in

U Etnografskom muzeju Istre otvara se izložba Ča delamo kad „niš“ ne delamo – o slobodnom vremenu istarske svakodnevice“

U četvrtak 7. prosinca 2023. godine u 18:00 sati u Etnografskom muzeju Istre u pazinskom Kaštelu otvara se izložba Ča delamo kad „niš“ ne delamo – o slobodnom vremenu istarske svakodnevice. Izložba tematizira slobodno vrijeme od prve polovice 20. stoljeća do danas u istarskoj svakodnevici.

Imamo li uopće slobodnog vremena, je li ono zaista „slobodno“, koje su razlike u poimanju i provođenju slobodnog vremena u ruralnim i gradskim sredinama, kakvo je žensko i muško viđenje ove teme, kako su na njega utjecala društvena uređenja, industrijski razvoj, stvaranje potrošačkog društva te kako ga mladi danas upotpunjuju neka su od pitanja kojima se bavi ova izložba. Radeći na izložbi autorice su osvijestile širinu ove teme te izdvojile najupečatljivije aspekte koji su se istaknuli tijekom istraživanja (primjerice kino, „slobodne“ nedjelje, sport i rekreacija, ferije, hobiji…)  

Uz stručnu literaturu, dokumentaciju i fotografsku građu posebnu važnost za izložbu imaju terenska istraživanja, odnosno priče dobivene od brojnih sugovornika.

Autorice izložbe: Mirjana Margetić i Nikolina Rusac

Oblikovanje postava: Tina Erman Popović

Udruga Eco I do udruga vlasnici vila za odmor svetvinelant eco domus

U Istri osnovana Udruga za održivi turizam u praksi „Eco I Do“ – Čelnici su vlasnici kuća za odmor

Ilustracija Policijska uprava poginuli smrt istarska

TUNEL UČKA: Policija objavila detalje stravične nesreće u kojoj su na licu mjesta poginula dva muškarca, a u bolnici i treći