in

Porečka BOOKtiga od 23. do 27. travnja: Sajam, radionice za djecu i promocije knjiga uz glavne goste Kristiana Novaka i Zorana Predina

BOOKtiga, 12. po redu međunarodni festival pročitanih knjiga, održat će se u Poreču od 23. do 27. travnja 2019. godine.

Organizator Festivala Gradska knjižnica Poreč, pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Poreča, već dvanaestu godinu za redom, predstavlja svim ljubiteljima pisane riječi ovaj oblik popularizacije knjige i čitanja koji je u Poreču, ali i u cijeloj županiji, odlično prihvaćen među našim sugrađanima, kao i brojnim domaćim i stranim gostima.

Središnji program BOOKtige i ove će godine biti organiziran na Maraforu, najstarijem antičkom trgu u Poreču, gdje će se u prostorima Gradske knjižnice Poreč održati brojni književni susreti.

„Gradska knjižnica Poreč ove će godine, po deseti put, dodijeliti posebno godišnje priznanje – Nagradu BOOKtiga najčitanijem živućem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama u protekloj godini. Ovogodišnja Nagrada pripada Kristianu Novaku za roman „Ciganin, ali najljepši“, u izdanju nakladnika OceanMore, tiskan 2016. godine, koji je prepoznat i cijenjen od strane kritike i izvrsno prihvaćen od najšire publike“, najavila je na konferenciji za novinare u Poreču ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović. „Upravo ćemo dodjelom Nagrade otvoriti dvanaestu BOOKtigu, a pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana, svečana dodjela upriličit će se u Noći knjige, 23. travnja u 19 sati. Ovogodišnjem dobitniku bit će uručeno priznanje – primjerak njegovog romana koji je mjesec dana putovao po knjižnicama Istre i u koji svi njegovi čitatelji upisali svoje dojmove. Ovom prilikom pozivamo korisnike koji to još nisu uspjeli učiniti, a žele, da potraže knjigu u našoj Knjižnici i da daju svoj doprinos u kreiranju ovoga jedinstvenoga priznanja“, pozvala je ravnateljica Zović. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autor najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

BOOKtižin, prodajni sajam pročitanih knjiga, održat će se u parku Matije Gupca, a bit će otvoren od srijede, 24. travnja, od 10 do 19 sati, sve do subote u 19 sati“, najavila je Zović te  dodala da su poziv za sudjelovanje i ove godine potvrdili vodeći antikvarijati iz Rijeke, Zagreba, Kopra i Ljubljane koji će svojom ponudom obogatiti i ovogodišnji Festival.

Uz prodaju i darovanje pročitanih knjiga, BOOKtiga u suradnji s posjetiteljima, i ove godine organizira aukciju knjigu, 25. travnja u 18 sati, a građanima će biti i omogućen “Sat za kolekcionare”, 25. i 26. travnja u 12 sati, kada će moći donijeti svoje stare primjerke knjiga iz kućnih biblioteka na besplatnu procjenu uz mogućnost otkupa. Ovo je već četvrta aukcija knjiga u suradnji s antikvarijatom Glavan iz Ljubljane te antikvarijatom Mali neboder iz Rijeke na kojoj će se predstaviti vrijedne i zanimljive antikvarne knjige. Katalog i pravila aukcije mogu se pronaći na www.knjiznicaporec.hr i www.artauction.info ”. Aukciju će voditi Rok Glavan, poznati slovenski antikvar i diplomirani kulturolog, voditelj Antikvarijata Glavan u Ljubljani i Tomo Vučinić, priznati riječki antikvar, voditelj antikvarijata Mali neboder u Rijeci“, objasnila je Zović.

„Ove će se godine u malom paviljonu u parku Matije Gupca za vrijeme Festivala održati i ciklus radionica za djecu „Čitamo u paviljonu“ prema modelu naših tjednih radionica „Petkom u pet“. Čitat će se pročitane priče „Mama Mu u knjižnici“, „Gricko: čudovište koje gricka knjige“ i „Vuk koji je zalutao u zemlju bajke“. Radionice su na programu u 17 sati, u srijedu, četvrtak i petak, svakoga dana po jedna“, objasnila je ravnateljica Zović.

U dijelu večernjih događanja, gost ovogodišnje BOOKtige je Borivoj Radaković, hrvatski književnik i prevoditelj, pisac koji uspješno pomiče i tematske i jezične granice unutar hrvatske književnosti. U srijedu, 24. travnja u 19 sati predstavit će nam svoj najnoviji roman „Hoćemo li sutra u kino?“, suvereno štivo, kratko i jednostavno, u kojemu progovara o problematici ljubavnog odnosa, o seksualnosti bez tabua, o ljubomori u intimnim svjetovima svojih junaka. Radaković je izvođeni dramski pisac, autor je romana „Sjaj epohe“, „Virusi“ i „Što će biti s nama“. „Dovoljno je to razloga da nam se pridružite te da zajedno zakoračimo u živote junaka kojima autor omogućava da budu svoji, bez obzira na očekivanja, baš poput njega, koji kad piše, ne razmišlja o očekivanjima drugih. Moderator susreta je Zoran Simić iz VBZ-a, nakladničke kuće koja je objavila Radakovićev roman“, najavila je Zović.

„Uistinu nas veseli književno gostovanje neostvarenog košarkaša, kantautora, pjesnika i pisca, čovjeka koji je s grupom Lačni Franz ispisao najljepše stranice slovenske glazbe, brišući sve granice i spajajući svjetove“, rekla je Zović. Naime, u četvrtak, 25. travnja u 19 sati gost Gradske knjižnice Poreč bit će Zoran Predin, a predstavit će nam svoju knjigu „Glavom kroz zid“. U tridesetak kratkih priča, uz puno humora i sjete, umiješao je Predin crtice o burnoj mladosti i surovoj političkoj sadašnjosti, o ljepotama i vrijednostima njegovih obiteljskih trenutaka, o karijeri, o glazbi i strahu od zubara… Književni susret moderirat će dr. sc. Ivona Orlić.

„U petak, 26. travnja jutro započinjemo s druženjem s djecom. Slikovnice o knjigama, knjižnicama i djeci koja su zaljubljena u čitanje uvijek su nam dobrodošle. Baš zato nas veseli slikovnica „Vera među knjigama“, zagrebačke knjižničarke Davorke Premec, koju će nam ona sama predstaviti na ovogodišnjoj BOOKtigi. Idealna je to prilika da zajedno progovorimo o važnosti čitanja i o bogatstvu koje nam donosi svaki novi dolazak u knjižnicu“, rekla je ravnateljica Zović. Književni susret započinje u 10 sati.

„Ovom prilikom pozivam sve ljubitelje kulturne i povijesne baštine Istre da nam se pridruže na predstavljanju monografije “Šavrinka”, sveobuhvatne publikacije koja iz različitih kutova prikazuje važnu ulogu Šavrinki, siromašnih djevojaka i žena iz unutrašnjosti slovenskog dijela Istre, koje su svoj kruh zarađivale jednostavnom preprodajom robe; jaja, mlijeka, kruha, voća i povrća te drugih životnih potrepština. Vrsni stručnjaci i znanstveni djelatnici, koji su obrađivali povijest, ekonomske prilike, putovanja, jezik, običaje i druge odraze šavrinskog svijeta, zasigurno su svim budućim generacijama ostavili u nasljeđe vrijedan spomen jednoga minulog vremena“, najavljuju iz porečke knjižnice, a ovu vrijednu monografiju predstavit će njezine urednice Ingrid Celestina i Suzana Todorović te Gianino Bubola, u petak 26. travnja 2019. u 19 sati.

„BOOKtigu ćemo ove godine zatvoriti rođendanskom proslavom. Naime, ove godine strip „Alan Ford“ slavi svoj pedeseti rođendan, a u goste smo pozvali marketinškog stručnjaka i novinara Lazara Džamića koji će nam predstaviti  svoju knjigu “Cvjećarnica u Kući cveća – kako smo usvojili i živeli Alana Forda”, u subotu, 27. travnja u 19 sati. Svojedobno je, što je zanimljivo, ovaj legendarni strip bio popularniji u Jugoslaviji, nego bilo gdje u svijetu, pa i u svojoj matičnoj zemlji Italiji.

Broj Jedan, Debeli Šef, Bob Rock, Jeremija, Sir Oliver i Alan… Vjerujemo da su svi ljubitelji stripa, kroz zanimljivo i duhovito predstavljanje ove izuzetne knjige, spremni otputovati u dane kada smo hrlili na kioske po novi broj Alana Forda. Čut će sve o stripu, njegovoj kultnoj važnosti, o fenomenu jedne kulture i simbolu jednoga vremena. Ovogodišnju BOOKtigu, koju smo otvorili baš u Noći knjige i čija tema su bili strip junaci, zatvorit ćemo upravo sa simpatičnim tajnim agentima iz TNT-a i svi ste dobrodošli!“ najavljuje Zović te nastavlja: „I kako je u stripu, na ulazu u kino pisalo “ULAZ SLOBODAN, IZLAZ SE NAPLAĆUJE!”, tim natpisom vas i mi pozivamo da budete dio našega i vašega ovogodišnjeg Festivala, zaključila je ravnateljica Zović zahvalivši još jednom svima koji sudjeluju u kreiranju BOOKtige: „Već cijelo desetljeće djelatnice Gradske knjižnice Poreč kontinuiranom radom i velikim zalaganjem, uz podršku brojnih vrijednih volontera, kojih je svaku godinu sve više, stvaraju hvalevrijedan kulturni ambijent iz kojega proizlaze programi od nezamjenjive vrijednosti za ovaj grad. Zajedničkim angažmanom realiziramo onu osnovnu misiju BOOKtige da na jedinstven i originalan način pružimo svim posjetiteljima mogućnost uživanja u sadržajima koji su vezani uz djelovanje naše Knjižnice, a isto tako da  vrijeme provedeno na Festivalu iskoriste za kvalitetno provođenje svojega slobodnog vremena.“

Kako se prihodi od prodaje knjiga na sajmu BOOKtižin svake godine usmjere na neke nove projekte Gradske knjižnice Poreč, ove će godine oni biti utrošeni na novi koncept prostorne signalizacije u našoj knjižnici, a koja će korisniku omogućiti brže i učinkovitije pretraživanje knjižničnog fonda, rekla je ravnateljica Zović te dodala: „Gradska knjižnica Poreč ovom  prilikom posebno zahvaljuje svim sugrađanima na doniranim knjigama, a posebno brojnim volonterima koji su se odazvali na naš poziv za pomoć u prodaji knjiga na sajmu.“

Preostale knjige s prodajnog sajma donirat će se bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat“ u Rovinju, a na taj će način pročitane knjige pronaći svoj novi put do čitatelja.

Komunikacijski koncept i ovogodišnje BOOKtige potpisuje Studio Sonda, a obrazloženje nam donosi Jelena Fiškuš iz Sonde: „Još malo pa nestalo poruka je karakteristična za sajamsku rasprodaju, koja se odlično povezuje s karakterom samog festivala Booktiga u kojemu se rasprodaju rabljene knjige. Međutim, poruka koja na prvu žitelje, gotovo banalno, motivira na posjet Festivalu i na kupnju knjiga, ujedno ima i dvostruko značenje: njome se propituje nestaje li sama knjiga u životu suvremenog čovjeka i ubrzanog načina života iz područja njegovog interesa i gubi li bitku u konkurenciji s drugim sadržajima i suvremenim tehnologijama? A osvrnemo li se pomnije na ilustracije na ovogodišnjim plakatima, koje evidentno prenose klasike iz školske lektire, suptilno se nadovezujemo na aktualnu tematiku odabira lektire u školama, koja je često i jedina veza djece s domaćim i svjetskim književnim ostvarenjima. Konačno, cilj je komuniciranjem važnih djela, koja još malo pa nestaju iz našeg fokusa, naglasiti koliko su važna u odgoju naraštaja i osobnoj nadogradnji. I mada ona u svakom trenutku mogu nestati i ne biti više u središtu našega promatranja svijeta, uvijek će ostati kao trajni zalog da nikada ne dopustimo da se zaboravi na sve one likove koji su nas odgojili i bili nam uzori, na snagu luckaste djevojčice koja može podići konja ili iskrenost i znatiželju dječaka u proputovanju svemirom te da ne dopustimo da se jednoga dana pretvorimo u žohare.

U konačnici, poruka samoga festivala BOOKtige uvijek u svojem središtu ima važnost čitanja, a sukladno svim promjenama i mijenama, sukladno svim prilikama u kojima se i mijenjaju fokusi, na nama je da se knjizi uvijek vraćamo, imajući na umu ono – još malo pa nestalo.“

Snimanje emisije LIJEPOM NAŠOM ispunilo porečku Žatiku

U VRSARU 27. TRAVNJA: Rekreativna biciklijada LIMES BIKE TOUR