in

U Vrsaru na zimskim “pripremama” nagrađivani zbor ZVJEZDICE – U planu američka turneja i nastupi u operama

Zbor Zvjezdice u Vrsaru na zimskim pripremama

Poznati djevojački zbor Zvjezdice, jedan od simbola glazbenog Zagreba i Hrvatske, ovih dana boravi u Vrsaru na pripremama, odnosno na radnom zimovanju.
Nakon 2019. godine ponovno su izabrali Vrsar kao mjesto radnog zimovanja radi odličnih uvjeta za rad, atmosfere i hotela u kojem se vrlo ugodno i lijepo osjećaju. Ovdje su 32 djevojčice i djevojke od 10 do 18 godina pod vodstvom umjetničkog voditelja i dirigenta, maestra Zdravka Šljivca. Uz njega su u Vrsaru u stručnom vodstvu i izvršna producentica Tihana Jokić, kao i četiri vokalne pedagoginje – Paulina Kelava Vidović, Dijana Rogulja Deltin, Magdalena Bačanek i Lidija Đidara.

-Probe se održavaju dva puta dnevno (probe cijelog zbora, probe po glasovima i rad sa solistima). Pripremaju se različiti koncertni programi a posebno su intenzivne probe za nastupe u dvije opere – W. A. Mozart: Čarobna frula i B. Britten Mali dimnjačar – koje ce biti izvedene u veljači i ožujku u Hrvatskom narodnom kazalištu te za Uskrsni koncert koji osim u Zagrebu planiramo napraviti i u Istri.
Za naš boravak najviše je zaslužna Ines Kovačić Drndić iz Maistre a posebno pohvaljujemo gostoljubivost osoblja hotela Pineta. Atmosfera je radna ali nalazimo vrijeme i za druženje i zabavu, posjet gradu, klizalištu i šetnje uz more. Vrhunske rezultate ne bismo mogli ostvariti bez ovakvog radnog zimovanja, ističe izvršna producentica Tihana Jokić.

Budući da djevojčice i djevojke više od tri desetljeća vodi maestro Šljivac postavili smo mu nekoliko pitanja – kakav je osjećaj tako dugo voditi jedan zbor, koji su im planovi za iduće razdoblje, te jesu li zadovoljni Vrsarom. Valja naglasiti da je njega, zajedno sa zborom, Europska federacija zborova Unije, koja djeluje pri Europskom parlamentu u Bruxellesu, proglasila veleposlanicima kulture.

-Osjećaj je jedinstven, inspirativan, uzbudljiv jer ne postoji kraj mogućnostima kada se radi s mladim ljudima. Osim nastupa u operama pripremamo Uskrsni koncert G.B Pergolesi: Stabat Mater u Zagrebu , a nadamo se i u Istri. Imamo i pozive za međunarodne nastupe a njihova realizacija ce ovisiti o epidemiološkoj situaciji u svijetu. Planiramo ponovno i američku turneju koja nam je nažalost radi epidemiološke situacije otkazana 2020. par dana prije putovanja.
Do sada smo izveli i praizveli kapitalne skladbe napisane za dječje i ženske zborove a sada planiramo izdati izdanje “ Zborski hitovi”. U Vrsaru smo oduševljeni osobljem hotela, odličnim uvjetima za rad i u budućnosti ćemo se sigurno ponovno vratiti, naglasio je maestro Šljivac.

BIOGRAFIJA
Djevojački zbor ZVJEZDICE osnovan je 18. 2. 1985. godine i do danas je postao i ostao jednim od najreprezentativnijih predstavnika i simbola glazbenog Zagreba i Hrvatske. Članice zbora su odlične učenice zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.
Tijekom više od trideset godina djelovanja Zbor je razvio intenzivnu suradnju s najpoznatijim hrvatskim orkestrima, ansamblima i solistima te mnogim hrvatskim i stranim dirigentima u mnogobrojnim umjetničkim projektima i opernim produkcijama. Unajnovije vrijeme Zbor surađuje sa svjetskim glazbenim zvijezdama (2Cellos).
Zboru su posvećene skladbe niza istaknutih hrvatskih skladatelja, među kojima se posebno ističe ciklus Četiri godišnja doba Davorina Kempfa, skladba Orion, Venus, Andromeda Milka Kelemena i Djevojačke vede Ive Josipovića.
Zvjezdice su dobitnice mnogih domaćih i međunarodnih nagrada (Norveška, Italija, Austrija, Slovenija, Wales, Irska) među kojima valja spomenuti dvostruku pobjedu na Međunarodnom festivalu zborova u Llangollenu u Sjevernom Walesu (Llangollen International Musical Eisteddfod), nagrade Outstanding na međunarodnim festivalima u Sligu u Irskoj (Sligo International Choral Festival) te u Stavangeru u Norveškoj, nagradu za najbolju izvedbu suvremene skladbe na Međunarodnom festivalu zborova mladih u Celju u Sloveniji, diskografska nagrada Porin (2010) te nagrada Milka Trnina za koncert u povodu 25. godišnjice Zbora.
U bogatoj djelatnosti zbora u Hrvatskoj izdvajaju se koncerti na Festivalu djeteta u Šibeniku (1990.), Dubrovačkim ljetnim igrama (2000.), Međunarodnom festivalu zborske glazbe u Rovinju (2008.), Muzičkom biennalu Zagreb (2011.) te „Danima Milka Kelemena“ u Slatini (2014).
U nizu velikih međunarodnih uspjeha posebno valja istaknuti dvije turneje po Sjedinjenim Američkim Državama: vrlo uspješnu turneju 2003. (New York, Pittsburgh, Dayton, Northern Kentucky) kao i podjednako uspješnu turneju 2004. godine (Cincinatti, Pittsburgh, Cleveland, Los Angeles, Chicago, New York).
Uspjesi Zvjezdica potvrđeni su 2006. godine na turneji u Australiji (Melbourne, Canberra, Sydney) i Maleziji (Kuala Lumpur) te 2008. na gostovanju Zbora u Kanadi (Toronto).
Najnoviji međunarodni uspjesi Zvjezdica su: koncert u glasovitom Lincoln Centru U New Yorku (2010.) u sklopu 3. američke turneje, koncert u povodu Dana Europe u čuvenoj Milanskoj katedrali (2011.), sudjelovanje u hrvatsko-slovenskom projektu G. Mahler : Simfonija Tisuća (Ljubljana, Zagreb) (2011.), gostovanje na Festivalu zborova u Sankt Petersburgu (2012.) te sudjelovanje u internacionalnom projektu „1000 voices for Peace“ u Bruxellesu povodom 100. obljetnice 1. Svjetskog rata u suradnji sa Bruxellskom filharmonijom (2014.) koncert u Kennedy Memorial Centre for Performing Arts (Washington), u 4. američke turneje (2015.), te najnovija 5. jubilarna američka turneja – 2017. (New York, Harrisburg, Pittsburg, Chicago).
Zbor je do sada snimio više stotina tonskih zapisa, niz samostalnih nosača zvuka među kojima se izdvajaju CD Ave Mundi Gloria, dvostruki CD Zvjezdice jubilej izdan u povodu 15. godišnjice djelovanja, DVD izdanja u povodu 20. i 25. godišnjice djelovanja, CD izdanje Zvjezdice 20 godina s djelima hrvatskih skladatelja te božićna izdanja ostvarena u suradnjama sa Zagrebačkim solistima i Zagrebačkim puhačkim triom, Zagrebačkom filharmonijom te Orkestrom Hrvatske vojske.
CD izdanje „Najveći božićni hitovi“ ostvaren u suradnji sa Zagrebačkim solistima i Jacquesom Houdekom dobitnik je hrvatske diskografske nagrade Porin za 2010. godinu.
Povodom 30. obljetnice Zbora izdano je najnovije CD izdanje :“Brahms, Britten“.
Od početka do današnjih dana zbor vodi maestro Zdravko Šljivac zahvaljujući kojem Zvjezdice i postižu ovakve uspjehe.

kava unsplash ilustracija

Eurospin povukao jednu vrstu kave zbog štetnog toksina

Žatika Poreč - Foto Tanja Kocijančić 20-12-2021

Raspored cijepljenja bez najave u Istri od 11. siječnja