in

U pripremi novi projekt pod imenom ‘Bujske kapelice – I capitelli di Buie’

Slađan Dragojević i Valter Turčinović, obojica iz Buja, nastavljaju se uključivati u društveni život svoga grada dajući svoj doprinos zajednici u različitim segmentima

Slađan Dragojević

Ovoga puta došli su na ideju vezanu uz kapelice koje se nalaze na području Buja.

Tim povodom proteklog tjedna u Pučkom otvorenom učilištu u Bujama održan je radni sastanak, gdje na samom početku prisutnima obratio gradonačelnik Fabrizio Vižintin, spomenuvši rekonstrukciju kapelice Sv. Zenona koja je privedena kraju prije oko pola godine i koja predstavlja polazišnu točku za veći projekt. Potonji predviđa renoviranje svih kapelica s navedenog područja, te njihovo povezivanje putem koji će se koristiti kao šetnica, biciklistička i trekking staza. U planu je izgradnja i energetski učinkovite rasvjete te postavljanje klupica. Uz svaku kapelicu bi trebao stajati opis (povijesni ili religiozni) na tri jezika.

– Cilj projekta je promocija bujske kulturne baštine kako bi razvijali vjerski i kulturni turizam, sport i rekreaciju. Stoga smo formirali radnu skupinu sačinjenu od osoba koje mogu uvelike doprinijeti projektu. Riječ je o Vladimiru Torbici, Lorelli Limoncin Toth, Valteru Bassaneseu, Luciji Ugusi i Marinu Dussichu, objasnio je Vižintin, dodavši da postoji mogućnost obnove 4-5 kapelica, dok za ostale je poznata lokacija gdje su se nalazile, te za njih postoji jedna ideja koju je dalje razradio Slađan Dragojević.

Dragojević, koji je široj javnosti poznat kao ultramaratonac, često je trčao poljskim putevima na kojima je nailazio na kapelice koje bi ujedno uslikavao. Tada mu je došla ideja o obnovi kapelice Sv. Zenona, što je u konačnici učinjeno, pritom koristeći urušene dijelove starog kapitela.

Ideja koja je zakupila i Turčinovića potakla ga je na angažman u cijelom projektu. On je spomenuo Tomasinijev popis iz 1650. godine na kojemu je zabilježena svaka kapelica i njen naziv.

– Budući da danas puno kapelica više nema moguće je pronaći lokaciju putem imena polja koja još uvijek nose imena svetaca, a koji su ujedno predstavljali i ime kapelice na tom polju, objasnio je Turčinović.

Dragojević je predstavio mogućnost izgradnje novih kapelica na lokacijama gdje su se nalazile stare, možda čak u obliku skulpture.

Tu se razvila diskusija u kojoj su predstavljene mogućnosti, prepreke, a bilo je i podvojenih mišljenja.

U konačnici dogovoreno je da će se cijela tema dalje razrađivati kako bi se našao najbolji modus za razvoj navedenog projekta.
Ujedno, spomenut je i 12. travnja kada će se u kapelicu Sv. Zenona odnijeti ručno izrađen kip istoimenog sveca, koji će dan prije, na nedjeljnoj misi, biti blagoslovljen.

Izvor Grad Buje

Porečanka se požalila na POŠTU – Iako ima valjan dokument paket joj nisu htjeli uručiti. Bilo je neugodnosti i bahatosti

POREČ: Plava Laguna uključena u projekt e-dječje kartice „Mudrica“