in

Poreč u suradnji s Muzejom Grada Pazina: Otvorena izložba „Zvona s istarskih crkava“ prilagođena osobama oštećenog vida

Muzej Grada Pazina

Uz podršku Grada Poreča izrađeni su i letci na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku te Brailleovom pismu.

Kroz EU projekt USEFALL, koji se tijekom ove godine uspješno provodio u Poreču s ciljem prilagodbe UNESCO spomenika osobama s invaliditetom, Grad Poreč podržao je otvorenje izložbe Zvona s istarskih crkava. Izložba se realizira u sklopu projekta Kad zazvone zvona…, a otvorena je 30. listopada u Muzeju Grada Pazina.

Ravnateljica Muzeja Grada Pazina Maja Zidarić Pilat istaknula je kako je izložba „Zvona s istarskih crkava“ jedna od  četiri stalne muzejske izložbe, a njome je u cijelosti predstavljena jedna od 22 zbirke Muzeja – Zbirka zvona.

Zbirka zvona sastoji se od 23 crkvena zvona izlivena u bronci, datirana u razdoblje od 14. do 19. stoljeća.

Zvona u zbirci predstavljaju samo dio zvona oduzetih i skinutih s istarskih crkava radi pretapanja u oružje tijekom Drugog svjetskog rata, a koja su 1961. godine restitucijom kulturnih dobara vraćena u Istru i upisana u Registar pokretnih spomenika kulture Kotara Rijeka sljedeće 1962. godine.

Projektom Kad zazvone zvona… stalna je muzejska izložba upotpunjena novim sadržajima i tehnologijama namijenjenim slijepim i slabovidnim osobama, ali i svim posjetiteljima Muzeja Grada Pazina. Učinjeno je to izradom opće i pojedinačnih legendi na hrvatskom i engleskom jeziku te Brailleovom pismu. Nabavom opreme (tableta i slušalica) čijim se korištenjem posjetitelji, nakon skeniranja QR kodova istaknutih uz pojedinačne legende muzejskih izložaka, povezuju s novom mrežnom stranicom Muzeja omogućeno je slušanje audio zapisa s opisom svakog zvona pojedinačno.

Uz podršku Grada Poreča izrađeni su i letci na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku te Brailleovom pismu.

U sinergiji s projektom USEFALL koji je provodio Grad Poreč, postignuta je veća pristupačnost izložbe osobama oštećenog vida. S obzirom na to da oba projekta streme uklanjanju barijera koje onemogućuju uključivanje osoba s invaliditetom, posebno slijepih i slabovidnih, u zajednicu na ravnopravnoj osnovi s drugim ljudima, Grad Poreč-Parenzo i Muzej Grada Pazina udružili su snage kako bi se postigao relevantan i održiv učinak na oblikovanje optimalnih rješenja u stvaranju pristupačnosti sadržaja. Sinergijskim djelovanjem projekata USEFALL i Kad zazvone zvona nastalo je novo blago zajedničke kulturne baštine: pristupačnost.

Izvor: Grad Poreč

Porečki projekti primjer dobre prakse na konferenciji ”Strojarstvo u energetskoj tranziciji – 100% obnovljiva Hrvatska”

VIŽINADA će uskoro doznati je li i službeno postala OPĆINA PRIJATELJ DJECE