in

Armonike Zad kaštela po 26. put u Žminju

Na ljetnoj pozornici žminjskog placa Zad kaštela u subotu 9. srpnja s početkom u 20 sati održat će se tradicionalni, već 26. po redu susret samoukih harmonikaša „Armonike zad Kaštela”, a program su u ime organizatora na konferenciji za novinare predstavili žminjski načelnik Željko Plavčić, direktorica žminjske Turističke zajednice Lenka Šajina, umjetnički voditelj susreta Daniele Pernić, i jedan od veterana ovog susreta, harmonikaš Mauro Jačić.

Na ovom najdugovječnijem istarskom harmonikaškom susretu uobičajeno se okupljaju i predstavljaju samouki harmonikaši, oni koji nisu pohađali nikakvu glazbenu školu, a bave se sviranjem po feštama, svadbama, zabavama, rođendanima, ili pak samo za svoju dušu. Očekuje se nastup pedesetak svirača svih uzrasta iz cijele Istre i susjedne Slovenije, a na repertoaru će biti tradicionalne forme istarske narodne glazbe poput baluna, rašpe, šetepaši, polki i valcera, no poneki će izvođači zasigurno iznenaditi i izvođenjem skladbi dalmatinskog melosa te nekad popularnih internacionalnih šlagera ili evergreena.

Glazba koja se izvodi na feštama, to je prevladavajući sadržaj i na susretu „Armonike Zad kaštela”, a publika je s godinama naučila i od kojeg se izvođača uz svirku i pjesmu može očekivati i pokoji vic ili štorija. Program će kao i mnoge godine do sad voditi Dorina Tikvicki, a osim svirača, u programu će nastupiti i djeca iz žminjskog Dječjeg vrtića Rapčići te učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana.   

Foto TZ Žminj
Foto TZ Žminj

Žminjski načelnik Željko Plavčić izrazio je zadovoljstvo što se ova tradicija čuva i što mladi i dalje njeguju sviranje tradicionalnih instrumenata po kojima je općina Žminj poznata. „Ova je manifestacija izvrstan pokazatelj da se i mladi i stariji i dalje bave muzikom. Općina Žminj će uvijek stajati iza ove manifestacije radi očuvanja kulturne baštine i kulture sviranja tradicionalnih instrumenata”, naglasio je Plavčić, poželjevši harmonikašima puno sreće, uspjeha i još tisuće odsviranih nota.   

Daniele Pernić je podsjetio da je susret „Armonike Zad kaštela” 1993. godine pokrenuo njegov otac Renato Pernić, a posljednjom održanom manifestacijom 2019. godine bila je obilježena njezina 25. obljetnica. Zbog korone susret dvije godine nije održavan, tako da za nastup na ovogodišnjem među sviračima vlada veliko zanimanje, a posebno veseli veliki broj mladih izvođača kojima će ovo biti prvi nastup, rekao je Pernić.

Foto TZ Žminj
Foto TZ Žminj

Prijaviti se za sviranje na ovom susretu može svatko, uz uvjet da ima vlastitu harmoniku i da je samouk. 

Prema dugogodišnjoj tradiciji, i na ovogodišnjem će susretu malo stariji svirači biti nagrađeni za jubilarnih 15, 20 i 25 godina redovitog nastupanja.

Jedan od njih je i Mauro Jačić, kojemu će ovogodišnji nastup na susretu „Armonike Zad kaštela” biti već 25. po redu, ali mu je sviračka karijera dvostruko duža: počeo je svirati u trinaestoj godini i navršio je punih pola stoljeća sviračkog staža. Kroz svo to vrijeme promijenio je samo tri harmonike, a na trećoj, prozvedenoj 1968. godine, i danas svira, dao ju je samo prebojati.

Mladim sviračima Jačić je s ove pressice poručio da „nema ničeg ljepšeg od muzike i da samo nastave svirati i budu ustrajni u tome”. Osim Maura Jačića koji će biti nagrađen za 25 godina nastupanja, za dvadeset nastupa nagradu će primiti Stanko Marušić, a za 15 godina nastupanja na susretu „Armonike Zad kaštela” nagrađen će biti Boris Škrinjar.   

Susret samoukih harmonikaša „Armonike Zad kaštela” još je jedan žminjski doprinos očuvanju istarskih tradicija i nezaobilazan događaj u godišnjem ritmu pučkih fešti u središnjoj Istri, a 2018. godine ova je manifestacija dobila prestižnu nagradu „Simply the best” u kategoriji „Očuvanje tradicijskih lokalnih običaja” koju dodjeljuju UHPA i turistički časopis Way to Croatia, podsjetila je Lenka Šajina, naglasivši: „Ova nagrada je poticaj svima nama da nastavimo njegovati ovakve manifestacije inspirirane tradicijom”.

Izvor Turistička zajednica općine Žminj

Zvonimir Šestak - Foto POU Poreč

POREČ: Jazz u lapidariju – svake srijede do kraja ljeta

TAKE IT SLOW – Uskoro otvaranje Kuće kaštela u Momjanu i izložbe o kaštelima u Puli