in

POREČ: Knjiga o najzdravijim namirnicama svijeta i hrani kao izvoru zdravlja

U prepunoj dvorani Zdravog grada zainteresiranim stručnjacima i građanima predstavljena je knjiga Najzdravije namirnice svijeta, autora Georgea Mateljana, priopćili su iz Zdravog grada Poreča.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Zdravog grada Poreč, Nataša Basanić Čuš, naglasivši da je Poreč grad zdravlja koji u kojemu se iznimno mnogo govori o zdravlju, unapređenju i očuvanju zdravlja te različitim čimbenicima zdravlja. Naglasila je kako danas znamo da su važni čimbenici zdravlja osobna odgovornost za zdravlje te zdravi životni izbori i navike u koje spada i zdrava hrana odnosno zdrave navike hranjenja.

Sudionici su na prezentaciji slušali o načinu na koji se može koristiti ova pregledna knjigu te o informacijama koje knjiga daje kroz pet poglavlja. O knjizi su govorile respektabilne stručnjakinje i to, prof.dr.sc. Olivera Koprivnjak, inače naša sugrađanka, redovna profesorica i voditeljica Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica Medicinskog fakulteta u Rijeci, prof.dr.sc. Jadranka Varljen, dugogodišnja profesorica Medicinskog fakulteta u Rijeci, članica Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju te dobitnica nagrade za izniman doprinos molekularnih znanosti o životu. O nastanku ovog  drugog dopunjenog izdanja knjige govorio je i glavni urednik, član tima Zdravi grad Split, g. Željko Petrović koji je naglasio kako zdrava hrana osim što čuva i unapređuje zdravlje može biti saveznik u oporavku od ozbiljnih bolesti.

Knjigu nazivaju remek djelom iz oblasti prehrane enciklopedijskih razmjera zbog toga što je  istovremeno pisana jednostavnim, pristupačnim jezikom za svakog čitatelja, a ujedno sintetizira rezultate više od 10.000 znanstvenih istraživanja koja govore o tome kako zdravo koristiti hranu, koja je nutritivna vrijednost namirnica te kako kombinirati hranu kako bi ona bila najzdravija i najkorisnija za naš organizam. Jednako tako, knjiga sadrži odgovore na najčešća pitanja koje se postavljaju u svezi hrane, njezine pripreme i zdravog unosa (korištenja). Prisutni sugrađani su na prezentaciji mogli kupiti knjigu koja broji više od 1000 stranica, po promotivnoj cijeni, priopćili su iz Zdravog grada.

Porečki rukometaši spremaju se za put – sutra ih čekaju Spačva i Gospić

U Zuccatu otvorena 36. Slikarska kolonija Riviera – izlažu Cmelka, Eržen, Šimunović i Krašković