in

Porečki muzej obogatio fundus vrijednim predmetima – Fotografije iz 19. stoljeća, dječje sandale za more…

Zavičajni muzej Poreštine - stigli novi predmeti

Završetak kalendarske godine prilika je da se javnosti predstave muzejske akvizije u ovoj godini.  Ravnateljica Elena Uljančić i kustosi Gaetano Benčić i Elena Poropat Pustijanac predstavili su gradonačelniku Lorisu Peršuriću izbor raznolikog muzejskoga materijala iz više muzejskih zbirki, čiji su voditelji, a koje su tijekom 2021. godine obogaćene novim predmetima dobivenim darovanjem ili otkupom.

zavičajni muzej poreštine
Zavičajni muzej Poreštine – stigli novi predmeti

Uljančić je naglasila da je prikupljanje predmeta za muzejske zbirke temeljna djelatnost muzeja iz koje proizlaze ostale muzejske djelatnosti: zaštita, stručna obrada i prezentacija muzejskih predmeta.

– Zavičajni muzej Poreštine je od svojih početaka koji sežu u 1884., pa sve do današnjih dana prikupio velik broj predmeta od kojih su mnogi neprocjenjive vrijednosti za kulturnu i povijesnu baštinu Poreča i Poreštine. Muzejski fundus danas broji više od 22.000 predmeta koji se datiraju od prapovijesti do suvremenog doba, a raspoređen je u pet odjela: arheološki, etnografski, galerijski, kulturno-povijesni i povijesni odjel, u ukupno 41 muzejsku zbirku, navela je Uljančić. Sredstva za nabavu predmeta osigurana su svake godine u proračunu Grada Poreča, a osim otkupima i donacijama predmeti se prikupljaju i kroz terenska arheološka istraživanja.

 – Imamo sreću što se nalazimo na području iznimno bogatom arheološkim nalazištima, a zahvaljujući istraživanju istih naše se arheološke zbirke svake godine dodatno obogaćuju, dodao je Benčić.   

Zavičajni muzej Poreštine - stigli novi predmeti
Zavičajni muzej Poreštine – stigli novi predmeti

Kako bi predmet postao muzejskim predmetom, mora zadovoljiti određene kriterije kao što su starost, originalnost, autentičnost, raritetnost te reprezentativna estetska i umjetnička vrijednost, a istodobno biti vezan uz određene osobe i razdoblja te reflektirati političke, gospodarske i društveno-kulturne procese i pojave u društvu, istaknula je Poropat Pustijanac, te navela da je u tekućoj godini otkupima i donacijima prikupljeno više desetaka vrijednih predmeta.

Među prikupljenim predmetima izdvajaju se fotografija s motivom Poreča carsko-kraljevskog fotografa Aloisa Beera s kraja 19. stoljeća te fotografije iz porečkih fotografskih studija koje su vodili Demetrio Buttignoni i Vittorio Sossi početkom 20. stoljeća, zatim kolekcija šešira proizvedenih u Italiji i Austriji početkom 20. stoljeća dobivenih iz privatne kolekcije, te nekoliko zanimljivih predmeta koji svjedoče o porečkoj turističkoj povijesti poput staklene posudice-suvenira s motivom porečke rive iz prve polovice 20. stoljeće i poslijeratnog putnog kovčega te dječjih sandala za more. Prikupljeno su također nekoliko starih razglednica s porečkim motivima iz tzv. zlatnog doba razglednica (1897. – 1918.), ali i zamjetan broj turističkih razglednica i prospekata te druga papirna građa (razni dokumenti, karte i sl.).

Zavičajni muzej Poreštine se u prikupljanju predmeta vodi vizijom očuvanja i unapređenja svojega fundusa za sadašnje i buduće generacije, zaključila je ravnateljica Uljančić, te pozvala Porečanke i Porečane da se uključe u stvaranje muzejskih zbirki donacijom svojih predmeta kako bismo zajedno stvorili riznicu porečke memorije.

Gradonačelnik je rekao kako su suradnja s Muzejom od velike važnosti za grad, jer su aktivno uključeni i u velike projekte poput obnove gradske rive, dok sad predstoji zajednički rad na projektu uređenja Trga Marafor, ali i obnove Palače Sinčić, priopćeno je iz Grada Poreča.

Foto Boćarski klub Istra Poreč

Boćari porečke Istre dočekuju momčad Pazina

novigrad potpis ugovora ušće rijeke mirne anteo milos

NOVIGRAD: Potpisan ugovor za uređenje poučne šumske staze na ušću Mirne