in

Đir po poduzetnom Poreču: Učenici Finide kod Marinca saznali kako je nastalo popularno “Porečko srce”

Foto Grad Poreč

Učenici 2.a razreda osnovne škole Finida napravili su „Đir po Poduzetnom Poreču“ uključivši se u manifestaciju Mjesec poduzetništva u Poreču koju organizira Grad Poreč. U pratnji svoje učiteljice i organizatora obišli su Bravariju Marinac u Stanciji Vergotini koja posluje već punih petnaest godina.

Grad Poreč bravarija marinac poduzetan poreč
Foto Grad Poreč

S obzirom na to da bravari izrađuju dijelove metalnih konstrukcija, obrađuju limove, metalne profile i cijevi te izvode razne montažne radove na građevinskim objektima, učenici su naučili kako završni proizvodi bravarskog posla mogu biti: ograde, metalni prozori i vrata, metalni namještaj, dijelovi postrojenja ili, kao što su vidjeli, metalno crveno srce u nastajanju.

Kako se bravarski posao obavlja dijelom u zatvorenoj prostoriji, pri prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti, a dijelom na otvorenom, te kako se posao obavlja stojeći, uz vrlo često dizanje težih tereta, učenici su mogli primijetiti da je prisutna metalna prašina, bljesak, mirisi i dim od zavarivanja, buka strojeva, prljavština od materijala koji se upotrebljavaju te povremeno vibracije, osobito kod strojnog rezanja čeličnih limova i profila.   

Poštivanje mjera zaštite na radu i nošenje osobnih zaštitnih sredstava obavezno je, pa su se učenici  mogli upoznati s radnim odijelom, radnim cipelama s čeličnom okapnicom, zaštitnim rukavicama, zaštitnim naočalama i kožnom pregačom. Učenici su također upoznati da su, ukoliko se propisane mjere zaštite na radu ne poštuju, moguće mehaničke ozljede ruku i očiju te opekline.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

U samom obilasku poduzetnika, učenici su uočili da su za određeni proizvod potrebna specifična znanja, ali i ljubav. Divili su se raznovrsnim rukotvorinama, a posebno velikom crvenom metalnom srcu koje u svojim okvirima obuhvaća vizuru starogradske jezgre Poreča te je jedan od najpopularnijih porečkih photo-pointova.

Na kraju obilaska su svi uživali u ukusnim kolačima koje su za njih pripremili domaćini, te različitim bombonima i sokovima. Predivno iznenađenje na samom kraju je bilo izrađeno maleno metalno crveno srce, kao poklon učenicima i učiteljici kako bi im ovaj posjet uvijek ostao u lijepom sjećanju.

Ovaj posjet obrtniku je jedna od aktivnosti u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču koju ove godine šesti put zaredom organizira Grad Poreč u cilju promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije se tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područja interesa, u kojima osim Grada Poreča sudjeluju gradske ustanove i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova, objavio je Grad Poreč u priopćenju.

Foto Valamar Riviera PR slikarska kolonija riviera poreč

U Poreču održana 39. slikarska kolonija Riviera

Foto di Hands off my tags! Michael Gaida da Pixabay

Inspektorat povukao pileći file iz Kauflanda