in

Rovinjski muzej u znaku “potonulih brodova”: Otvorena izložba “Zambratija – Prapovijesni šivani brod”

Foto Muzej grada Rovinja

S početkom travnja u Muzeju Grada Rovinja započeo je i ovogodišnji sezonski ciklus izložbi, odnosno skupnih gostovanja pod zajedničkim nazivom „Potonuli brodovi/Navi affondate“.

Danas je tako u dijelu prizemlja Muzeja otvorena prva izložba u nizu, „Zambratija – Prapovijesni šivani brod / Zambrattia Barca cucita preistorica“, nastala u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, nakon koje će, do konca svibnja, uslijediti njih još četiri.

„Ovogodišnji izložbeni program osmišljen je prema smjernicama Ministarstva kulture i medija da se intenzivira suradnja i razmjena između muzeja, odnosno organiziraju zajedničke izložbe i ostali projekti“, izjavila je ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tajana Ujčić.

Izložba „Zambratija – Prapovijesni šivani brod / Zambrattia Barca cucita preistorica“ publici predstavlja nalaz brodske konstrukcije iz istoimene uvale kod Umaga. Radi se o najstarijem primjeru u potpunosti šivanog broda ikada pronađenog na Mediteranu. Ostaci broda koji su istraženi u plitkom moru i sačuvani u dužini od 6,7 metara i širini od 1,6 metara, datiraju u vrijeme između posljednje četvrtine 12. i posljednje četvrtine 10. st. prije Krista.

„Brod iz Zambratije predstavlja jedini dokaz o postojanju šivanih plovila na Mediteranu u periodu prijelaza iz brončanog u željezno doba te se može koristiti kao odrednica za lokalnu brodograditeljsku tradiciju kasnijih šivanih brodova na sjevernojadranskom prostoru“, izjavila je Ida Koncani Uhač, koautorica izložbe i voditeljica zbirke podvodne arheologije pri Arheološkom muzeju Istre.

Vjeruje se, dodaje ravnateljica rovinjskog Muzeja, kako su slične tipove brodica u prapovijesti koristili i stanovnici rovinjskog područja.

Izložba „Zambratija“ koju će rovinjska publika imati priliku pogledati do kraja rujna djelo je triju autora: Ide Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre, Marka Uhača iz Konzervatorskog odjela u Puli, te Giulie Boetto iz Centra Camille Jullian iz Francuske.

Osmišljena je tako da na svom početku uvodi posjetitelja u uvalu Zambratija, te donosi presjek o arheološkim lokalitetima u njenom podmorju. Nadalje, posjetitelj dobiva informacije o samim istraživanjima konstrukcije koja su započela 2008. godine, upoznaje se s metodama dokumentiranja koje su tada po prvi put bile primijenjene u podmorju hrvatskog Jadrana, a zatim i informacije o samom brodu: njegovoj arhitekturi, načinu izrade kostura, korištenim materijalima i specifičnostima koje ga odlikuju.

Dodajmo kako će posjetitelji također moći pogledati videouradak o eksperimentalnoj arheologiji:

„Pokušali smo sašiti dio brodske konstrukcije, odnosno sekciju broda onako kako su to radili prapovijesni stanovnici, od samog izbora materijala iz motovunske šume do šivanja uz pomoć rekonstrukcije nekih arhajskih alata“, izjavila je koautorica ove izložbe, Ida Koncani Uhač.

Osim što će pogledati video, i sami će imati priliku okušati se u šivanju brodske platice i time svjedočiti brodograditeljskom procesu ondašnjeg razdoblja.

Izložbu su ovog četvrtka otvorili njezini koautori Ida Koncani Uhač i Marko Uhač, te ravnateljica rovinjskog Muzeja, Tajana Ujčić, uz podršku pročelnice Marije Črnac Rocco u ime Grada Rovinja-Rovigno, te vijećnika Davida Modrušana.

Iako je službeno predstavljanje izložbe bilo zatvoreno za javnost, svi zainteresirani mogli su ovaj događaj pratiti uživo putem Facebook stranice Muzeja, dok će izložbu moći pogledati sve do 30. rujna, u radnom vremenu Muzeja: od 10 do 18 sati s pauzom od 12:30 do 13:30 sati (travanj), uz prilagodbe epidemiološkoj situaciji.

Sljedeća izložba „Veliki Piruzi – Rimski brodolom na hridi kod Rovinja / Pirusi Grande – Naufragio romano presso lo scoglio vicino Rovigno“ koju rovinjski Muzej organizira u suradnji s Međunarodnim institutom za podvodnu arheologiju u Zadru, otvorit će se 8. travnja, a prethodit će joj ronilačka ekspedicija podvodnih arheologa iz Zadra uz potporu Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno.

Zatim slijedi izložba Muzeja Grada Šibenika i Hrvatskog restauratorskog zavoda „Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora / Naufragio Mijoka – il segreto risvegliato nel mare di Morter“, te ona Povijesnog i pomorskog muzeja Istre „Baron Gautsch – prva žrtva Prvog svjetskog rata“.

U konačnici, sve će izložbe biti objedinjene i zajednički kontekstualizirane pregledom podvodne arheološke baštine Rovinjštine.

Predstavljeni rezultati arheološkog istraživanja na Gradini Rašpor

TAR: Sjajni rezultati na županijskom natjecanju iz matematike