in

Zavičajni muzej Poreštine osvojio vrijednu nagradu za knjigu “Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča“

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelio je prekjučer u zagrebačkom Muzeju Mimara godišnju nagradu za realizirani izdavački projekt u 2017. godini Zavičajnom muzeju Poreštine za knjigu “Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča“, čija je autorica Elena Uljančić. Ovo vrijedno priznanje domaće muzejske struke stiglo je nedugo nakon dobivanja svjetske nagrade Red Dot za dizajn te knjige kojega potpisuje Studio Sonda iz Vižinade. Hrvatsko muzejsko društvo svake godine dodjeljuje godišnje nagrade projektima realiziranim u protekloj godini kojima izdvaja i nagrađuje izvanredna ostvarenja muzejskih djelatnika i institucija u kategorijama koje pokrivaju široki spektar muzejskog djelovanja, kao i nagrade za životno djelo u muzejskoj struci. 

Također, dodijelilo je čak dvije nagrade za životno djelo – Zvonimiru Toldiju, muzejskom savjetniku u mirovini Muzeja Brodskog Posavlja te Radomiru Juriću, muzejskom savjetniku u mirovini Arheološkog muzeja Zadar.
Hrvatsko muzejsko društvo i ove je godine raspisalo javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Godišnjih nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2017. godinu unutar 9 kategorija (za realiziranu izložbu, stalni postav, izdavački projekt, provedenu restauraciju muzejske građe, istraživački rad koji je rezultirao izložbom ili stručnom publikacijom, realizirani dokumentacijsko-informacijski program, pedagoško-edukacijski program, marketinško-propagandni program i međumuzejsku suradnju), kao i za dodjelu Nagrade za životno djelo. Na natječaj je pristiglo ukupno 45 prijava.

Elena Uljančić

U kategoriji za realizirani izdavački projekt u 2017. godini nagrada je dodijeljena autorici Eleni Uljančić, za knjigu “Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča“. Priznanjima i godišnjim nagradama nagrađeni su i projekti drugih istarskih muzeja i djelatnika Arheološkog muzeja Istre te Povijesnog i pomorskog muzeja Istre iz Pule, čime su istarski muzealci osvojili gotovo polovicu ukupnih nagrada. 


Obrazloženje vrijedne nagrade pristigle u Poreč

U cjelokupnoj povijesti civilizacije oduvijek je veliki dio napora, vještina i znanja ljudi bio usmjeren na pribavljanje dovoljnih količina pitke vode. Tako je povijesni razvoj Poreča bio usko vezan uz pronalaženje rješenja za kvalitetnu opskrbu vodom. Knjiga „Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča“ reprezentativna je monografija otisnuta u 300 primjeraka na 246 stranica, podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu knjige rasvjetljava se povijest vodoopskrbe u gradu Poreču, dok je drugi dio kataloški, a u njemu se daje popis grla cisterni i bunara porečke starogradske jezgre s osnovnim podacima. Tipološku analizu grla u knjizi dao je Željko Bistrović, koji je uz Elenu Uljančić, Vltavu Muk i Elenu Poropat Pustijanac i autor kataloških jedinica, dok su autori fotografija kataloga Renco Kosinožić i Elena Uljančić. Knjiga je tiskana uz pokroviteljstvo Grada Poreča, Istarske županije i Regije Veneto.
Ovo izdanje rezultat je višegodišnjeg istraživačkog projekta koji je započeo na inicijativu same autorice da se na području starogradske jezgre grada Poreča evidentiraju, dokumentiraju i katalogiziraju sačuvana grla cisterni i bunara s ciljem da se ista valoriziraju, zaštite i očuvaju. Grafički materijali, fotografije, razglednice, nacrti, planova, kvalitativno podižu sadržaj i omogućuju čitatelju uvid u graditeljsku baštinu ali i opći napredak koji je donijela izgradnja vodovoda.
Koncept knjige potpisuje Studio Sonda iz Vižinade, dok je za samo grafičko oblikovanje zaslužna Martina Sirotić Pavletić. Ideja grafičke kreacije i izrade temelji se na globalnoj poruci važnosti očuvanja resursa vode. U tom smislu, ovo je knjiga koja doslovno štedi vodu, jer je odabirom papira i korištenjem manje količine vode u tehnici tiska pri izradi ušteđeno čak 7.355 litara vode.

Šorgo Božo

Boćarsko prvenstvo Hrvatske u preciznom izbijanju

Na Gradskom groblju zapaljene svijeće i položeni vijenci povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana