in

TAKE IT SLOW – Uskoro otvaranje Kuće kaštela u Momjanu i izložbe o kaštelima u Puli

Foto Istarska županija

TAKE IT SLOW projekt, u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre i Arheološkim muzejom Istre, predstavio je nadolazeće aktivnosti vezane uz kaštele i utvrde.

„Projekt ISTARSKI KAŠTELI – CASTELLI ISTRIANI – ISTRIAN CASTLES podijeljen je u dva dijela. Prvi o kojem ćemo danas govoriti odnosi se na znanstveno-muzeološki dio, a drugi koji će započeti na jesen tiče se popularizacije baštine.  Većina građana ne zna puno o kaštelima, o njihovom broju ili gdje se nalaze, stoga je intencija popularizirati ih, znanstveno istražiti i muzeološki predstaviti. Ono što je Županija smatrala temeljnim je uspostava Kuće kaštela. Sukladno županijskoj Kulturnoj strategiji imamo nekoliko takvih centara, poput Kuće pisaca u Pazinu, Kuće fresaka u Draguću, Centra za nematerijalnu kulturu u Pićnu i Mediteranskog plesnog centra u Svetvinčentu.  

Kuća Kaštela je još jedan takav centar koji je sagrađen, a svečano će biti otvoren 22. srpnja. U Momjanu, pokraj Kaštela Rotta, nalazi se jedna kuća po imenu Stara mljekara i koja je u potpunosti preuređena u Kuću kaštela, odnosno jedan funkcionalni, multimedijalni centar namijenjen gostima, ali prvenstveno domaćim ljudima. Na kući kaštela ostvarena je suradnja vrhunskih stručnjaka i znanstvenika pa su arhitektonsko oblikovanje osmislili Penezić i Rogina arhitekti, osmišljavanje 3D modela Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, dok je autor tekstova povjesničar Josip Banić“, rekao je pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost  Istarske županije Vladimir Torbica.

Sandra Ilić, projektna koordinatorica predstavila je TAKE IT SLOW projekt. 

TAKE IT SLOW ili „Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow“ strateški je projekt INTERREG VA Italija Hrvatska 2014.-2020. programa prekogranične suradnje osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, dostupne prekogranične turističke destinacije. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, vrijedan je više od 28 milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto partnerski doprinos. Opći cilj projekta je povećati prosperitet i potencijal zelenog rasta mediteranskih otoka, priobalja i unutrašnjosti projektnog područja kao visoko specijaliziranih TAKE IT SLOW destinacija, stimuliranjem prekograničnog partnerstva radi postizanja opipljivih promjena u upravljanju destinacijama. Jedna od glavnih aktivnosti projekta je opremanje, povećanje virtualne dostupnosti i vidljivosti Kuće kaštela u Momjanu, kao središnjeg mjesta za promociju svih istarskih kaštela te promociju zajedničke sjevernojadranske kulturne baštine. Investiranje u građevinske radove, kao preduvjet provođenja projekta, financirali su Istarska županija i Grad Buje. Kuća kaštela osmišljena je kao inovativan arhitektonski marker koji reinterpretira kulu i palaču kaštela, artist in residence prostor, posjetiteljski i kreativan centar, te istovremeno virtualni muzej posvećen kako virtualnim tako i posjetiteljima s osjetilnim oštećenjima.

Prije nekoliko godina nastala je ideja da se u sklopu promocije istarskih kaštela realizira i nekoliko zasebnih projekata, a jedan od kojih je i izložba posvećena kaštelima o kojoj je govorio ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo

„Istarski kašteli su jedan od brendova Istre. Imamo priču Istre s freskama, antičkim spomenicima itd., ali imamo i vizure kaštela koji prate našu regiju i nalaze se na mnogim razglednicama koje se šalju u svijet. Svima su poznate romantične vizure Momjana ili Dvigrada, ali o povijesti kaštela, njihovom nastanku i svrsi ne znamo puno. Arheološki muzej Istre već cijeli niz godina, u Svetim srcima, radi velike projekte koji obilježavaju neka velika razdoblja ili specifične teme. Istarski kašteli su logičan nastavak, a taj projekt izlazi kao sinergija rada Hrvatskog restauratorskog zavoda, odnosno samog autora izložbe Josipa Višnjića i prošlih radova djelatnika Arheološkog muzeja Istre, koji su radili na istraživanju kaštela“, istaknuo je ravnatelj Komošo. 

Izložba će biti otvorena od 29. srpnja do veljače 2023. godine. Dizajner izložbe je Maurizio Ferlin. 

Na samome kraju, ravnatelj Povijesnog i povijesnog muzeja Istre Gracijano Kešac osvrnuo se na izložbu Valvasor, u Istri u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storicoe navale dell´Istria. U 2022. godini navršavaju se 333 godine od tiskanja monumetalnog djela slovenskog polihistora, etnografa i putopisca Johanna Weicharda Valvasora „Die Ehre deß Herzogthums Crain  / Slava Vojvodine Kranjske“. Ova knjiga donosi obilje povijesnih, geografskih, etnografskih i drugih podataka o povijesnoj pokrajini Kranjskoj, pa tako i o austrijskom dijelu Istre, koji je u vrijeme Valvasorova istraživanja bio njezin sastavni dio. Izložbom „Valvasor u Istri“, autorice – viša kustosica Katarina Marić, prof. i mr. sc. Sunčica Mustač, prikazat će se istarski kašteli iz tog vremena, sama knjiga, čiji se original čuva u fundusu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell´Istria i druge zanimljivosti. Izložba „Valvasor u Istri“ prvi je programski projekt kojim se publici želi približiti ovo Valvasorovo djelo, izuzetno značajno za kulturnu povijest austrijske Istre u ranom Novom vijeku.          

Kaštel faze razvoja teaser: 

https://jumboiskon.tportal.hr/download/b22add50-3ced-4cc9-9c2f-f2502faa504c

Izvor Istarska županija

Armonike Zad kaštela po 26. put u Žminju

Poreč: Knjižnica u petak organizira “Prije mora do Marafora”