in

Vižinada: Projekt “Umjetnost bez granica” za starije od 54 godine

U novootvorenom Centru za posjetitelje Maraston u Vižinadi započele su aktivnosti u sklopu projekta ”Umjetnost bez granica”, čiji je cilj socijalno uključivanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

Uz osobe starije od 54 godine, aktivnosti uključuju i stručnjake iz područja kulture i umjetnosti, objavljeno je na službenim mrežnim stranicama ove općine.

Zajednički je to projekt Ministarstva kulture i Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a financira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Partneri u projektu su Općina Vižinada, Zajednica Talijana Vižinada i Općina Kaštelir-Labinci.
Uvjet je da obuhvaćene osobe imaju prebivalište ili boravište na području ovih općina i imaju navršenih 54 ili više godina.
Vižinadski projekt provodi se pod nazivom „Umjetnost bez granica“, a uključene osobe tijekom godinu dana pohodit će umjetničko-likovne radionice kroz koje će naučiti razne tehnike crtanja i slikanja. Uvodno predavanje na kojem je projekt prezentiran polaznicima održali su povjesničar umjetnost mr. sc. Marino Baldini te akademski slikari Eugen Varzić i Ante Potočnjak iz Poreča. Varzić i Potočnjak vodit će u nastavku projekta praktične radionice.

Podsjetimo – Općina Vižinada na natječaju je za ovaj projekt dobila bespovratnih 329 tisuća kuna.
Ugovor je u Muzeju Mimara uz nazočnost ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića i zamjenika upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luke Bogdana, potpisao načelnik Marko Ferenac.
Izražavajući zadovoljstvo rezultatima natječaja, zahvalio se Ministarstvu kulture na dodijeljenoj potpori koje je vižinadski projekt odabralo među 40 od ukupno prijavljenih 186 projekata. Time je potvrđeno da je Vižinada općina koja se ističe u pristupu kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

Funtana sufinancira dopunsko osiguranje i neumirovljenim osobama starijim od 65 godina

Advent Poreč košta milijun kuna – evo koje novosti donosi