in

NOVIGRAD: Potpisan ugovor za uređenje poučne šumske staze na ušću Mirne

Foto Grad Novigrad

Nakon uspješne pripreme i prijave projekta „Uređenje poučne šumske staze – ušće Mirne“ za sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja RH, odnosno iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), te nakon provedene javne nabave, potpisan je ugovor o izvođenju radova između Grada Novigrada i tvrtke JUNIOR P d.o.o. Novigrad.

Ovim će se projektom urediti poučna šumska staza s pratećim sadržajima te ostalom manjom infrastrukturom povezanom s proučavanjem prirode, edukacijom, kao i poticanjem na zdrav život i fizičku aktivnost. Postojeća će se trasa pješačke staze urediti, označiti i oplemeniti kako bi posjetitelji imali priliku proučavati i educirati se o šumi, njenom biljnom i životinjskom svijetu, geologiji te održivom gospodarenju i zaštiti šume unutar područja ekološke mreže Natura 2000.

Predviđeni radovi većinom obuhvaćaju čišćenje niskog raslinja i srušenih stabala, koji se planiraju iskoristiti za sadržaje kao što su poligoni i rampe za penjanje, postavljanje promatračnica za ptice, klupica za odmor, uređenje drvenog mola, vidikovca te amfiteatra za predavanje u prirodi. Predviđeno je i postavljanje edukativnih info tabela, kanti za odvojeno prikupljanje otpada, kao i uređenje geološkog presjeka u stijeni.
Svi radovi predviđeni projektom uređenja edukativne staze i postavljanja prateće opreme obavljat će se bez upotrebe teške mehanizacije i to uglavnom ručnim radom, uz maksimalno korištenje prirodnih materijala, drva i kamena.

Uređenjem i opremanjem edukativne šumske staze na ušću rijeke Mirne dat će se dodana vrijednost javnom prostoru šume na području obuhvata i to kroz njenu adekvatnu valorizaciju i prezentaciju. Na taj će se način stvoriti uvjeti za individualni i grupni dolazak posjetitelja koji će putem info tabela ili stručnog vodiča biti educirani o geološkoj, biljnoj i životinjskoj vrijednosti ovog područja, njegovom značaju i potrebi zaštite. Kroz edukaciju posjetitelja ujedno će se potaknuti i očuvanje i zaštita predmetnog područja. Poučna šumska staza namijenjena je za sve uzraste, domaće stanovništvo i posjetitelje.

U dogovoru s Hrvatskim šumama provođenje radova planirano je tijekom prve polovice 2022. godine. Procijenjeni iznos potpore iznosi 738.845 kuna, od čega 85 posto iz proračuna EU, a preostalih 15 posto iz proračuna Republike Hrvatske, priopćeno je iz Grada Novigrada.

Zavičajni muzej Poreštine - stigli novi predmeti loris peršurić elena uljančić gaetano benčić elena poropat

Porečki muzej obogatio fundus vrijednim predmetima – Fotografije iz 19. stoljeća, dječje sandale za more…

hrvoje galić ivan rakovac lina štefanić

Ovo je popis NAJDOKTORA u Hrvatskoj – Poreč ih ima čak troje, Rovinj jednog, a Pula osmero