in

ZADNJI DAN POREČ DOXA: Čak 5 filmova – među njima onaj o Društvu invalida Poreč i Putinovom usponu na vlast

Društvo invalida ima svoju teretanu/Foto Tanja Kocijančić

Posljednji dan festivala dokumentarnog filma Poreč Dox donosi ponovno bogat filmski program, koji počinje domaćim, porečkim snagama.

Naime, u 17 sati u off programu prikazat će se dokumentarac o Društvu invalida Poreč u režiji Svena Ryšlavyja u trajanju 59 minuta. Cijena ulaznice je 15 kuna.

Evo i ostalog programa za večeras:

18.00 off-program / film PLUF

zemlja: Hrvatska

režija: Elvis Lenić

trajanje 17 minuta

cijena ulaznice: BESPLATNO

Priča o tradicionalnom prvomajskom natjecanju u plufizmu, disciplini u kojoj se vrednuje zvuk kamena bačenog u vodu, a održava se u Limskom kanalu na zapadnoj obali Istre. Film koji poručuje – budi lud da ne poludiš!

18.30 off-program / film PROGRAM TVOG KOMPJUTERA

zemlja: Hrvatska

režija: Inesa Antić

trajanje 19 minuta

cijena ulaznice: BESPLATNO

Zanosni uzdasi pjevačice Marine Perazić iz benda Denis & Denis u hitu “Program tvog kompjutera” bili su presedan na glazbenoj sceni 80-ih. Tridesetipet godina kasnije kultna pjesma u kojoj uživaju slušatelji svih uzrasta ponovno baca u trans – ovaj put studente sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva i širu programersku zajednicu. Oni već na prve taktove legendarne pjesme kolektivno započinju nesvakidašnji performans nespojiv sa stereotipom sramežljivosti koji ih prati.

19.00 film  PUTINS WITNESSES / PUTINOVI SVJEDOCI

država: Latvija, Švicarska, Češka

redatelj: Vitalij Manski

godina: 2019.

trajanje: 102 minute

cijena ulaznice: 25 kn

Vitalij Manski jedini je snimatelj koji je u stopu pratio Putina u usponu na vlast. Manski donosi priču o Putinovu usponu na vlast i položaju koji drži već gotovo dva desetljeća. Film pun nikad viđenog videomaterijala sa zatvorenih sastanaka, koje Putin baš i ne želi da vidite, njegovih osobnih razgovora s Manskim, kao i redateljskih inteligentnih komentara, dopunjavaju svjedočanstava brojnih ruskih političara poput Jeljcina ili Mihaila Gorbačova.

20.40  film  RBG

država: SAD

redateljice: Julie Cohen, Betsy West

godina: 2018.

trajanje: 98 minuta

cijena ulaznice: 25 kn

U svojoj 85. godini sudac Vrhovnog suda SAD-a Ruth Bader Ginsburg iza sebe je ostavila dugotrajno pravno naslijeđe i postala neočekivana ikona pop-kulture. No, jedinstveno osobno putovanje njezinog uspona do najvišeg narodnog suda u velikoj je mjeri nepoznato javnosti.

22.00 after Dox party UNDERTAKERS (HR) / live act  / caffe-bar Corner

HELLOISTRIA: Savudrija i Piran – Susjedi koje povezuju Parenzana, more i solane

NOVIGRAD: Bronce za Leonoru Petek, Raula Dominika i Zorana Holika na turniru u Vrsaru