in

POREČ: Predstavljen projekt Fontes Istrie Medievalis

Foto Tanja Kocijančić

U porečkom Pučkom otvorenom učilištu upriličeno je danas predstavljanje projekta Fontes Istrie Medievalis. Projekt su predstavili dr. sc. Maurizio Levak, docent na katedri za srednjovjekovnu povijest pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Puli, mr. sc. Josip Banić, idejni začetnik projekta i glavni suradnik, doktorand srednjovjekovne povijesti pri Central European Universityju u Beču i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije. S njima je trebao biti i dr. sc. Neven Budak, voditelj projekta i redoviti profesor srednjovjekovne povijest pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je poslao pismo u kojem je izrazoo svoje zadovoljstvo što sudjeluje u ovom projektu koji će, kako je istaknuo, omogućiti da se za tematiku istarske medievistike zainteresiraju studenti, a među njima, nada se, i neki budući istraživači.

Josip Banić – Foto Tanja Kocijančić

Okupljene su na početku pozdravili pročelnik Torbica te u ime domaćina, Grada Poreča, dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović.

Fontes Istrie medievalis (izvori srednjovjekovne Istre) je projekt Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kojim se revitalizira ključna sastavnica istarske historiografije: kritička priredba i objava pisanih izvora za srednjovjekovnu povijest Istre. Prvi pothvat sustavnog objavljivanja takve građe poduzeo je sredinom devetnaestog stoljeća Pietro Kandler čija je zbirka izvora, Codice diplomatico istriano, i dalje temeljni priručnik svim istraživačima istarskog srednjovjekovlja. Međutim, Kandler je sakupio samo dio cjelokupnog gradiva koje je objavio koristeći krajnje manjkave priređivačke kriterije, čak i po devetnaestostoljetnim standardima. Štoviše, brojne su listine do danas ostale neobjavljene te stoga nedostupne istraživačima i široj publici zainteresiranoj za bogatu povijest Istre. Iako se o nedostacima ove zbirke izvora u historiografiji često diskutiralo, do danas još uvijek nije pokrenut znanstveni projekt kojim bi se popravilo žalosno stanje ove ključne sastavnice istarske historiografije i istraživačima ponudio kvalitetniji, sveobuhvatniji i suvremenije priređen resurs, objasnio je idejni začetnik projekta mr. sc. Banić, inače iz Poreča.

U prvoj godini izvedbe projekta Fontes Istrie medievalis (siječanj – prosinac 2020.) podignuta je mrežna stranica fontesistrie.eu povezana s bazom podataka u koju se upisuju kritički priređena izdanja povijesnih izvora srednjovjekovne Istre. Trenutno je u bazu podataka upisano osamdeset izvora, a dočetak prvih dvaju svezaka (od ukupno šest) koja pokrivaju povijesno razdoblje od VI. stoljeća do 1077. godine planiran je krajem 2021. godine. Na mrežnim stranicama mogu se također pronaći digitalna izdanja kritički priređenih srednjovjekovnih statuta istarskih komuna izdanih u sklopu serije Kolana od statuti, bibliografija ključnih znanstvenih publikacija o istarskom srednjovjekovlju te interaktivne povijesne karte.

Projekt financira Istarska županija, odnosno njen Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, naglasio je Josip Banić.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Italija donirala istarskim školama knjige vrijedne 17.000 eura

Cijepljenje u Hrvatskoj starta 27. prosinca, dosad naručeno 5,9 milijuna doza