in

Večer velikih Porečana – DRAGE ORLIĆA i njegove zadnje knjige „Bernardo Parentino“ o poznatom likovnom umjetniku

Promocija knjige o Bernardu Parentinu - Foto Andi Bančić

Istarska sabornica ugostila je sinoć brojne Porečane i prijatelje Drage Orlića, poznatog pjesnika, kulturnog djelatnika, urednika, umjetnika, novinara i gastroznalca koji nas je napustio u svibnju ove godine. Večer u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta i Grada Poreča nazvana je In memoriam Dragi Orliću, na kojem je predstavljena njegova posljednja knjiga „Bernardo Parentino“. Bilo je to prvo u povijesti predstavljanje Bernarda Parentina u rodnome gradu, priznatog likovnog umjetnika u Italiji, gdje se izborio za titulu u okruženju među najvećima i čija se djela čuvaju danas u najpoznatijim zbirkama i muzejima po cijelom svijetu.

Foto Andi Bančić prmocija knjige bernardo parentin ivona orlić loris
Ivona Orlić i Loris Peršurić – Foto Andi Bančić

Upravo njemu je Orlić posvetio više od dva desetljeća istraživanja i skupljanja građe za ovu jedinstvenu publikaciju koju je organizirao tako da predstavlja početni dokument romansirane biografije koja može poslužiti za daljnji stručni pristup umjetnikovu životu i radu.

jerica ziherl sniježana matejčić ivona orlić
Promocija knjige o Bernardu Parentinu – Foto Andi Bančić

Autorova snažna vizija i dugogodišnja ustrajnost uz ovu jedinstvenu publikaciju omogućila je Učilištu i Gradu da s ponosom predstave i prisjete se dva velika Porečana.

Večer u Sabornici protekla je u emotivnoj atmosferi, jer su se mnogi rado prisjetili rada i suradnje s Orlićem i na koji su mu način pomogli istraživati i skupljati materijale za knjigu o Bernardu Parentinu. Pa su tako večer moderirale Sniježana Matejčić i Ivona Orlić, te Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja Lapidarium iz Novigrada, recenzentica knjige koja se rado prisjetila dana kada je radila u porečkom Narodnom sveučilištu u vrijeme dok je Orlić upravo bio njegov direktor.

Promocija knjige o Bernardu Parentinu - Foto Andi Bančić publika  sabornica
Promocija knjige o Bernardu Parentinu – Foto Andi Bančić

Posebne riječi uputili su i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, dožupanica iz redova talijanske manjine Jessica Acquavita, novinar Goran Prodan, fotograf Vladimir Bugarin, vlasnik Propagande Veljko Tomičić, pulska knjižničarka Slavica Kapuralin i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. Stihove jedne Orlićeve pjesme pročitala je ravnateljica Učilišta Snježana Radetić.

-Svima nam fali Orlićeva nepresušna energija, ideje i ljubav prema Poreču i Istri, razgovori s njim i druženja. Ova knjiga o Bernardu Parentinu Orlićeva je posveta Porečanima i Poreču i na tome mu veliko hvala. Ostavio nam je u nasljedstvo puno toga i naša je odgovornost da to čuvamo i prenosimo idućim generacijama. Hvala i svim suradnicima koji su mu pomogli u stvaranju, drago mi je da smo mogli podržati, rekao je gradonačelnik.

goran prodan Promocija knjige o Bernardu Parentinu - Foto Andi Bančić sabornica 22-11-2021
Promocija knjige o Bernardu Parentinu – Foto Andi Bančić

-Nadam se da ste svjesni da ovim susretom, promocijom knjige “Bernardo Parentino”, upisujemo važan detalj za povijest našeg Poreča. Ovo je prva prilika da našem davnašnjem sugrađaninu Bernardu Parentinu posvetimo susret u kojem ćemo predstaviti knjigu koju je o njemu napisao Porečanin Drago Orlić, također markantna ličnost koja je, nesumnjivo, na različite načine i na različitim razinama obilježila kulturu i društveni život u našem gradu. I koji je bio dugo strastveno fokusiran na prikupljanje građe za pisanje ove knjige. Nastajala je više od 20 godina, ugledala je svjetlo zahvaljujući Gradu Poreču i Orlićevoj izdavačkoj kući Errata Corrige, netom prije nego je Drago preminuo, riječi su Matejčić u uvodu.

A zatim je navela nekoliko podataka o knjizi čija je glavna tema osebuni opus slikara. Tiskana je u nakladi od 300 primjeraka u zagrebačkom Grafomarku, a za tisak je pripremljena u porečkoj Propagandi d.o.o. Fotografije potpisuju Vladimir Bugarin, Goran Prodan i Renato Malaman, a mnoge objavljenje dolaze iz muzeja i galerija s raznih strana svijeta. Osim pomoći Grada Poreča knjiga je tiskana uz potporu Istarske županije – Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, Turističke zajednice Istarske županije i Turističke zajednice Grada Poreča. Urednica knjige je dr. sc. Ivona Orlić, a lektor Vlado Mandić.

Promocija knjige o Bernardu Parentinu - Foto Andi Bančić sabornica 22-11-2021
Promocija knjige o Bernardu Parentinu – Foto Andi Bančić

Biografiju Bernarda Parentina predstavila je Jerica Ziherl, istaknuvši da se zapravo ne zna točno njegova godina rođenja ni smrti. Povijest umjetnosti bilježi da je rođen u Poreču, odnosno u ondašnjem mletačkom Parensu ili Parenzu 40-tih godina 15. stoljeća, a umire u Vincenzi 30-tih godina 16. stoljeća. Slikarsku naobrazbu stekao je u Padovi u maniri talijanske renesanse, odnosno na pragu manirizma, a na nekim slikama vidljiv je utjecaj sjevernjačke grafike.

Rim, Mantova, Verona, Berlin, London, Oxford, Chicago, New York, Los Angeles, Boston, Cleveland, Beč… To su samo neki od gradova u kojima se nalaze slike i crteži Bernarda Parentina. Ziherl je nabrojala čak 35 svjetski znanih muzeja, galerija, kabineta i zbirki u kojima se čuvaju djela Parentina. Sve to godinama je istraživao Orlić koji je brojna mjesta u kojima se nalaze njegova djela i osobno posjetio – zajedno s nekim od sinoćnjih govornika koji su ispričali anegdote s tih putovanja.

-Drago nam je namijenio uloge i zadatke u nastanku knjige o Barnardu Parentinu i nekako mi se čini kao da je to učinio s namjerom – da se srodimo s činjenicom da je u našem gradu prije više stotina godina rođeno dijete koje je postalo uvaženi slikar svoga doba, koji je zaslužio da budemo ponosni na njega i kojem dugujemo taj ponos učiniti vidljivim u kulturnom i društvenom životu grada. To je najmanje što možemo učiniti. Po Bernardu je nazvana Osnovna škola na talijanskom jeziku, po njemu se zove i jedna ulica u gradu, ali vjerujem da puno ljudi ne zna tko je bio Bernardo Parentino. Orlić je knjigu o njemu napisao čitko, romansirao je priču da bude pristupačna širokoj publici. Odradio veliki dio posla. Ostalo je na nama.

Promocija knjige o Bernardu Parentinu - Foto Andi Bančić knjiga sabornica promocija orlić 22-11-2021
Promocija knjige o Bernardu Parentinu – Foto Andi Bančić

Najveća vrijednost ove knjige, po meni je činjenica da je njome Drago Orlić vratio Bernarda Parentina među nas, njegove sugrađane, zaključila je Matejčić.

Inače, ovaj je događaj sastavni dio programa Sajma knjige u Istri koji je počeo u petak i koji je ove godine posvećen upravo Dragi Orliću i njegovu stvaralaštvu.  

Foto Andi Bančić

testiranje na koronu

Novi crni rekord u Istri – Više od 200 novozaraženih i tri preminule osobe

Ilustracija - Foto Pošta.hr poštanski ured

U pazinskoj pošti ukrao kasicu s donacijama i pobjegao