in

Vlasta Delimar i Vesna Stilinović u porečkom kazalištu – Umjetničke legende imat će performans

Vlasta Delimar

U porečkom kazalištu ove srijede, 17. 5. u 20 sati imamo iznimnu priliku pogledati performans/predstavu dviju umjetničkih legenda – performerice Vlaste Delimar i glumice Vesne Stilinović. U okviru 5. Ekola, festivala kulture življenja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, Vesna Stilinović i Vlasta Delimar u zajedničkoj izvedbi kroz elementarni eros povezuju svoje istovjetnosti, ali i suprotnosti. 

Vlasta i Vesna kroz nježno prijateljstvo ne žele biti jedno, one žele biti dvoje. Vesna ima 77 godina, a Vlasta 66. Vesna je glumica, a Vlasta performerica. One odlučuju da njihovo starenje bude uspješno, aktivno, zdravo i dostojanstveno jer starenje nije propadanje, već rast. Suvremena gerontologija pokušava zazor društva prema starenju i starijim osobama osvijestiti na razne načine te nam pruža niz mogućnosti poboljšanja načina života.

Vlasta Delimar likovna je umjetnica i jedna je od naših najpoznatijih umjetnica performansa. 

Samostalno izlaže od 1981., a u središtu njezina zanimanja nalazi se položaj žene i muško-ženski odnosi. Foto i videosekvence Vlaste Delimar u ovom performansu mjesto su memorije i osobne mitologije svakodnevnice kroz neminovnost egzistencije kao što su seksualnost i erotika. Oni su put do vrhunca spoznaje za dostojanstveno starenje, jer ne smijemo zaboraviti Pravo na orgazam iznad 60.

Vesna Stilinović akademska je glumica, koja je cijeli život (od svoje 16. godine) provela kao glumica, prvakinja Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu. Dramskom se pedagogijom bavi više od 20 godina i vodi nekoliko dramskih studija, od kojih i porečki dramski studio Čin, čin. Također u okviru Ekola, Čin, čin nam uskoro priprema i premijeru nove predstave naziva Trg priča u srijedu, 24. 5. u 21 sat. 

Fotografije Vesne Stilinović u predstavi prikaz su transformacija kroz koje je ona u glumačkom poslu često bila netko drugi. No njezin novi prostor nove egzistencije “darovao” joj je novi prostor slobode koji ju na neki način uvodi u praoblik duha, u praživot koji na najmanji dašak pokreta njeno biće pokreće. Praživot voli tamu, a prasvojstvo života genijalna je ustrajna savitljivost koju Vesna uspijeva zadržati u zadnjoj transformaciji jer nadasve želi samo jedno, a to je – biti.

Ulaznice su dostupne na internetskom rezervacijskom sustavu www.rezervacije-poup.hr ili na blagajni Učilišta jedan sat prije početka predstave.

Foto Loris Zupanc

MARČANA: Smotra vina i maslinovog ulja u Krnici – Laureati David Diković i Davor Uhač

Foto Pixabay - Roberto Barresi vjetar bura more nevrijeme

Ekstrema bura u Istri u svibnju: U Labinu zapuhala 123 km/h