in

POREČ: Učenici OŠ Finida kroz projekt „La mula de Parenzo“ upoznaju narodnu tradiciju

Foto OŠ Finida - Drugi razred i tradicijska nošnja u projektu La mula de Parenzo

Učenici 2. b razreda OŠ Finida nedavno su bili svjedoci jedinstvenog susreta s tradicijom. U sklopu projekta “La mula de Parenzo”, koji se provodi u školi u sklopu projekta zavičajnosti, učenike su posjetili Anini roditelji, Tatjana i Toni.

Došli su odjeveni u tradicionalnu narodnu istarsku nošnju, što je oduševilo učenike. Uz to su donijeli i tradicionalne instrumente poput roženica, miha i harmonike. Učenici su s velikim zanimanjem upoznavali instrumente, te su ih čak smjeli i promatrati držeći ih u rukama.

Nakon kratkog upoznavanja s instrumentima, Anin tata je zasvirao harmoniku, a uz to su učenici, uz stručno vođenje Anine mame, naučili pjevati veselu, ali ne baš laganu neslužbenu himnu grada Poreča, pjesmu “La mula di Parenzo”.

učenici 2. razred finida tradicija nošnja
Foto OŠ Finida – Drugi razred i tradicijska nošnja u projektu La mula de Parenzo

Osim pjevanja i plesa, učenici su saznali i o odjeći koju su ljudi nosili u prošlim vremenima u Poreču i okolici. Naučili su nazive pojedinih dijelova nošnje i materijale od kojih su se izrađivali.

Susret s Anom i njezinim roditeljima bio je izuzetno zanimljiv i poučan za učenike 2. b razreda OŠ Finida. Upoznavanje s tradicijom na tako zabavan i interaktivan način ostavit će im neizbrisivu uspomenu, saznajemo u školi.

naočale škola finida učenici četvrto mjesto

POREČ: OŠ Finida četvrta na natjecanju Modelarske lige Istarske županije

Foto Atletski klub Maximvs Poreč

POREČ: Marko Horvat i Elvis Đukić među top 3 na Riječkom polumaratonu