in

Umjetnička škola Poreč proglašena najuspješnijom školom, a Sanjica Sara Radetić najboljom ravnateljicom

Umjetnička škola Poreč nedavno je okrunjena prestižnom titulom najuspješnije glazbene škole u Hrvatskoj, a njena ravnateljica Sanjica Sara Radetić priznanjem za najbolju ravnateljicu.

Ove vrijedne godišnje nagrade dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP), a valja istaknuti kako je Umjetnička škola Poreč među svim glazbenim i plesnim osnovnim, srednjim školama i akademijama, prva osnovna škola u Hrvatskoj kojoj je dodijeljena nagrada najuspješnije škole i jedina kojoj je ikad dodijeljena ta počasna nagrada u Istarskoj županiji.

Svečana dodjela nagrade održat će se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na dan HDGPP-a u ponedjeljak, 17. prosinca, u 20 sati.

-Umjetnička škola je naš brend, zaista škola koja je učinila da se ime Poreča u najboljem svjetlu čuje u cijeloj  Hrvatskoj i šire. Rad s djecom posebno je izazovan, zahtjevan i odgovoran posao, a kada taj rad daje ovakve izuzetne rezultate, kroz sve ove godine taj uspjeh nije nimalo slučajan, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić prigodom ovotjednog posjeta školi.

Ravnateljica Radetić zahvalila se gradonačelniku na kontinuiranoj podršci koju ova ustanova ima od grada, podsjetivši i na nadogradnju škole u Kandlerovoj u 2014. godini.

-Ova nagrada veliko je priznanje za sve nas, a mi ćemo se i dalje truditi u uvjetima koje imamo i sa stalnom željom da rastemo i napredujemo, da ostanemo u samom vrhu uspješnosti, rekla je ravnateljica.

Podsjetimo, Umjetnička škola Poreč počela je djelovati kao Osnovna glazbena škola u Poreču osnovana 1974. godine pri Narodnom sveučilištu, kasnije Pučkom otvorenom učilištu Poreč. Već punih 18 godina pod vodstvom Sanjice Sare Radetić škola se nevjerojatno razvija i doživljava svoju „renesansu“: utrostručuje se broj učenika i učitelja, proširuje se s novim programima i odjelima, a svake se godine povećava broj nastupa i koncerata. Škola je postala sveprisutna i prepoznatljiva u Poreču. Nekad jedva primjetna škola s manje od 100 učenika, danas je prerasla u „brend“ grada Poreča, prepoznatljiva, respektabilna, uspješna Umjetnička škola Poreč s 289 učenika i 28 učitelja.

Uz brojne dugogodišnje projekte škole kao što su Dani klavira, Dani Harmonike, Dani gitare, Dani puhača, Dani gudača, Dani plesa, Dani škole, vrijedno je istaknuti i Međunarodno natjecanje i festival Antonio Janigro koji je od 2000. godine organizirala u Poreču. Natjecanje i Festival Antonio Janigro od skromnog, državnog natjecanja, preraslo je u svjetsko te su sudjelovali glazbenici iz raznih zemalja svijeta. Organizirala je koncerte svjetski priznatih glazbenika, članova Ocjenjivačkog suda u Eufrazijevoj bazilici, Istarskoj sabornici, Zavičajnom muzeju, Kazalištu, događaje koji su više bili primjereni velikim europskim metropolama, a nevjerojatni za grad poput Poreča o čemu su često pisali i mediji.

Osnivač je i organizator Međunarodnog gitarističkog i violinističkog natjecanja „Poreč Fest“ koje već deset godina okuplja mlade gitariste i violiniste, renomirane umjetnike i pedagoge iz zemlje i svijeta, te poklonike glazbe. Ravnateljica Radetić inicijator je i organizator već punih 19 godina ciklusa koncerata pod nazivom „Ponovo zajedno“ na kojima u vrijeme Uskrsa okuplja bivše učenike porečke škole koji su svoje glazbeno ili plesno obrazovanje nastavili u Puli, Rijeci, Splitu, Zagrebu i inozemstvu.

Od brojnih projekata vrijedi istaknuti i autorske plesne predstave „Ježeva kućica“ i „Alisa u zemlji čudesa“ u režiji i koreografiji učiteljice Andreje Široki. Također, Umjetnička škola Poreč sudjelovala je u projektu „El Sistema u Istri“ koji je provela udruga SO DO -El Sistema Hrvatska u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u Puli i Poreču, financirana od Europske unije, a sufinancirana od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

"Čarobne šume" na pulskim Giardinima

“Čarobne šume” na pulskim Giardinima

Porečke investicije na međunarodnom sajmu REXPO u Zagrebu

Porečke investicije na međunarodnom sajmu REXPO u Zagrebu