in

VRSAR: Počela kiparska škola Montraker – Posjetite umjetnike i pogledajte njihov rad

Vrsar - Kiparska škola Montraker - Foto Arhiv Pučko otvoreno učilište Poreč

Već četvrto desetljeće organizira se početkom rujna međunarodna studentska kiparska škola u vrsarskom kamenolomu Montraker. Studenti, profesori i kamenoklesari svoj rad počinju danas, 29. kolovoza. Tijekom dva tjedna svi zainteresirani moći će, od ponedjeljka do subote (8 – 12 i 16 – 19 sati) pratiti rad sudionika sve do subote, 10. rujna kad će se svečano predstaviti nastale skulpture i time zaključiti još jedno kreativno iskustvo učenja i rada u kamenu. Tijekom trajanja Škole svoj će rad, osim studenata, realizirati i akademski kipar Giuseppe La Bruna, donedavni dekan Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji te u više navrata mentor studentima u Montrakeru.

Studentima će u obradi kamena pomagati tehnički suradnik i akademski kipar Petar Dolić te kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. O radovima studenata pisat će stručna suradnica Vilma Bartolić, povjesničarka umjetnosti.

U srijedu, 24. kolovoza, na vrsarskoj rivi otvorena je otvorena izložba odabranih fotografija s prošlogodišnjeg fotonatječaja Montraker, uključujući i tri nagrađene fotografije. Na taj je način Montraker na još jedan način zaživio među mještanima i njihovim gostima. Sama Škola Montraker nastala je iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića koji su, u potrazi za bogatijom kulturnom ponudom Vrsara iskoristili napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije.

Svi zainteresirani fotografi mogu se i ove godine javiti na fotonatječaj te se natjecati za  već tradicionalne nagrade – prva nagrada iznosi 3.000 kn, druga 2.000 kn i treća 1.000 kn. Detaljnije o natječaju može se potražiti na stranicama Učilišta www.poup.hr.

Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Organizator škole je Pučko otvoreno učilište Poreč, suorganizatori Općina Vrsar-Orsera i TZ Općine Vrsar, te Maistra d.d. i Kamen d.d. koji podupiru projekt kroz donaciju. Gotove skulpture postavljaju se u javni prostor, a o njihovom postavljanju brine komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara. 

Ove će godine u radu škole sudjelovati sljedeće akademije:

Akademija likovnih umjetnosti Zagreb

mentor: Alem Korkut

student: Zvonimir Šporčić

Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka

mentor: Želimir Hladnik

student: Juraj Makarun

Umjetnička akademija Split

mentor: Nikola Džaja

student: Marko Ćurić

Akademija za likovnu umjetnost i oblikovanje Ljubljana

mentor: Metod Frlic

studentica: Sibila Leskovec

vizinada-vrbanovica-svi-zajedno-petrovic-ferenac-nemet-miletic.jpg 28. kolovoza 2022. foto tanja kocijančić

VRBANOVICA obilježena u Vižinadi. Ferenac: “Antifašizam u Istri njegujemo i živimo i nitko nam to neće oduzeti”

Foto Volonterski centar Istra

U Puli predstavljena slikovnica “Uzbuna u gradu Škurigradu” – kao djelo učenika nekoliko škola