in

Uređuju se porečke povijesne zgrade Istarske sabornice i Gradske knjižnice

Radovi u knjižnici

Gradska knjižnica Poreč i Zavičajni muzej Poreštine ovih su dana pri kraju s radovima na postavljanju stolarija i staklenih stijena u svojim objektima.

radovi uređenje istarska sabornica
Istarska sabornica

U Gradskoj knjižnici Poreč završena je posljednja faza uklanjanja starih i postavljanja novih prozora u matičnom odjelu na Trgu Marafor. Radovi su se izvodili u tri faze, a sve u cilju zaštite matičnog odjela od nepovoljnog utjecaja vode i topline, očuvanja povijesne baštine Poreča, zaštite knjižnične građe, kvalitetne toplinske i zvučne izolacije, uštede energije, te smanjenja troškova grijanja i hlađenja. Dodijeljenim sredstvima Ministarstva kulture i medija u 2016. godini, zatim u 2018. te u 2021. godini, u ukupnom iznosu od 140.000 kuna, te dodijeljenim sredstvima Grada Poreča-Parenzo u ukupnom iznosu od 27.000 kuna, uklonjeni su svi stari i postavljeni novi prozori u matičnom odjelu i spremišnom prostoru.

Matični odjel Gradske knjižnice Poreč smješten je u prizemlju zgrade na trgu Marafor koja datira s početka 19. stoljeća, te je zbog preseljenja knjižnice 2003. godine prostor u prizemlju adaptiran. Zbog nedostatka financijskih sredstava postojeći prozori nisu uklonjeni i zamijenjeni novima, te je to učinjeno ovim zahvatom, pojašnjava ravnateljica Irides Zović.

Radovi se odvijaju i u Istarskoj sabornici, koja se nalazi pod upravljanjem Zavičajnog muzeja Poreštine, koji je naručitelj radova. Kako kaže ravnateljica Elena Uljančić, zbog dotrajalosti zamjenjuje se staklena stijena ulaznog hola Istarske sabornice. Vrijednost investicije je 112.000 kuna, a sredstva je osigurao Grad Poreč.

Zgrada poznata pod nazivom Istarska sabornica nekadašnja je crkva sv. Franje, podignuta u 13. stoljeću. Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu porečkog poluotoka, na temeljima ranokršćanske crkve sv. Tome iz 5. stoljeća, a danas je mjesto održavanja brojnih izložbi, kulturnih događanja i skupova.

Radove na oba objekta danas je obišao i gradonačelnik Loris Peršurić, napomenuvši da se kroz rebalans proračuna Grad uključio u sanaciju ovih zgrada koje su ujedno i kulturno dobro. Za daljnje zahvate, Grad i gradske ustanove će, kao i do sad, pripremati projekte koje će prijavljivati na otvorene natječaje, kako bi ostvario sufinanciranje iz nacionalnih ili EU fondova.

Izvor Grad Poreč

duhan zločinačka organizacija duhan novac euri foto pu istarska policija mup

Policija otkrila 4 zločinačka udruženja: Trgovali s više od 8 tona duhana

Pazinska zaobilaznica još čeka otvaranje - Foto Tanja Kocijančić

Zašto nova pazinska zaobilaznica ni nakon 7 mjeseci nije otvorena? Donosimo odgovor Hrvatskih cesta