in

Raspjevani susret istarskih zborova u čast Valentinovu u Kašteliru

Nigrignanum - susret zborova u Kašteliru

Na sveopću radost, nakon duge tri godine pauze vratila se u Kaštelir raspjevana fešta za Valentinovo. Ovaj put u organizaciji Zajednice Talijana Labinci uz svesrdnu pomoć Općine Kaštelir -Labinci i veliki broj volontera. Na pjevačkom susretu su sudjelovale vokalne skupine i zborovi prijateljskih udruga Zajednica Talijana iz Vrsara, Višnjana, Vižinade, Tara, Nove Vasi kod Brtonigle i domaća Zajednica Talijana Labinci. 

Nakon pozdravnog govora večer je svojim nastupom otvorio zbor “La contrada” Zajednice Talijana Vrsar pod ravnanjem  Nade Matošević. Zbor djeluje 8 godina i njeguje tradicionalne  popularne pjesme. Osim sudjelovanja u zajednicama, prisutni su na svim lokalnim manifestacijama i koncertima u Vrsaru.

kaštelir
Foto – Susret zborova u Kašteliru

Folklorno-vokalna skupina Zajednice Talijana Nova Vas koja broji oko 15 članova bila je slijedeća po redu.  Skupina slavi 10 godina pjevanja, a predstavila se brojnoj publici u živopisnoj odjeći uz harmoniku Sandra Bratovića.

Zbor “Arpa” Zajednice Talijana iz Višnjana svoju je karijeru započeo davne 2001. godine pa je njihov repertoar izuzetno bogat te pjevanjem očaravaju srca iskrenih i nasmijanih ljudi. Na susretu “Kašteliru za Valentinovo” nastupili su puni žara s novom voditeljicom, profesoricom Jovanom Vučević. 

Četvrti po redu nastupio je mješoviti zbor “San Martino” Zajednice Talijana iz Tara koji je osnovan čak  2000. godine, a osnovala ga je grupa entuzijasta, zaljubljenika u lijepo pjevanje . U repertoaru ima širok i raznolik izbor pjesama s specifičnim naglaskom za one koje čuvaju tradiciju.  Jedini voditelj zbora od osnutka do danas je Lolita Njegovan.

Mješoviti pjevački zbor “Armonia” osnovan je 2015. godine i djeluje pri Zajednici Talijana Vižinada. Njegov repertoar seže od lokalnih narodnih pjesama do djela lake i operne glazbe te sakralnih pjesama. Nakon više voditelja, trenutno ga vodi učiteljica Antonella Picinić Šimonović.

Zadnji nastup na repertoaru ovog susreta je bio rezerviran za Vokalnu skupinu domaćina  Zajednice Talijana Labinci  ” Nigrignanum”  koja je osnovana 2010. godine. Grupa je promijenila više voditelja, a od 2014. vodi  ju Diana Bernobić Sirotić.

Za kraj, svi prisutni zajedno su zapjevali već tradicionalnu  pjesmu ovog  susreta “Bilo je to na Valentinovo”. 

Zajednica Talijana Labinci zahvalila je svima koji su doprinijeli da se ovaj susret obnovi i održi u nadi da će se tradicija nastaviti. Nakon pjevanja svi prisutni bili su posluženi skromnom večerom a druženje se nastavilo uz pjesmu i harmoniku do kasnih sati. 

Bila je to lijepa i bogata večer ispunjena glazbom, tradicijom i zajedništvom.  Povratak raspjevane fešte za Valentinovo nakon trogodišnje pauze sigurno je bio dočekan s oduševljenjem u Kašteliru. Sudjelovanje vokalnih skupina i zborova iz različitih zajednica, kao i prisustvo volontera, jasno pokazuje koliko je ovakav događaj važan za lokalnu zajednicu i koliko može povezati ljude kroz glazbu i tradiciju. Svaka grupa je unijela svoj šarm i energiju u večer, pokazujući bogatstvo talijanske glazbene baštine.

bolnica pula foto tanja kocijančić srpanj 2021

Pohvale za pulsku bolnicu iz Poreča: “Skidam im kapu do poda. Imaju djelić moga srca”

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Članovi Streljačkog društva Gusar iz Novigrada na prijemu kod predsjednika Milanovića