in

Promocija „Frkalasa“ Tomislava Milohanića privukla brojnu publiku u porečku knjižnicu

Glazbena poslastica Etida u d-molu, koju je na harmonici izveo Gabriel Milohanić, bila je najljepša uvertira u promociju nove knjige porečkog pjesnika Tomislava Milohanića. U bogat i raznolik program ispleli su se kazivanje stihova, pjesma, glazba i ples. Sve to zbivalo se ovog tjedna u prepunoj Gradskoj knjižnici Poreč, gdje je upriličena promocija zbirke čakavskih pjesama „Frkalas” uglednog i cijenjenog pjesnika i prozaika, Tomislava Milohanića.

Zbirka pjesama „Frkalas” objavljena je u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, a gosta je predstavio dr. sc. Boris Domagoj Biletić, član Društva hrvatskih književnika i osnivač njegovog istarskog ogranka, i sam pjesnik, esejist, kritičar, publicist i polemičar. Biletić glavni je urednik i među osnivačima pulskoga časopisa „Nova Istra“, pokretač Pulskih dana eseja, pokretač e-časopisa za kritiku „Stav“ te jedan od pokretača Šoljanovih dana u Rovinju. Nadahnuto i poticajno govorio je urednik Biletić o knjizi „Frkalas“, o cjelokupnom književnom opusu Milohanića, posebno se osvrnuvši na prethodne dvije knjige izašle u nakladništvu Istarskog ogranka DHK, knjigu putopisa „Cvjetne strane Galileje“ i zbirku poezije „P. S. Dodir svjetlosti“.  Biletić je esejistički elokventno i slojevito progovorio i o stanju u kulturi i književnosti na ovim prostorima.  

O frkalasu i piferinu, o milom blagu, o odorima ditinstva, navadama i užancama, divertimentima i guštima i životu slušali su brojni posjetitelji kroz red stiha, red glazbe i plesa. Kroz svoju najnoviju knjigu čakavskih pjesama „Frkalas“ (‘knjigu o mladima, za mlade i za sve koji se osjećaju mladi’ kako je naglasio pjesnik) proveo je Milohanić interpretirajući odabrane pjesme iz pojedinih ciklusa.

Napose je mnogobrojnu i šaroliku publiku razgalio i oduševio nastup mladih snaga: Lucija Milohanić kazivala je naslovnu pjesmu Frkalas, a Mihael Erman pjesmu-brojalicu Prsti na ruki. Glazbeni intermezzo nastavio je Gabriel Milohanić, višestruko nagrađivani učenik profesorice glazbe Tamare Ignjatović, virtuozno izvodeći skladbe Kraljevski marš i Emil na krušnoj peći. 

Prigodno za promociju te večeri u Gradskoj knjižnici bila je izložena original slika Frkalas umjetnika Đanina Božića, koja je uz ostale ilustracije krasila glazbenu slikovnicu Kanat rožic, tići i sonca objavljenu 1992. godine u prigodi dvadesete godišnjice glazbeno-kulturne manifestacije Naš kanat je lip. Đaninova slika Frkalasa puna je boja, nemira i ritma Istre. Arhaičnost krajolika u prvom planu dopunjava gotovo gauguinski lik, koji kao da je iz zemlje iznikao. Lik daje slici iznenadni kontrast i mitsku snagu vječnih snova djetinjstva. 

Bogatu pjesničku večer radosno i razigrano zaključile su mlade plesačice Lucija, Marta i Dora Milohanić, otplesavši pred oduševljenom publikom ples na pjesmu Cheap Thrills (Sia).

Najpoznatiji stručnjak za ljubav Bruno Šimleša dolazi u Poreč u utorak

Provalio u ugostiteljski objekt u centru Umaga