in

Zašto nova pazinska zaobilaznica ni nakon 7 mjeseci nije otvorena? Donosimo odgovor Hrvatskih cesta

Pazinska zaobilaznica još čeka otvaranje - Foto Tanja Kocijančić

Dobrano su probijeni rokovi otvaranja južne pazinske obilaznice u koju su Hrvatske ceste investirale više od 43 milijuna kuna i koja će skratiti put iz istočne Istre prema Istarskom ipsilonu i zapadnoj Istri te rasteretiti promet u centru Pazina. Najprije se trebala otvoriti u svibnju, kasnije se to zbog dodatnih radova produžilo i najava je bila da će se pustiti u promet tokom ljeta.
No, ni to se nije dogodilo. Kraj je godine a dionicu Lindarski Križ – Rogovići dugu 6,2 kilometara čekaju, izgleda, još neke preinake.
Što se točno događa pitaju se žitelji Pazinštine koji su nam se obratili da provjerimo što se događa i kada će konačno biti otvorena.

Pazinska zaobilaznica još čeka otvaranje - Foto Tanja Kocijančić
Pazinska zaobilaznica – Foto Tanja Kocijančić


Radovi na izgradnji spojne ceste po osnovnom ugovoru su završeni, doznajemo od glasnogovornice Hrvatskih cesta Tamare Pajić koja je odgovorila na naša pitanja zašto zaobilaznica još nije puštena u promet.

-Tijekom srpnja i kolovoza 2021. zaprimili smo zahtjeve Grada Pazina kojima su tražili da se na raskrižju novoizgrađene spojne ceste, čvor „Rogovići“ – Lindarski Križ s LC 50108 (tenkovska cesta) ugrade semafori (semaforizacija raskrižja), te da se na raskrižju s
mjestima Veli Kal, Kuhari – Hrestenica kao i raskrižju za mjesto Vezišće postavi dodatna prometna oprema i signalizacija, a sve u cilju podizanja razine sigurnosti prometovanja.

Zahtjev Grada je dostavljen zbog bojazni lokalnog stanovništva da pojedini neodgovorni vozači neće poštivati glavnim projektom propisanu brzinu vožnje, čime će ugroziti ostale sudionike u prometu.

Pazinska zaobilaznica još čeka otvaranje - Foto Tanja Kocijančić
Pazinska zaobilaznica čeka otvaranje – Foto Tanja Kocijančić

Grad Pazin je u svom zahtjevu izričito tražio da se predmetna novoizgrađena cesta ne pušta u promet prije postave semafora.

Projektna dokumentacije za navedene radove je izrađena te smo u postupku njihova ugovaranja.

Očekujemo kako bi radovi na „semaforizaciji“ raskrižja trebali biti završeni do kraja veljače 2022. kada cestu planiramo pustiti u promet.

Tijekom izvođenja radova došlo je do povećanja ugovorenog iznosa od kojeg je najznačajniji trošak zbrinjavanja inertnog otpada zatečenog na trasi predmetne prometnice koji se sukladno Rješenju Državnog inspektorata, Sektor inspekcijskog nadzora zaštite okoliša morao ukloniti i zbrinuti u skladu sa odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, navodi se u odgovoru glasnogovornice Hrvatskih cesta.

dino kozlevac načelnik istarskgo stožera za civilnu zaštitu

Kozlevac: Broj zaraženih ne pada – To nas brine

policjac mjeri brzina akcija mup ilustracija

Policija će u srijedu u cijeloj Istri pojačano kontrolirati brzinu kretanja