in

KAŠTELIR: ENIO JUGOVAC nakon pune 24 godine više neće biti općinski načelnik – Ovo su najvažnije investicije po kojima će ga pamtiti

Enio Jugovac - Foto Tanja Kocijančić

Enio Jugovac nakon pune 24 godine na čelu Općine Kaštelir-Labinci ide u mirovinu. Jugovac je jedan od rijetkih u Istarskoj županiji koji imaju tako dug staž na čelu jedne općine i to neprekidno. Lokalni izbori bit će u svibnju, a njegova stranka će ovog puta za načelnika kandidirati Đulijana Petrovića, trenutno pročelnika u Gradu Poreču, koji će ujedno biti i nositelj liste IDS-a. Petrović je Jugovcu već dugi niz godina najbliži suradnik, pa je Jugovac uvjeren da će Petrović, bude li izabran, nastaviti realizaciju započetih i planiranih programa i investicija od kapitalnih važnosti za daljnji razvoj općine.

Sportska dvorana – Foto Tanja Kocijančić

Ovom smo prilikom popričali s načelnikom Jugovcem o najvažnijim projektima ostvarenima u zadnjih četvrt stoljeća u Kašteliru, te po čemu će pamtiti duge 24 godine na čelu općine.

Ove godine idete u mirovinu – kako se zbog toga osjećate?

Da, 24 godine je popriličan vremenski period. No, moram reći da me i dalje drži isti entuzijazam kao kad sam 1997. godine preuzeo obvezu vođenja Općine, a iz razloga što je u tom periodu ostvareno mnoštvo projekata i investicija koje su obogatile našu sredinu i život mještana i mnogobrojnih gostiju. Stoga sam vrlo zadovoljan s učinjenim.

Jeste li možda razmišljali o još jednom mandatu ili…?

Ne, to sam odlučio i ranije, ravnajući se izrekom da je u politici za donošenje odluke najvažniji tajming. Uvjeren sam da je sada za mene pravi trenutak.

Koje ste sve projekte i investicije ostvarili u toliko godina?

Navest ću samo one najznačajnije. Prvi veći kapitalni projekt bila je rekonstrukcija i dogradnja područne škole Kaštelir s dječjim vrtićem, čime su osigurani kvalitetni uvjeti za osnovno školovanje i stručnu brigu o djeci. Nakon toga je uslijedila izgradnja kompletne infrastrukture u Poslovnoj zoni Labinci, čime je krenuo razvoj poduzetničkih aktivnosti. Izgrađena je nova ambulanta obiteljske medicine i stomatološka ordinacija, uređena su i proširena  mjesna groblja, asfaltirane nerazvrstane ceste i izgrađena javna rasvjeta.  2008. godine otvorena je nova sportska dvorana Kaštelir, potom je krenula izgradnja fekalne kanalizacijske mreže s pročistačem otpadnih voda. Izgrađena su parkirališta, uređene javne površine i posebno dječji parkovi. Ukupna vrijednost svih ovih projekata iznosi preko 85 milijuna kuna, što smatram da je za općinu s relativno skromnim proračunskim mogućnostima zavidna investicijska veličina.

Osvrnite se na razvoj i napredak općine u zadnjih 25 godina, odnosno od formiranja općine.

Od 1997. godine, otkad je formirana Općina, vidljiv je njen ubrzani razvoj kroz tri osnovne djelatnosti koje su odmah u početku bile definirane u strateškim planovima, a to su: malo i srednje poduzetništvo, poljoprivreda i turizam. Donošenje samostalnog prostornog plana Općine bio je odlučujući korak koji je tim djelatnostima osigurao potrebne resurse za njihov razvoj i napredak. Ubrzani razvoj turizma u našoj općini gradnjom suvremenih vila za boravak gostiju (registrirano imamo 2.121 krevet) potiče  poduzetništvo i OPG-e da svoje usluge i proizvode plasiraju upravo kroz turizam. Danas je Općina Kaštelir – Labinci, zahvaljujući izgrađenoj infrastrukturi, javnim sadržajima (jaslice i dječji vrtić, osnovna škola, sportska dvorana, ambulante, trgovine, pošta, kafići, restorani itd.) postala poželjna sredina za život i boravak.

Nadaleko poznata Kuća Djeca Mraza u Kašteliru

Koji će vam događaji ostati najviše u pamćenju?

Bilo ih je više, ali fešta povodom otvaranja Sportske dvorane Kaštelir te zadovoljstvo mještana i atmosfera koja je tada vladala ostat će mi u trajnom sjećanju.

Na koji ste ostvareni projekt najviše ponosni?

Izgradnja fekalne kanalizacije s uređajem za pročišćavanje je najveći kapitalni projekt koji je realiziran u Općini, čija je ukupna vrijednost bila veća od 34 milijuna kuna. Na nju je dosad priključeno 500 domaćinstava, što predstavlja važan preduvjet za daljnji razvoj Općine. No, moram reći da mi je gradnja nove sportske dvorane posebno pozitivna priča, od početka projektiranja, osiguranja izvora financiranja pa do same izgradnje i otvaranja objekta 2008. godine. Njeno uspješno funkcioniranje i korištenje sa strane učenika škole i mladih sportaša i djece iz sportskih klubova izaziva u meni osjećaj neizmjernog zadovoljstva.

Koliko se puta dogodilo da ste bili jedini kandidat na lokalnim izborima za načelnika? Zašto se to dogodilo – što mislite?

Jedini kandidat na izborima za načelnika bio sam u dva navrata i to 2009. i 2013. Stvarno ne znam zašto nije bilo drugih zainteresiranih kandidata.

Škola i vrtić – Foto: Tanja Kocijančić

Što je još obilježilo zadnjih 25 godina u općini?

Osnivanjem Turističke zajednice započeli su programi koji su postali prepoznatljivi i izvan okvira Općine, pokrenutih od strane vrijednih aktivistica – Nevenke Kocijančić, Ester Diklić i Maje Diklić. Od mnogih aktivnosti svakako su najpoznatiji projekti i programi kao što su Gramperijada i Kuća djeda Mraza. Sport i sportske aktivnosti od prvog trenutka bili su nam od posebnog interesa, jer okupljaju i odgajaju velik broj djece i mladih, te se njihov rad odvija kroz ženski rukometni klub “Mladost”, muški rukometni klub “28. april”, nogometni klub Kaštelir – Labinci, te STK “Bambi”. Od ostalih udruga istaknuo bih rad vrijedne i angažirane ekipe iz DVD-a “Grom”, kao i rad Zajednice Talijana Labinci, koja svojim aktivnostima obogaćuje kulturna događanja u Općini. Moram reći da mi je žao što je s radom prestala djelatnost KUD-a i posebno uspješne Limene glazbe, kroz čije je višegodišnje djelovanje glazbeno educiran velik broj djece i mladih.

I navedite par detalja iz vaše biografije…

Kao i većina mladih s ovog područja započeo sam svoj radni vijek u turističkom Poreču, te sam 17 godina proveo u radu s gostima na recepciji hotela s najljepšim vidikom u Zelenoj Laguni. Odlaskom mog oca u mirovinu, 1991. godine, preuzeo sam (bez ikakvog znanja u struci) vođenje njegovog uhodanog i uspješnog stolarskog obrta. Uključio sam se u politički život putem IDS-a, te od 1993. do 1997. godine bio aktivan u Općinskom vijeću općine Višnjan (tada su Labinci i Dvori bili u sastavu Općine Višnjan, a Kaštelir s ostalim mjestima u Općini Vižinada). Osnivanjem samostalne općine Kaštelir – Labinci 1997. godine započeo je moj angažman u vođenju Općine.  Zatim sam 2019. prepustio stolarski obrt jednom od sinova i  izuzetno mi  je drago da se dugogodišnja obiteljska tradicija započeta od mog oca nastavlja.

Za kraj je uskoro bivši prvi čovjek Kaštelira i jedan od najdugovječnijih istarskih načelnika poručio:

Koristim priliku da se zahvalim svim mojim suradnicima, službenicima općinske uprave, članovima svih općinskih vijeća u proteklom periodu, te svim mještanima na susretljivosti, razumijevanju i podršci koju su mi pružali, jer smo samo tako, zajedno, omogućili nesporni razvoj i daljnji rast naše Općine.

Nova ponuda poslova u Istri: Zapošljavaju u Puli, Poreču, Rapcu, Novigradu, Flengima, Rovinju…

Prije godinu dana zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj: Evo što smo sve prošli