in

Porečanka se požalila na POŠTU – Iako ima valjan dokument paket joj nisu htjeli uručiti. Bilo je neugodnosti i bahatosti

Osobna za strance koji stalno borave u RH - Foto Tanja Kocijančić

Našem se dopisništvu javila gospođa, strana državljanka koja već više od 20 godina živi i radi u Poreču, gdje ima obitelj, posao i prijatelje. Kao osobni dokument, uredno izdan u Policijskoj postaji Poreč s kojim se svugdje i uvijek legitimira, koristi jedini koji ima – potvrdu o boravištu. Upravo joj je taj dokument stvorio problem, odnosno neugodnost s Hrvatskom poštom.
Evo što joj se dogodilo i što ju je ponukalo da se javi našoj redakciji. Od jednog teleoperatera naručila je mobilni telefon koji joj je trebao stići poštom. Budući da veći dio dana provodi na radnom mjestu za adresu dostave dala je adresu tvrtke, gdje se u srijedu, 24. ožujka, i pojavio dostavljač Hrvatske pošte. Paket je imao i htio ga predati i sve je bilo u redu dok mu ona nije, kao identifikacijski dokument, pokazala svoju
potvrdu o boravištu – karticu koja izgleda gotovo identično kao i osobna iskaznica koju mi koristimo.
Dostavljač Hrvatske pošte, vidjevši to, odbio je predati joj paket s mobitelom. Porečanka mu je objasnila da je to jedini dokument koji ima i s kojim se svugdje identificira. Naime, dokument njoj i drugim stalno nastanjenim strancima u Hrvatskoj izdaje hrvatska policija.

No, mladi dostavljač bio je uporan. Pa je tako šokirana gospođa nazvala porečku policiju gdje joj je rečeno da je to dokument koji je regularan te da ga dostavljač kao takvog mora prihvatiti. Sve se to naravno slušalo na mobitelu s uključenim zvučnikom, pa su tako osim dostavljača sve to čule i gospođine kolegice na poslu. Ni to nije bilo dovoljno pa je gospođa nazvala i teleoperatera, koji je pak nazvao Hrvatsku poštu i tu je krenuo krug telefoniranja.

Dostavljač je nazvao svog voditelja dostavnog centra, smještenog u Buićima kod Poreča, koji je rekao da si gospođa treba izvaditi u policiji hrvatske dokumente s kojima će se identificirati. A to tada će je njen paket čekati u pošti.
Tu je gospođi „pukao film“, jer taj djelatnik pošte, koji je dostavljaču nadređeni, nije bio nimalo ljubazan, nego bahat.
Mladi dostavljač je samo rekao da ne može dati paket jer mu prijeti otkaz ako to učini.
Cijela ta zavrzlama trajala je više od sat vremena – kojeg su izgubili i gospođa na svom poslu i dostavljač Hrvatske pošte koji je morao naposljetku, nakon vjerojatno brojnih telefonskih poziva teleoperatera šefovima Hrvatske pošte u Zagrebu – popustiti i predati gospođi paket.
Nju je najviše šokiralo i pogodilo kako je voditelj dostavnog centra bio bahat, a za prijavu ovog događaja novinarima odlučila se zbog izjave „da si treba nabaviti hrvatski dokument“.

Poslali smo upit Hrvatskoj pošti jesu li njihovi djelatnici educirani odnosno poznaju li službene osobne dokumente koji važe u Republici Hrvatskoj te zašto djelatnici nisu ljubazni prema klijentima.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

-Procedura uručenja pošiljaka dogovorena je s pošiljateljem i dostavu smo dužni izvršiti isključivo na propisani način. Kad pošiljatelj zahtijeva uručenje uz potpis i predočenje osobne iskaznice poštar ne smije obaviti dostavu uz predočenje nekog drugog dokumenta. Korisnica se treba obratiti pošiljatelju i zatražiti drugačiju vrstu dostave, a mi ćemo i tada postupiti sukladno traženju pošiljatelja, piše u odgovoru koji je potpisao Ured za korporativne komunikacije.

Napominjemo da je gospođa tog dana ipak dobila svoj paket.

O ponašanju djelatnika u ovom odgovoru ni riječi…

VRSAR: Vijećnici raspravljaju o zakupu i prodaji nekretnina, te o UPU za Montepozzo

Na snagu stupio niz strožih mjera diljem Hrvatske. Evo cijelog popisa