in

Uspješna suradnja s Društvom Dante Alighieri iz Rima na očuvanju talijanskog jezika u Istri

Foto Istarska županija

U sjedištu Društva Dante Alighieri, u Rimu, prošlog tjedna je održan radni sastanak s Generalnim tajnikom Alessandrom Masijem i njegovim suradnicama odgovornima za provedbu projekata obrazovanja. Ispred Istarske županije na sastanku su sudjelovale zamjenica župana Jessica Acquavita i v.d. pročelnice Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel.

Tema sastanka bila je suradnja između Istarske županije i Društva Dante Alighieri iz Rima na zajedničkim aktivnostima i projektima usmjerenima na očuvanju talijanskog jezika i podizanju kvalitete talijanskog jezika u Istri.

Susret je ujedno bio prilika da se predstavi rad Upravnog odjela, kao i da se produbi suradnja započeta 2020. godine kroz zajedničku organizaciju tečajeva usavršavanja za profesore talijanskog jezika. Tečajevi se od tada održavaju redovno, odnosno dva puta godišnje, a u njihovu je organizaciju uključena i Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske.

„Naš je cilj promovirati i očuvati talijanski jezik u Istri, a suradnja s Društvom Dante Alighieri iz Rima, čija je uloga upravo ta, iznimno nam je važna i drago mi je da su sve aktivnosti koje se provode na razini Istarske županije prepoznate od strane vanjskih talijanskih institucija“, istaknula je zamjenica Acquavita.  

Prisutni su se složili da je interes za zajedničku suradnju obostran te da će se u narednom razdoblju potpisati i Sporazum o suradnji između Društva Dante Alighieri iz Rima i Istarske županije, koji će i službeno formalizirati zajedničke aktivnosti.

„Na sastanku smo dogovorili da ćemo, uz već uhodane tečajeve usavršavanja za profesore talijanskog jezika, uvesti i posjete Rimu za izvrsne učenike iz talijanskog jezika iz hrvatskih i talijanskih osnovnih i srednjih škola, zajednički obilježiti i organizirati manifestaciju „Tjedan talijanskog jezika u svijetu“ u Istri, te mnoge ostale aktivnosti koje će biti definirane u samom Sporazumu. Ujedno će Društvo Dante Alighieri iz Rima na godišnjoj bazi dostavljati knjige raznih tematika na talijanskom jeziku koje će se distribuirati gradskim knjižnicama i školama“, zaključila je pročelnica Batel još jednom izrazivši zadovoljstvo što se suradnja na zajedničkim projektima nastavlja.

Izvor Istarska županija – Kabinet župana

Uhićen recidivist – Vozio pijan i bez dozvole

Boćajmo u školi: Projekt obuhvatio više od 200 djece -Donosimo rezultate