in

Eurospin povukao jednu vrstu kave zbog štetnog toksina

Foto 🇸🇮 Janko Ferlič za Unsplash - Ilustracija

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda CAFFE CLASSICO Espresso Italia 250g , datuma  roka trajanja do 9.7.2023., zbog utvrđene povećane količine Okratoksina A.

kava eurospin povučena s tržišta
Izvor Hapih.hr

Proizvod nije u skladu s UREDBOM KOMISIJE (EZ) br. 1881/2006 od 19. prosinca 2006. o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani, te je iz mjera predostrožnosti povučen s tržišta što je objavljeno na službenim stanicama dobavljača:

Podaci o proizvodu:

Lot broj: G09W37110

Proizvođač: Gruppo Gimoka srl, Via delle Industrie, 4/A – Andalo Valtellino (Sondrio)

Stavlja na tržište: Eurospin Hrvatska d.o.o., Josipa Lončara 3, 10000 Zagreb

Izvor Hapih.hr

Prema pisanju portala Hrvatske znanstvene bibliografije ( https://www.bib.irb.hr/) okratoksin A (OTA) je sekundarni toksični metabolit kojeg proizvode plijesni rodova Aspergillus i Penicillium. OTA kontaminira poljoprivredne usjeve i može biti prisutan u žitaricama te proizvodima životinjskog podrijetla proizvedenim iz kontaminiranih sirovina. Uvršten je u skupinu mogućih ljudskih karcinogena (skupina 2B) s nefrotoksičnim, neurotoksičnim, mutagenim, karcinogenim, teratogenim i imunosupresijskim djelovanjem. Upravo zbog moguće prirodne kontaminacije žitarica i krmnih smjesa namijenjenih hranidbi životinja za proizvodnju mesa te mogućeg izravnog unošenja u organizam čovjeka putem kontaminirane hrane, OTA predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životinja. 

Izvor https://www.bib.irb.hr/605708

nataša Cvijanović s bajkerima iz Nove Vasi

Poreč: Gotova akcija ČINIM PRAVU STVAR – Građani donacijama pomogli 62 osobe

Zbor Zvjezdice u Vrsaru na zimskim pripremama u hotelu Pineta

U Vrsaru na zimskim “pripremama” nagrađivani zbor ZVJEZDICE – U planu američka turneja i nastupi u operama