in

Samostalna izložba “Micro” Alessandre Benčić u istarskom HDLU-u

U petak, 26. veljače, u 14 sati u galeriji HDLU-a Istre upriličit će se otvorenje samostalne izložbe članice HDLU-a Istre Alessandre Benčić. Izložbu će otvoriti dopredsjednica HDLU-a Istre Iva Gašparić. Otvaranje je zbog epidemiološke situacije zatvoreno za javnost.

Izložba ostaje otvorena do 17. ožujka i može se razgledati radnim danima od 9 do 15 sati, a bit će omogućen i videopregled izložbenog postava na službenim internetskim platformama HDLU-a Istre (YouTube, Facebook).

BIOGRAFIJA

Alessandra Benčić rođena je 1993. u Puli, gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, smjer slikarstvo, a zatim upisala Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2012. i diplomirala smjer slikarstvo kao prvostupnik 2016., a magistrirala 2018. godine. Bavi se slikarstvom, istražuje mikrosvjetove pojedinaca, grupe i mase ljudi te nivoe komunikacije i percepcije kroz boju i plohu. Skupno je izlagala u Puli, Splitu, Rijeci, Bakru, Lovranu, Motovunu, Poreču i Rovinju te
sudjelovala u projektu ”Buisness&Art” izradom statue za PRO.PR [1] Awards 2015. godine. Bila je član studentskog žirija 22. međunarodnog kazališnog festivala PUF 2016. godine. U Domu za odrasle osobe ”Vila Maria” u Puli vodila je radionice Dizajn Art Tekstila 2017. i radionice _shibori_ tehnike oslikavanja tekstila 2018. godine.

U studenom  2018. u Studentskom Centru Pula i u veljači 2019. u galeriji Cvajner realizirala je dvije samostalne izložbe. Živi i radi u Puli .

  „MICRO“

Radovi su nastali tijekom 2020. i 2021. u tehnici tuša, akvarela i akrila na papiru.

Mikro (_micro_; simbol µ), potvrđen 1960 [2]., dolazi iz starogrčkog [3] μικρός (_mikros_), što znači vrlo mali, sitan, golim okom nevidljiv.

Izložba ”MICRO”, u nazivu velikim slovima u kontrastu sa značenjem, slikarski je nastavak mojeg istraživanja o boji kao likovnom elementu u kojem, kao i kroz prijašnje radove, istražujem, promatram, preispitujem, učim i zaključujem o boji i uz pomoć boje.

Ovi radovi rezultat su i materijalni dokaz mojeg promišljanja o pojmu slobode i procesu u likovnom izražavanju kroz boju i plohu. Pigmentima i vodom te manipulacijom istih želim opisati i zapisati ono što je oku nevidljivo, ali snažno prisutno uz dozu slučajnosti i neizvjesnosti.

Radovi opisuju moj „mikrosvijet“ u kojem boju koristim u svrhu komunikacije, prepoznavanja i rješavanja određenih problema kroz različite slikarske pristupe  koji ovise o  raspoloženju i mogućnostima. Preispitujem utvrđene definicije o boji, njenom
djelovanju, značenju i ujedno stvaram vlastitu simboliku boja.

U tim radovima boja predstavlja puno više od likovnog elementa, koristim je kao sredstvo  za očitavanje i osvješćivanje  emocija koje su sakrivene, potisnute, izgubljene, pretjerano izražene i nedefinirane. Cilj mi je da se, kao autor, u radovima pronađem, a promatraču dam priliku da se u njima izgubi.

KAŠTELIR: ENIO JUGOVAC nakon pune 24 godine više neće biti općinski načelnik – Ovo su najvažnije investicije po kojima će ga pamtiti

opća bolnica pula mornarička covid odjel

Istra u četvrtak – 4 nova slučaja, još jedna preminula osoba u bolnici