in

Radovi u Zavičajnom muzeju Poreštine: Dio muzeja uskoro u funkciji

Zavičajni muzej Poreštine - U tijeku radovi - Foto Grad Poreč

U Zavičajnom muzeju Poreštine, najstarijoj muzejskoj ustanovi u Istri, početkom ove godine nastavljeni su radovi na sanaciji međukatnih konstrukcija.

Zavičajni muzej Poreštine - U tijeku radovi - Foto Grad Poreč
Zavičajni muzej Poreštine – U tijeku radovi – Foto Grad Poreč

Sanacija međukatnih konstrukcija barokne palače obitelji Sincich, sjedišta porečkog muzeja, provodi se u etapama posljednje dvije godine. U vrlo složenom procesu konstruktivne sanacije ovog zaštićenog kulturnog dobra, koja prema projektu maksimalno respektira postojeće konstruktivne elemente, međukatne se konstrukcije ojačavaju postavljanjem čeličnih greda čime se rješava problem statičke ugroženosti zgrade.

Radove je, zajedno s ravnateljicom Elenom Uljančić, obišao i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji je napomenuo da je u gradskom proračunu u ovoj godini za radove na Muzeju rezerviran iznos od oko tri milijuna kuna. Nakon što su sanirane međukatne konstrukcije središnjih salona, tijekom 2022. godine pristupit će se sanaciji konstrukcija bočnih prostorija u potkrovlju, postavljanju novih elektroinstalacija te radovima na poboljšanju mikroklimatskih uvjeta, sve s ciljem da se dio Muzeja što prije osposobi i otvori za javnost, dok će se paralelno nastaviti sa sanacijom.

Ravnateljica je podsjetila kako je obnova Zavičajnog muzeja Poreštine jedan od glavnih projekata kulturne politike Grada Poreča te se odvija kroz nekoliko faza s ciljem kompletne rekonstrukcije zgrade te izrade novog stalnog muzejskog postava. U posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući sredstvima Grada Poreča-Parenzo i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te međunarodnim pomoćima talijanske Regije Veneto, u obnovu zgrade je uloženo više milijuna kuna, čime je u potpunosti sanirano krovište, međukatne konstrukcije glavnih salona, dok je u prizemlju provedena konsolidacija temelja te riješeno pitanje kapilarne vlage. Radovima u prizemlju prethodilo je arheološko istraživanje kojim je, među ostalim, otkriven te konzerviran podni mozaik iz 1. stoljeća, a samo arheološko nalazište uskoro će biti prezentirano javnosti.

Dovršetkom radova statičke konsolidacije bit će afirmiran spomenički karakter palače Sincich te stvoreni uvjeti za daljnje uređenje sklopa zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine.

Projektnu dokumentaciju potpisuje arhitektica Elisabeth Foroni, stručni nadzor nad radovima vodi d.i.g. Dino Ružić iz porečkog „Istra Inženjeringa“, a radove izvodi „Kapitel“ d.o.o. iz Žminja pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Puli, navodi se u priopćenju Grada Poreča.

Zavičajni muzej Poreštine - U tijeku radovi - Foto Grad Poreč
Zavičajni muzej Poreštine – U tijeku radovi – Foto Grad Poreč

Od ponedjeljka u primjeni aplikacija za redomat MUP-a

policija mup ilustracija

Otkriven muškarac koji je izrezao gumu na automobilu