in

VIŽINADA: Održani Verši na šterni – Voda kao izvor života na domaćoj šterni uz toplu čakavsku poezija

Verši na šterni 2024. - Foto Gradska knjižnica Poreč

Rascvjetani lipanj, voda kao izvor života s našim domaćim šternama kao mjestu okupljanja, a usred svega toga poezija. Naša čakavska beseda s obiljem srdaca koji su večeras skupa u jedinstvenu pjesničkom poslanju,kako je u svom pisanom obraćanju istaknula ovogodišnja izbornica Verši, uvažena profesorica, dr.sc. Vjekoslava Jurdana, najljepši je kratki osvrt na 31. susret čakavskih pjesnika Verši na šterni, održan protekle subote u Vižinadi. Njezino je obraćanje na šterni pročitala Zvjezdana Legović, djelatnica Gradske knjižnice Poreč. Porečka knjižnica organizator je ove manifestacije i nakladnik istoimene zbirke pjesama. Njezin vrijedni tim vežu zajednička dugogodišnja ustrajnost i nastojanja da Verši rastu u vrijednostima za očuvanje zavičajne baštine te da susreti pjesnika koji pišu na čakavštini ostanu trajni znamen za sve buduće generacije.

Verši na šterni 2024. - Foto Gradska knjižnica Poreč
Verši na šterni 2024. – Foto Gradska knjižnica Poreč

Prof. Vjekoslava Jurdana je na ovogodišnjem natječaju između pristiglih 307 novih i neobjavljenih pjesama iz pera 126 autora, izabrala njih 50 za tiskanje u zbirci pjesama XXXI. Verši na šterni, čije grafičko oblikovanje potpisuje Studio za vizualne komunikacije Na broju 8. Idejno rješenje koje krasi naslovnicu rad je profesorice Marine Dželalije Jakominić, a grafički prijelom naslovnice učinio je David Ivić.

Na Battistellinoj šterni u Vižinadi, u ime domaćina, Općine Vižinada, goste je pozdravila zamjenica načelnika iz reda pripadnika Talijanske nacionalne manjine, gospođa Neda Šainčić Pilato, istaknuvši kako će Općina Vižinada i dalje s radošću biti podrška Veršima koji imaju istaknuto mjesto u očuvanju baštine.

Vrijednost ove manifestacije prepoznaju i svoju podršku daju Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Na susretu je prisutne pozdravio pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica osvrnuvši se na snagu dijalektalne riječi, ali još više na važnost onih koji je njeguju i čuvaju. Naglasio je da su upravo i okupljeni pjesnici oni koji svojim stihovima čuvaju čakavske govore od zaborava. Prisjetio se i onih kojih više nema, a izrazio radost da novi dolaze. 

Dugogodišnji kontinuitet ove manifestacije i njezino neumorno širenje i izvan granica istarskog poluotoka, samo je potvrda da čakavska riječ ima svoje čvrsto mjesto među njezinim govornicima. Pristigli su na šternu pjesnici iz svih krajeva Istre, s Kvarnera i s kvarnerskih otoka, što svjedoči kako manifestacija Verši na šterni ne poznaje granice među brojnim čakavskim govorima. Na Battistellinoj šterni pjesme su kazivali: Eda BudićAnita CrevatinDrago DraguzetDiana ErmanNevenka ErmanAna GalantNada GalantElis GoboTomislav JelenkovićAlvijana KlarićCvjetana MiletićTomislav MilohanićSilvana MilotićŽeljko PauletićTea Perinčić, Alida PerkovVesna Petrić TerzićGoran ProdanRemiđo SošićMauro StarajEni Šebalj, Marino Turčić i Josip Vretenar.

Verši na šterni 2024. - Foto Gradska knjižnica Poreč
Verši na šterni 2024. – Foto Gradska knjižnica Poreč

Uz stihove izabranih pjesnika, Battistellinu šternu ispunili su stihovi i glazba umjetnika, multiinstrumentaliste, skladatelja i autora brojnih stihova uglazbljenih i nagrađivanih na mnogim glazbenim festivalima, ali i pjesnika čiji su stihovi uvršteni u ovogodišnju zbirku, Maura Staraja, koji je izveo pjesme Ako jutra oči ne otprenJena klupa stara i Ča bin se otel mu reć.  

Okupljene je kroz predstavljanje zbirke vodila Martina Pereša, a druženje pjesnika  nastavilo se uz okrepu u organizaciji domaćina Općine Vižinada, uz tradicionalno rezanje torte.

Foto Policijska uprava istarska

Vikend na istarskim cestama: Teško ozlijeđena mlada motociklistica u Umagu

atletski klub poreč

Porečki Maximvsi osvojili 8 medalja na Kantridi. “Pali” i osobni rekordi