in

Cijepljenje u Hrvatskoj starta 27. prosinca, dosad naručeno 5,9 milijuna doza

Za besplatno i dobrovoljno cijepljenje, s kojim će Hrvatska započeti 27. prosinca, do sada naručeno 5,9 milijuna doza

Vlada je na današnjoj, 32. sjednici usvojila plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 prema kojem će se cijepiti oni kojima je to najpotrebnije – sugrađani u domovima za starije i nemoćne, radnici u sustavu socijalne skrbi te zdravstveni djelatnici najizloženiji virusu.

Bilježimo blagi pad novooboljelih i hospitaliziranih osoba

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Vlade Plenkovića, ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za koronavirus. Kazao je da u protekla dva tjedna bilježimo blagi pad novooboljelih i hospitaliziranih osoba, no ponovno je apelirao na odgovornost građana, podsjetivši na iznimnu važnost epidemioloških mjera: prozračivanja prostorija, nošenje maski i pranja ruku da je.

Napomenuo je da oporavljeni od korone, kojih je već više od 180.000, i dalje mogu biti prenosnici virusa te zahvalio građanima koji se pridržavaju mjera i na taj način pomažu smanjenju zaraze.
Stožer je od zadnje Vladine sjednice donio pet odluka, tri na nacionalnoj i dvije na razini županija.

Jednom od odluka produžene su mjere ograničavanja okupljanja te su uvedene druge nužne mjere i preporuke koje će biti na snazi do 10. siječnja, a odnose se na javna događanja i okupljanja na kojima može biti do 25 osoba, te na privatna okupljanja na kojima može biti do 10 osoba iz najviše dva kućanstva.

“Zabranjene su svadbene svečanosti, automat klubovi i slično, a također preporučeno je da se misna slavlja prenose preko radija i televizije, a na dane 24. i 25. prosinca prema posebnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, podsjetio je Božinović.

Jedna od odluka odnosi se na zabranu napuštanja županija prema mjestu prebivališta ili boravišta i ograničenog je trajanja do 8. siječnja 2020. Božinović je objasnio kako je procijenjeno da je potrebno preventivno utjecati na smanjenje broja kontakata, jer se radi o razdoblju godine koje je rizično zbog velikog broja druženja i okupljanja.

Također je izdana uputa kojom su detaljno razrađeni uvjeti izdavanja e-propusnica koje se obavlja na razini županija a svi podaci su dostupni na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

“Kontrolu provedbe mjere iz odluke o zabrani napuštanja županija na dvjestotinjak punktova provodit će oko 800 policajaca”, rekao je Božinović, dodavši da se planira da nakon 8. siječnja iduće godine ta zabrana više ne bude na snazi.

“Misli na druge, cijepi se!”

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je, obrazlažući razloge donošenja Plana, da se kroz povijest medicine cijepljenje pokazalo kao najefikasnija javno-zdravstvena mjera koja je samostalno najviše pridonijela  produljenju života stanovništva, spasila više života od bilo kojeg drugog medicinskog postupka te naglasio da će u suzbijanju epidemije covida-19 uloga cijepljenja biti nezamjenjiva.

“Dostupno, sigurno i učinkovito cjepivo imat će središnju ulogu u spašavanju života, zaštiti zdravstvenog sustava, ubrzavanju gospodarskih aktivnosti i  normalizaciji funkcioniranja sustava obrazovanja i socijalne interakcije među ljudima”, rekao je Beroš.

Planom se strateški želi postići maksimalna dostupnost cjepiva svim skupinama stanovništva, a svrha mu je koordinirano i kontrolirano provesti cijepljenje protiv covid-19 sigurnim i učinkovitim cjepivima nakon što ih je službeno odobrila Europska agencija za lijekove, istaknuo je ministar zdravstva.

Konačni cilj plana je osigurati najbolji mogući odgovor na izazove pandemije, dodao je. “Cilj nije samo smanjenje smrtnosti i ozbiljnih bolesti uzrokovanih bolesti covid-19 nego i očuvanje funkcioniranja društva, smanjenje zdravstveno-socijalnih i ekonomskih razlika te bolje zdravlje i veća dobrobiti svih građana Republike Hrvatske”, naglasio je.

Prema planu cijepljenja, prvi će cjepivo dobiti oni kojima je to najpotrebnije – korisnici domova za starije i nemoćne, radnici u sustavu socijalne skrbi te zdravstveni radnici koji su najizloženiji virusu, a nakon toga i ostali građani – od najstarijih i najrizičnijih do najmlađih.

Hrvatska će s cijepljenjem započeti 27. prosinca, do sada je naručeno 5,9 milijuna doza cjepiva koje se dobiva u dvije doze. Ono će biti besplatno te je novac osiguran u proračunu, a cijepljenje je na dobrovoljnoj snovi.

Izvor Vlada RH

POREČ: Predstavljen projekt Fontes Istrie Medievalis

POREČ: Dovršen novi rotor od Facinke prema St. Vergotini