in

U Poreču održana 39. slikarska kolonija Riviera

Foto Valamar Riviera PR

U Poreču se održala tradicionalna, 39. po redu slikarska kolonija Riviera. Ove godine je umjetničku lepezu činilo šest kreativaca za čiji se opuštajući i inspirativan sedmodnevni boravak pobrinuo Isabella Valamar Collection Island Resort u Poreču pa su tako na njihovim umjetničkim djelima ukomponirani elementi impresije mora, svjetla i otoka sv. Nikole.

Hrvatski predstavnici ove godine su bili David Belas iz Poreča i Omar Lović iz Rijeke. David je multimedijalni umjetnik i redatelj, poznat kao umjetnik performansa i kazališni glumac, koji svoju umjetničku praksu temelji na integraciji vizualne i izvedbene umjetnosti, a njegova strast prema crtanju, kojom se bavi od djetinjstva, igra ključnu ulogu u oblikovanju njegovih umjetničkih priča. S druge strane, Omar aktivno djeluje u području vizualnih umjetnosti, fokusirajući se na slikarstvo i ilustraciju. Njegovo umjetničko interesno područje obuhvaća reinterpretaciju tradicionalnog slikarstva kroz suvremene tehnike, tehnologije i pristupe.

Austrija je na ovogodišnjem izdanju slikarske kolonije imala čak dvije predstavnice. Melanie Drofre njemačka je multimedijalna umjetnica koja trenutno živi i stvara u Beču, a njezini radovi su bili izloženi na samostalnim i skupnim izložbama u renomiranim muzejima i galerijama diljem svijeta. Druga predstavnica, Barbara Holler, osim što trenutno isto živi i radi u Beču, svoju umjetničku praksa izraženu kroz koncepte geometrijskih sustava, i to najčešće u prostornim instalacijama, objektima, slikama, crtežima, video radovima i intervencijama u javnom prostoru pokazuje i u Bazsiju u Mađarskoj. Najmlađi predstavnici bili su iz Francuske, Robin Davourie i Mélissa Franchini, oboje diplomirani studenti Akademije likovnih umjetnosti u Besançonu. Robin je diplomirani slikar, a bavi se istraživanjem konkretno-minimalističke umjetnosti, dok je Melissa diplomirala vazalne komunikacije i trenutno istražuje neobjektivnu reprezentaciju sadašnjosti, služeći se sažetim i čistim formama.

Porečka slikarska kolonija pokrenuta je 1983. godine, i tradicionalno se održava u Valamarovim hotelima u Poreču. Valamar podržava stvaralaštvo domaćih i svjetskih umjetnika, kao i brojne kulturne inicijative i projekte u sklopu društveno odgovornog poslovanja, piše u priopćenju Odnosa s javnošću hotelijerske tvrtke Valamar Riviere.

Izložba gljiva u Pazinu - 7-10-2023

Danas, 7.10., izložba gljiva u Pazinu – Kušajte gljivarski kotlić besplatno

Foto Grad Poreč

Đir po poduzetnom Poreču: Učenici Finide kod Marinca saznali kako je nastalo popularno “Porečko srce”