstavlja sedam koncerata tijekom srpnja i kolovoza, sa zaključnim koncertom u listopadu.

Uz slobodan ulaz porečki će lapidarij od 21 sat svake srijede nuditi izvrstan izbor glazbe uz široku lepezu izričaja.

Koncert otvorenja održava se ove srijede, 8. srpnja uz makedonsko-slovenski duo Gorana Bojčevskog i Jana Severa.

Ovogodišnji se porečki džez-festival otvara uz osebujan spoj klasične glazbe i makedonskih narodnih skladbi u džez-aranžmanima te autorske glazbe, sve s potpisom Gorana Bojčevskog. Goran Bojčevski, najsvestraniji klarinetist na svijetu, i Jan Sever, jedan od najvećih slovenskih pijanista svoje generacije, počastit će Poreč čak s dvama koncertima i repertoarima – nakon Jazza u lapidariju prigodan će nastup održati i za dva dana na Koncertima u Eufrazijani.

Već će sljedeću srijedu, 15. srpnja domaća skupina glazbenika izvesti Soundpainting performance, koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe uz mnogo elektronike. Sastav Alena i Nenada SinkauzaNevena Radakovića te Alexa Brajkovića izvest će koncertni performans koji propituje odnos improvizacije i kompozicije, spajajući elemente glazbe, glazbenog teatra i performansa.

Jedna od najboljih džez-skupina u Hrvatskoj, okupljena oko legendarnog hrvatskog džezera, sljedeća je na programu u porečkom lapidariju. Elvis Stanić Group, u sastavu Elvisa Stanića na gitari i harmonici, Albe Nacinovich kao vokala, Branimira Gazdika na bubnjevima, Gorana  Rukavine na bas-gitari te Maaseja Kovačevića na klavijaturama, nastupa u srijedu, 22. srpnja.

Za 29. srpnja dvojica Porečana pripremaju dvodijelnu glazbenu večer. Alex Brajković u svom drugom ovogodišnjem nastupu izvodi multiinstrumentalan, elektro-akustični performans uz elektroniku uživo, a nakon toga će Bosnyak u lapidarij unijeti plesne ritmove uz prigodan DJ-set.

Džez-kolovoz počinje s austrijskim dvojcem koji se odbija ograničiti na glazbene standarde i stvara uzbudljive nove zvukove iz pretpostavljenih suprotnosti. Clemens Sainitzer na violončelu i Philipp Erasmus na gitari, u elektroničkom duu zvanom Sain Mus, 5. kolovoza donosi golem spektar glazbene raznolikosti.

Sljedeća će srijeda, 12. kolovoza u spoju sa suvremenom glazbom lapidarijem pronijeti i domaći, istarski etnoprizvuk. Terra Magica Project, osnovan prošle godine kao prateći ansambl za potrebe adaptacije čakavske komedije Drage Gervaisa, nastavlja s radom na autorskom materijalu. Edi Lazarić, Vedran Ružić, Mihalj Ivković i Emanuela Lazarić prikazat će svu melodioznost čakavštine u sinergiji s instrumentalnom podlogom.

Porečko ljeto džeza proteže se do jeseni uz koncert organiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb. U subotu, 10. listopada u kazalištu Poreč nastupa austrijsko-hrvatski Paier Valčić Quartet. U drugačijem ambijentu gudački sastav Klausa Paiera, Asje Valčić, Stefana Gfrerrera i Romana Wernija otvorit će vrata kazališta čistom glazbenom užitku te zaključiti i obilježiti 25. obljetnicu održavanja porečkog džez-festivala.

Jazz u lapidariju u organizaciji porečkog Učilišta održava se pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Turističke zajednice Grada Poreča i Ministarstva kulture Republike Hrvatske te u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom.

Ulaz na koncerte je slobodan, a program je dostupan na internetskim stranicama i društvenim mrežama Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

OGRANIČENJA NA IPSILONU – Na čvoru Rogovići zatvoren izlaz iz smjera Rijeke

Istarski Stožer – U srijedu čak 5 pozitivnih