in

U Zuccatu otvorena 36. Slikarska kolonija Riviera – izlažu Cmelka, Eržen, Šimunović i Krašković

U Galeriji Zuccato sinoć je otvorena izložba sudionika 36. Slikarske kolonije Riviera Poreč u organizaciji Valamar Riviere i Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Na izložbi su predstavljena likovna djela istaknutih umjetnika koji su prošloga ljeta sudjelovali na najdugovječnijoj slikarskoj koloniji u Poreču – Helge Cmelke iz Austrije, Andreje Eržen iz Slovenije te hrvatskih predstavnika, Zorana Šimunovića i Denisa Kraškovića. Izložba se može razgledati do 24. travnja, priopćeno je danas iz Valamara.

Okupljene je u ime Grada pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović koja je ujedno i otvorila izložbu.

Izbornica Slikarske kolonije dr. sc. Jerica Ziherl, umjetnička voditeljica programa, na otvorenju je istaknula važnost kolonije: „Izložba pokazuje raznovrsnost, interpretaciju i umijeće umjetnika i umjetnica koji su u djelima iskazali one točke vrtnje svijeta na kojoj se isprepliću pokret i nepomičnost, vrijeme i vječnost, osjetila i misao te naposljetku (ne)boje i površina platna, linija i ploha, praznina i punina.“

Ljubitelji umjetnosti koji su se sinoć našli u Galeriji Zuccato imali su priliku od samih umjetnika ukratko čuti što ih je inspiriralo za njihove radove, a okupljene je pozdravio i Sebastijan Vojvoda, voditelj likovne umjetnosti u POU Poreč.

Porečka Slikarska kolonija pokrenuta je 1983. godine, a riječ je o Valamarovom dugogodišnjem projektu tijekom kojega umjetnici stvaraju u Valamarovim objektima, a svoja djela potom ostavljaju hotelskoj kući. O njezinoj dugogodišnjoj vrijednosti govori i činjenica da se djela iz zbirke Riviere često posuđuju za izložbe u ovom dijelu Europe, pa je tako skulptura Dušana Džamonje 2016. godine posuđena za izložbu u Grazu, a radovi Ivana Picelja za izložbe u Narodnom muzeju Crne Gore u Cetinju te u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji.

U ime Uprave Valamar Riviere okupljene je pozdravila Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove u Valamar Rivieri: U Valamar Rivieri iznimno smo ponosni na važnost i dugovječnost Slikarske kolonije, koja se organizira u sklopu jednog od devet krovnih programa Valamar Riviere, ValamART, unutar kojeg tvrtka kontinuirano podupire stvaralaštvo domaćih i svjetskih umjetnika, kao i brojne kulturne inicijative i projekte. Hvala svima na iznimnoj suradnji i podršci te se veselimo nadolazećoj 37. Slikarskoj koloniji.“

POREČ: Knjiga o najzdravijim namirnicama svijeta i hrani kao izvoru zdravlja

Fešta od rožic na renesansnom trgu Svetvinčenta