in

“Umreženi ili zamreženi” – Na istoj strani(ci) s Nevenom Kepeskim u porečkoj Baloti

Neven Kepeski - Foto Gradska knjižnica Poreč

Na istoj strani(ci) s Nevenom Kepeskim, glazbenikom, izdavačem i urednikom brojnih medijskih projekata od kojih su većina usmjereni mlađim generacijama, naći će porečki srednjoškolci, članovi čitateljskog kluba. Interaktivnim predavanjem „Umreženi ili zamreženi“ zajedno će pokušati odgovoriti na sva ova pitanja te na taj način obilježiti Mjesec hrvatske knjige kroz program za mlade „Uzmi knjigu u svoje ruke“. Ovogodišnja tema Mjeseca knjige je „Generacija K“, a moto je „Misli na sebe – čitaj!“, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a naglasak se stavlja na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnje generacije mladih.

Druženje će se održati 21. listopada 2022. godine u 12 sati u dvorištu Srednje škole Mate Balote.

Živimo li u doba kraja prosvjetiteljstva kada se znanje povlači pred poluznanjem ili neznanjem? Kako smo došli do toga da vjerujemo u sve ili ne vjerujemo ni u što? Kako razlikovati zavjere i „zavjere“ kroz povijest? Je li nas „zarazio“ „sindrom zlate ribice”, mega kratkoga pamćenja? Postajemo li multi identitetske osobe zbog društvenih mreža i drugih digitalnih komunikacijskih platformi? Vladamo li mi društvenim mrežama ili one vladaju nama? Je li naše doba – doba inflacije narcizma, i kako smo došli do toga? Povlači li se „mi“ pred agresivnim „ja“? Otkud influenceri, kako, koliko i zašto utječu na naš život? Koliko nas je promijenio Netflix, a koliko TikTok? Kako se sve to odražava na mlade – djecu i adolescente, generacije koja odrasta u potpuno digitalnom okruženju? Koliko su mladi 21. stoljeća kopija svojih roditelja a koliko samosvojne, autentične generacije? Je li pad čitanosti knjiga samo problem mladih ili problem svih nas?

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda. 85% sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, 15% Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Foto Osnovna škola Tar-Vabriga - Uređuje se

TAR – Krenulo uređenje “Zelene učionice” za koju je škola dobila bespovratna sredstva

Požar automobila na parkiralištu ugasili Foto porečki vatrogasci

POREČ: U Novom naselju noćas gorjela dva automobila