in

U četvrtak u Poreču počinje EKOLO 4 – Festival koji donosi raznovrsna događanja, filmove, koncerte…

Grupa Veja - Foto POU Poreč

Ekolo 4, kultura življenja, kroz širok spektar događaja, aktivnosti i ponude slavi kulturu područja Poreštine i Istre. Festival je to koji otkriva i vrednuje uvjetovanost identiteta Poreštine kroz povijest, umjetnost, turizam, urbanu kulturu, prirodne ljepote te kulturu sporta i rekreacije. Ekolo je platforma koja istovremeno okuplja druge festivale, ustanove i organizacije te nudi izbor ljetnih programa Učilišta u predsezoni. Ukratko, već četvrtu godinu nudi se inovativan, stvaralački i veseo kulturno-obrazovni festival s velikim turističkim potencijalom. Posjetitelji mogu uroniti u atmosferu grada odabirući raznolike aktivnosti i sadržaje koje festival ove godine nudi: likovna, filmska i radionica pisanja, otvorene probe dramskog studija, plesna i dječja predstava, tragična monodrama, izložbe, turističko vođenje po umjetninama u gradu, projekcije dokumentarnih i ostalih filmova, koncert klasične glazbe, dvije koncertne promocije albuma i jedna promocija knjige, DJ setovi na dvije lokcije.

Pučko otvoreno učilište Poreč i ove je godine pripremilo bogat i raznolik festival za svoje građane, za posjetitelje iz regije i turiste koji u predsezoni mogu uživati u istraživanju i potrazi za identitetom grada.

Ono što u moru porečke i istarske turističke ponude zasigurno izdvaja ovaj festival jest mogućnost življenja i doživljavanja kulture grada kroz učenje, uživanje i izravno stvaranje.

Ekolo 4 nudi program na više gradskih lokacija dajući građanima i turistima mogućnost da  otkriju dokolicu grada.

Najavljujemo kulturni ljetni program

Festival počinje 18. 5. koncertom klasične glazbe Zagrebačkog kvarteta. Osnovan prije 103 godine kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, Zagrebački kvartet donosi nam vrhunski glazbeni doživljaj za ljubitelje klasike i one koji će to tek postati. Martin Krpan & Davor Philips – violine, Hrvoje Philips – viola i Martin Jordan – violončelo ove će srijede u 21 sat pretvoriti porečko kazalište u hram ozbiljne glazbe.

Ovime se najavljuje 10 koncerata klasične glazbe koji će se održati tijekom ljeta u Eufrazijevoj bazilici, spomeniku koji je 1997. godine ušao na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine i jednoj od omiljenih svjetskih pozornica klasične glazbe. Koncerti u Eufrazijani održat će se ovog ljeta 61. put, a upravo dugovječnost Zagrebačkog kvarteta prijateljski potiče bogatu koncertnu sezonu pred nama.

Prije samog koncerta u foajeu kazališta bit će otvoren Festival u 20 sati uz izložbu porečkog umjetnika Branka Gulina i njegov rad pod nazivom Posljednja večera (Radničkog savjeta brodogradilišta Uljanik) iz slikarskog ciklusa Energetske monokromije.

Program festivala – prvi tjedan

Četvrtak, 19. 5. posvećen je dokumentarnom filmu te najavljuje 12. Porečdox. U 20 sati predstavlja se film Turizam!, autorski dokumentarac Tonćija Gaćine koji slijedi priče s hrvatskog Jadrana i istražuje suvremeni razvoj turizma. Film tijekom 52 minute nudi obilje zabave i svježu perspektivu na sezonu pred vratima. Isti dan u 21 sat filmom Trst, Jugoslavija može se zaroniti u nedavnu prošlost i otkriti kako je Trst sredinom pedesetih godina 20. st. postao omiljena šoping-destinacija, a plave traperice prestižni simbol ovoga mita. Ulaz u kinodvoranu je besplatan.

U petak, 20. 5. u 18.30 na programu je suradnja s prijateljskom manifestacijom FAKS (Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva). Ova međunarodna manifestacija kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera objedinjuje festivale zborova, puhačkih skupina, likovne umjetnosti i glume, a u porečko kazalište dovodi koncert četiri zbora iz Italije i Slovenije. Ulaz je besplatan.

U subotu, 21. 5. u Istarskoj sabornici s početkom u 21 sat na programu je plesna predstava Diši, koreografkinje Ivone Grubišić Pupić. Osim što se bavi morem i njegovom borbom s onečišćenjem, predstava progovara o čovjeku koji se kao biće i sam bori za zrak, onečišćen vanjskim, ali i unutarnjim, intimnim čimbenicima.

Nakon predstave razgovor i zabavu u obližnjem baru La Vecia Cantina omogućit će nam DJ Dobrila, producent i glazbenik poznat kao osnivač i gitarist zapaženih porečkih i pulskih bendova.

Program festivala – drugi tjedan

Poreč nije samo grad mozaika, kaže prof. Matejčić, mnogo je više. Ako vas zanima putovanje kroz vrijeme uz kiparska djela nastala u Poreču između 5. i 18. stoljeća, pridružite se dr. sc. Ivanu Matejčiću i Turi skulptura prošlih kultura u ponedjeljak, 23. 5. na Trgu slobode. Okupljanje je u 18 sati kod skulpture Ljeto Tomislava Ostoje. Svi znatiželjnici i zaljubljenici u porečku prošlost imat će priliku vidjeti i od vrsnog stručnjaka čuti o umjetničkom bogatstvu u starogradskoj jezgri.

Već u utorak, 24. 5. u prijepodnevnim satima još će jedno stručno vođenje kenuti gradom. Ovaj će put osnovnoškolci upoznati SkulpTuru i priče koje ju obavijaju. Prvu suvremenu skulpturu Majčina igra postavilo je 1983. godine hotelsko-turističko poduzeće Riviera prilikom proslave  30. godišnjice svog osnutka. Vrlo je dobro prihvaćena pa je strateško postavljanje suvremenih skulptura u starogradskoj jezgri nastavljeno. Time je tijekom 80-ih i 90-ih godina grad postao galerijom suvremene skulpture na otvorenom i ujedno zbirka najvećih hrvatskih suvremenih i modernističkih kipara.  Okuplja 11 djela u užoj povijesnoj jezgri Poreča, a EKOLO svake godine daje priliku svojim građanima da upoznaju ovu osobitost svoga grada. Upravo je Festival osmislio ovu turističku turu koja kreće od Poreča, a onda kroz Plavu i Zelenu lagunu stiže do Parka Dušana Džamonje i na kraju u Vrsar, grad skulptura koje su nastale kroz Međunarodnu kiparsku školu Montraker.

Tijekom festivala, od 24. 5 do 28. 5., moći će se pogledati izložba slika članova Centra za inkluziju i podršku zajednici organizirana povodom Nacionalnog dana osoba s intelektualnim poteškoćama. Otvorenje izložbe je 24. 5. u 11 sati u Maloj galeriji.

Također u utorak, 24. 5. u 19 sati u kazalištnoj dvorani možete se pridružiti koncertu učenika i učitelja Umjetničke škole Poreč. Na pozornici će biti solisti, komorni sastav i orkestar škole. Ulaz je slobodan.

Odabrane aktivnosti i događaji pružaju građanima priliku da urone u urbanu kulturu, podrže mlade u kulturnim aktivnostima te vide spoj vrijedne tradicije i inovativnih novomedijskih metoda. Tradicija se mijenja, tradicija se stvara, kultura je sada.

Posljedenja zbirka pjesama koju je Drago Orlić uredio i pripremio svojom rukom, Porečanke, bit će predstavljena u srijedu, 25. 5. u 19.30 u foajeu kazališta. Bit će to prilika da se prisjetimo Orlićeve energije kojom je stvarao, da se vratimo u prošlost grada i upoznamo žene svih životnih dobi i opredjeljenja, da se povežemo i osjetimo ženstvo i zajedništvo koje nam ova zbirka nudi. Nakon toga, s početkom u 21 sat, u Lapidarijumu koncertom etno skupine Veja promovira se novi album naziv Škura ura. Bend je osnovan 2007. i dostigao visoku popularnost. Pale i žare binama diljem Europe spojem istarske tradicijske i suvremene glazbe. Sviraju mih, gitaru, violinu, bas, udaraljke, gajde, cajon i harmoniku.

U petak, 27. 5. u 19 sati na Trgu slobode održat će se koncert harmonikaškog orkestra i prezentacija projekta Vi-Vu (Vinkovci-Virovitica-Vukovar) koji promovira harmoniku kao klasični instrument.

U subotu, 28. 5. možete se zabaviti uz DJ set Darija Bošnjaka pod nazivom Bosnyak & Friends. Glazba inspirirana soulom i Detroit technom bit će soundtrack popodneva na terasi ispred Haba, Papillona od 16 do 22 sata (Obala maršala Tita 3A).

Nedjeljno popodne, 29. 5. u 18 sati nudi dječju kazališnu predstavu Teatra Naranča Ježurka Ježić po kazalištu luta. Poželjno je na vrijeme osigurati kartu jer porečka najmlađa publika vrlo je zainteresirana za kazalište.

Program festivala – treći tjedan

O neodrživosti turizma u Veneciji priča izložba grafika i radova u staklu Claudia Grassettija pod nazivom Venezia crepa. Otvorenje je u srijedu, 1. 6. u 20 sati u Maloj galeriji. Vješto izrađeni radovi u staklu prikazuju venecijanska pročelja, krhka, kakva i jesu. Izložba će biti otvorena do 3. 6.

Privilegija porečke kazališne publike jest da će prije svih imati priliku u svome gradu vidjeti predstavu Mala čuda o kojoj se u medijima posljednjih dana puno piše. U produkciji Teatra Exit i TeatruM, autorski projekt Sanje Milardović proglašen je najboljom predstavom u cjelini na 32. Festivalu hrvatske drame Marulićevi dani. Budući da EKOLO zna izabrati najbolje, na kazališne daske u srijedu, 1. 6. u 21 sat dovodi ovu tragikomičnu monodramu i trenutnu zvijezdu hrvatske scene.

U četvrtak, 2. 6. slobodan je pristup Otvorenoj probi dramskog studija Čin Čin. Glumci otvaraju vrata kazališta u 18 sati, a vi slobodno dođite, pridružite se ili samo gledajte i uživajte u umjetničkom procesu koji prethodi svakoj predstavi.

EKOLO 4 ove je godine u znaku edukacija i raznolikosti medija. Tijekom festivala održavaju su tri radionice – književna radionica Staše Aras, filmska radionica Ivana Tripara, Bele Bračko-Milešević i Karle Carević te radionica grafičkog tiska Valtera Černeke. Polaznici vrijedno stvaraju, a rezultati radionica bit će predstavljeni u foajeu u petak, 3. 6. s početkom u 19 sati.

Veliko finale Festivala je koncert Barbare Munjas i promocija njenog novog albuma Right place & right time. Album je dosad dobio brojne pozitivne ocjene, a jedan od komentara: “Right Place & Right Time” vrsta je glazbe zbog koje ljudi vole ili će tek zavoljeti glazbu“ (muzika.hr) više je nego poticajan da odlučite biti svjedoci karijere u usponu. Dođite u petak, 3. 6. u 21 sat na koncert Barbare Munjas! Jednog ćete dana pričati o tome svima koji nisu imali tu sreću.

Detaljan program Ekola 4 u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč dostupan je na mrežnim stranicama www.poup.hr te na društvenim mrežama Učilišta.

Ulaznice za događaje moguće je isključivo kupiti na internetskom rezervacijskom sustavu www.rezervacije-poup.hr ili na blagajni Učilišta.

Izlet u Vrsar - Foto Dom Poreč

Korisnici porečkog Doma za starije uživali na izletu u Vrsaru

policija dan policije mup vježba

FOTO: Velik broj građana na Danu otvorenih vrata policije